PODGORIA DE LA FINŢEŞTI 2011 - fenomenal pentru "Merlot"

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 24 octombrie 2011

Domnul Walter Friedl, administrator şi partener "Lacerta Winery" din Finţeşti-Buzău

Domnul Walter Friedl, administrator şi partener "Lacerta Winery" din Finţeşti-Buzău

În acest an, în lunile august şi septembrie, pe dealurile pline de vii de la Finţeşti-Buzău nu a plouat. Strugurii au crescut cu mult aport de zahăr şi au căpătat arome puternice, fiecare după soi.

Walter Fiedl, administrator şi unul dintre cei cinci parteneri austrieci ai "Lacerta Winery", ne-a declarat: "Pentru < Merlot >, acest an este fenomenal, mai ales că zona este dedicată acestui soi. Avem ca soiuri de vin româneşti Feteas-ca Albă şi Feteasca Neagră, celelalte sunt soiuri internaţionale: Merlot, Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon etc. Vom produce şi în acest an 250.000 de sticle cu vin de 0,75, la aceleaşi preţuri premium, ca şi în anul trecut".

În imediata apropiere a conacului din Finţeşti, realizat de arhitectul Ion Mincu şi refăcut aidoma în 2005, crama nou construită adăposteşte 30 de cisterne pentru vinul roşu şi 20 pentru vinul alb. Într-o altă sală, sunt 280 de baricuri din stejar, care se schimbă odată la doi ani. Acestea sunt achiziţionate din România, SUA, Franţa, Anglia şi Rusia, fiecare pretându-se pentru învechirea unui anume soi de vin.

"În acest an, de pe cele 82 ha de vie, culegem (pentru că mai avem o zonă bună pe care o păstrăm pentru a o culege mai târziu, în funcţie de vreme) aproximativ 300 tone de struguri, de o calitate extraordinară. Vinul roşu din acest an va fi pe piaţă în 2013, necesitând un proces mai lung de maturare. Atunci va avea forţa, aroma şi vechimea necesare. Vinul alb va merge pe piaţă în 2012, deoarece nu necesită o stocare prea lungă", ne-a precizat Walter Friedl.

La "Lacerta Winery" lucrează 40 de oameni, 25 în vie şi restul în cramă, pe perioada culesului fiind angajaţi zilieri din comunele apropiate.

Compania, condusă de austrieci, îşi distribuie vinurile prin unităţile HoReCa, în special în restaurantele de lux şi magazine specializate. În prezent, există o reţea formată din 7 boutiq-uri în Bucureşti, Cluj şi Timişoara: La Boucherie Francaise, Boutique Comtesse du Barry, Magazin Wine Bouquet -Jolie Ville etc.

O parte din vinul anului 2010, cum va fi şi cel din acest an, va lua drumul Germaniei şi Austriei. Pentru moment, Walter Friedl ne-a spus că este interesat ca vinurile "Lacerta" să intre puternic pe piaţa româ-nească, exportul fiind una dintre etapele de dezvoltare ulterioară a brandului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb