Actualizare 15:40 PNL: Legea votului prin corespondenţă trebuie adoptată în regim de urgenţă
PNL cere partidelor politice să adopte în regim de urgenţă Legea votului prin coresponenţă, până la 1 noiembrie, se arată într-o rezoluţie adoptată de BPN al partidului în acest sens.
Potrivit rezoluţiei adoptate, "actul normativ trebuie să fie adoptat de Parlament până la 1 noiembrie, astfel încât România să-l poată aplica cu succes la alegerile parlamentare din 2016".
"Partidul Naţional Liberal îşi afirmă deschiderea faţă de orice contribuţii pentru îmbunătăţirea proiectului de lege depus în Parlament, pe care le consideră binevenite. PNL atrage atenţia, însă, asupra faptului că este singurul proiect redactat printr-o reală consultare cu asociaţiile românilor din străinătate şi, de aceea, chiar dacă este perfectibil, conţine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilităţile legii", se menţionează în rezoluţie, precizându-se că PNL a depus în Parlament, la începutul lunii martie, un proiect de lege cu privire la votul prin corespondenţă "pregătit împreună cu organizaţiile din Diaspora şi din ţară, dar şi cu experţi din partea Autorităţii Electorale Permanente".
(S.A.)
----------
Actualizare 11:45 Gorghiu: Cerem PSD termen limită pentru publicarea legii privind votul prin corespondenţă
Copreşedintele PNL a declarat că liberalii vor cere PSD, printr-o rezoluţie, publicarea în Monitorul Oficial într-un termen limită a legii votului prin corespondenţă, informează surse din presă.
"Am văzut nuanţa de discurs la noul lider al PSD, o nuanţă importantă faţă de discursul lui Ponta, care îi pedepsea pe cei din Diaspora de fiecare dată când îşi aducea aminte de ei, dar aş vrea, astăzi, pentru că mi-e teamă să nu fie doar o încercare de a ameţi Opoziţia acest discurs al PSD, aş vrea să adoptăm o rezoluţie în care să cerem PSD termen limită de publicare a legii votului privitoare la votul prin corespondenţă în Monitorul Oficial, consecinţa nepublicării acestea în timp util fiind aceea că, la parlamentarele de anul viitor, cei din Diaspora nu vor putea să-şi exercite dreptul de vot aşa cum ne dorim cu toţii", a spus Alina Gorghiu, în debutul Biroului Politic Naţional al PNL, care se desfăşoară la Casa de Cultură din Gura Humorului.
De asemenea, Gorghiu a precizat că discuţiile în cadrul conducerii PNL vizează şi salarizarea în domeniul bugetar, punctând că trebuie discutată în mod unitar.
"Nu ştiu să se fi finalizat această lege. Ea va ajunge în Parlament într-un interval, în sesiunea aceasta parlamentară. Rămâne să vedem decizia PSD. Din nefericire, PSD a făcut un lucru care ţine de specificul discurs demagogic şi populist al PSD. Aruncă în spaţiul public un proiect doar aşa verbal, creşte nivelul de aşteptare al populaţiei, al diverselor categorii sociale, care au senzaţia că de mâine li se va tripla salariul şi, din păcate, realitatea este cu totul şi cu totul alta", a afirmat liderul PNL.
Ea a indicat că trebuie purtate discuţii şi cu privire la Ordonanţa indemnizaţiilor pentru demnitari, care trebuie respinsă.
"Astăzi vreau să vă propun să dăm un vot formal împotriva adoptării acestei ordonanţe, pentru a putea discuta toată salarizarea în mod unitar, corelat cu restul salariilor la momentul în care vom discuta despre salarizarea în domeniul bugetar", a declarat Gorghiu.
De asemenea, liderul PNL a mai spus că îi va informa pe liberali cu privire la acordul între liderii partidelor parlamentare privind Codul fiscal.
"Asta nu înseamnă că noi nu o să ne situăm în continuare pe poziţie de competitor al PSD atât la nivel parlamentar, la nivel politic şi vom face opoziţie aşa cum trebuie Guvernului PSD, pentru că am auzit şi replici conform cărora sunt unii oameni care se întreabă de ce aţi făcut discuţia asta pe Codul fiscal în loc să faceţi opoziţie. Dar o discuţie şi un dialog pe Codul fiscal, care este o temă atât de importantă pentru societatea românească, erau necesare şi raţiunea şi prudenţa pe care PNL le-a impus în dezbatere au avut de câştigat. A fost o perspectivă care impus echilibru, decenţă în discuţie şi a rezultat ceva care să fie din punct de vedere sustenabil", a mai spus Gorghiu.
Ea a precizat că procedura în cazul Codului fiscal va fi accelerată în Parlament, urmând să fie adoptat săptămâna viitoare şi de Senat, şi de Camera Deputaţilor.
Potrivit Alinei Gorghiu, va fi adoptată în BPN şi o rezoluţie privind absorbţia fondurilor europene şi banii blocaţi în procesele din instanţă şi se va discuta şi despre situaţia sistemului de învăţământ.
"Începe anul şcolar în două săptămâni. Situaţia în sistemul de educaţie este la fel de proastă. Vorbim tot despre instituţii şcolare care nu au autorizaţii, clasa a III-a (...), unde iarăşi nu s-a finalizat licitaţia pentru manuale", a adăugat copreşedintele PNL.
(S.A.)
-------------
Liberalii s-au reunit sâmbătă în Biroul Politic Naţional (BPN) pentru a discuta despre poziţia faţă de Codul fiscal, Legea votului prin corespondenţă, Ordonanţa indemnizaţiilor pentru demnitari, dar şi despre priorităţile legislative ale noii sesiuni parlamentare, situaţia candidaţilor la alegerile locale şi atribuţiile vicepreşedinţilor regionali, transmit surse din presă.
"Aceasta este o reuniune importantă a PNL pentru că intrăm în ultima sesiune a anului 2015 înainte de anul electoral 2016. O să discutăm despre priorităţi legislative, pentru că am adoptat demult programul de guvernare, dar o să discutăm şi despre stadiul pregătirii noastre, avem mult de lucru pentru a ne prezenta aşa cum se cuvine în prima bătălie electorală - localele -, care ştiţi cât este de importantă pentru îndeplinirea poziţiilor înaintea marii bătălii pentru generalele din 2016 ", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, în debutul BPN, care se desfăşoară la Casa de Cultură din Gura Humorului.
El a precizat că BPN va discuta despre poziţia PNL faţă de principalele teme politice, priorităţile legislative, stadiul depunerii candidaturilor şi prezentarea regulamentelor privind candidaţii la locale, urmând să se voteze atribuţiile vicepreşedinţilor regionali.
"Vicepreşedinţii regionali vor urmări respectarea la sânge, şi aş vrea să le intre tuturor în cap, a deciziilor Consiliului Naţional de la Piteşti, pentru că deciziile de acolo nu sunt facultative nici pentru mine, nici pentru colega mea, nici pentru dumneavoastră", a afirmat Blaga.