Rezultatele la alegerile europarlamentare din 26 mai prezentate, ieri, de Biroul Electoral Central, confirmă situaţia de luni. Partidul Naţional Liberal este câştigătorul acestui scrutin, cu 27% din voturile alegătorilor. Bătălia pentru locul al doilea a fost aprigă până în ultimul moment, între social-democraţi şi Alianţa 2020, diferenţa dintre cele două formaţiuni politice fiind foarte mică. În final, pe locul al doilea în opţiunile alegătorilor s-a clasat Partidul Social Democrat cu 22,5% din voturi, urmat de Alianţa 2020 USR - PLUS care a obţinut 22,4%. Diferenţa dintre PSD si USR-PLUS este extrem de mică, de doar 13.000 de voturi.
PSD termină practic la egalitate cu "outsiderul" USR-PLUS, rezultat pe care nimeni nu l-ar fi prevăzut înainte de alegeri.
Vor mai trimite deputaţi în Parlamentul European, Pro România care a fost votată de 6,6% dintre alegători, PMP - 5,7% şi UDMR - 5,4%.
Partidul condus de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, nu a trecut pragul electoral, fiind votat doar de 4% dintre alegători.
Conform rezultatelor finale, pe lista celor 32 de viitori de deputaţi europeni ai ţării noastre se află, printre alţii, doi jurnalişti, un fost preşedinte, un medic de la urgenţe, un preot, dar şi actualul comisar european pentru politica regională.
Astfel, PNL ar urma sa aiba 10 eurodeputaţi, PSD şi Alianta 2020 USR-PLUS câte 8, iar UDMR, Pro România şi PMP câte doi.
ALDE nu a trecut pragul de 5% prevăzut de lege, prin urmare voturile primite se vor redistribui la partidele câştigătoare.
Menţionăm că unii dintre eurodeputaţii aleşi duminică au anunţat că intenţionează să se retragă şi să nu meargă în Parlamentul European, iar locurile lor ar urma să fie luate de cei care se află în continuarea listelor fiecărui partid în parte. Este cazul lui Dacian Cioloş şi Victor Ponta, de exemplu, care i-ar putea trimite în locul lor la Bruxelles pe Vlad Gheorghe (consultant) şi Mihai Tudose (deputat si fost premier). Se pare că şi ultimul ar renunţa la mandatul european, caz în care fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, aflat pe locul al patrulea pe lista Pro România, ar deveni deputat european.
Până la înmânarea mandatelor, conform rezultatelor BEC, din partea PNL deputaţii europeni sunt: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi şi Marian-Jean Marinescu.
Din partea PSD ar urma să plece la Bruxelles Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Adrian Benea.
Alianţa 2020 USR-PLUS ar avea următorii europarlamentari: Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoş Tudorache, Nicolae Ştefănuţ, Vlad Botoş şi Ramona Strugariu.
Din partea PMP au fost aleşi Traian Băsescu şi Eugen Tomac, iar din partea UDMR, Iuliu Winkler şi Lorant-Gyorgy Vincze.
Pro România ar trebui să îi trimită la Bruxelles pe Victor Ponta şi Corina Creţu, dar se pare că liderul formaţiunii politice se va retrage, cum la fel va face şi cel aflat pe locul al treilea pe lis-tă - Mihai Tudose, şi Iurie Leancă ar deveni eurodeputat.