POLEMICI CORDIALE Bibliografii ignorate

Adrian Vasilescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2016

Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, şi-a exprimat intenţia de a da în judecată Banca Naţională. Că o va chema, deci, dinaintea unui tribunal. Unde, desigur, procesele se desfăşoară cu solemnitatea impusă de lege: cu judecători în robe, cu pledoarii ale acuzatorilor şi apărătorilor profesionişti, cu grefieri şi aprozi, cu public în sala de judecată. Şi unde ţi se cere, mai întâi, să numeşti legile încălcate de către cel chemat în judecată; apoi să dovedeşti, să probezi temeinicia învinuirilor aduse. Nu a nominalizat însă nicio lege pe care ar fi încălcat-o Banca Centrală.

În media, totuşi, în general în spaţiul public, cu oarece surdină anul trecut, apoi mai zgomotos în acest an, s-au aglomerat voci- politicieni, analişti, realizatori TV, jurnalişti din presa scrisă, bloggeri - care acuză Banca Naţională în legătură cu gestiunea rezervei de aur, cu dobânda de politică monetară, cu politica valutară, cu activitatea de reglementare şi de supraveghere etc., etc. Fără ca măcar vreunul dintre aceşti acuzatori să numească - cu număr şi titlu - măcar o singură lege încălcată. Şi asta, pentru că ...în Agora merge şi aşa. Spre deosebire de tribunal.

Cine decide ce trebuie să facă ori să nu fac Banca Centrală?

LEGEA! Unicitatea Băncii Naţionale, ca instituţie centrală de interes public, îi conturează şi statutul juridic. Iar potrivit acestui statut, nimeni dincolo de legi, absolut nimeni, nu are vreo prerogativă de a stabili ce trebuie să facă şi ce nu trebuie să facă. Aşa e în toată lumea. Şi nu pentru că s-ar face vreun hatâr băncilor centrale. Ci pentru că - după o experienţă istorică îndelungată, soldată cu lecţii amare, ce au afectat pentru mult timp soarta unor popoare, mari sau mici, cu deosebire din cauza prea deselor dispoziţii date băncilor centrale să finanţeze deficitele bugetare cu bani "tipăriţi" - lumea a ajuns la această concluzie înţeleaptă: băncile centrale sunt conduse numai prin legi. Aşa e în America, aşa e în toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, aşa e în numeroase alte părţi de pe planetă.

E în firea lucrurilor să fie aşa şi în România. Legea 312/2004 consfinţeşte expres: "În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate." Ceea ce înseamnă că nimeni, de la orice nivel, nu-i poate da instrucţiuni Băncii Centrale.

Ce să facă ori ce să nu facă... stabileşte legea. Numai legea! De fapt, Băncii Naţionale nu îi sunt aduse acuzaţii că ar acţiona în contrasens cu legile. E acuzată în schimb că merge în contrasens cu modele imaginate în exerciţii speculative de criticii săi. Directorul trustului "Bursa" ar putea să mă contrazică, aici, reproşându-mi că a criticat Banca Naţională tocmai "pentru că încă nu respectă legea". Şi anume, pentru că a publicat veniturile membrilor Consiliului de Administraţie, dar nu şi pe cele ale directorilor. Este adevărat. Numai că Make e logician,nu şi jurist. Comentariul din "Bursa" este perfect logic. Complicaţiile intervin însă în plan juridic. E o vorbă : "Măreţia dreptului stă în interpretare". Voi reveni într-un episod viitor asupra acestui subiect, pentru că aici intervine şi raportul dintre o lege generală (Legea ANI) şi o lege specială, care stabileşte condiţii pentru Banca Naţională.

Şi totuşi ....

...În spaţiul public se fac auzite, desigur, şi vocile Băncii Naţionale. S-au dat răspunsuri tuturor acuzaţiilor şi tuturor întrebărilor. Cu recurs la legi. Detalii sunt pe site-ul BNR. Sau la Parlament în rapoartele anuale depuse de Banca Naţională. Rapoarte aflate şi la dispoziţia publicului. O bibliografie solidă şi relevantă.

Acesteia i se adaugă documentaţii purtând pecetea altor instituţii. Deseori, în această toamnă, în dezbateri publice, i s-a cerut Curţii de Conturi să descindă la Banca Naţională. Ignorându-se că, an de an Curtea de Conturi chiar o face. Vine o echipă, pentru câteva luni, verifică documente, îi cheamă pe toţi cei implicaţi în mecanismul intern, inclusiv pe membrii Consiliului de Administraţie, pe guvernator. La final întocmeşte raportul de control. În fiecare an. Aceste rapoarte pot fi consultate, pentru că sunt publice.

Dar mai este un feedback, poate cel mai relevant, mai semnificativ, mai concludent: pachetele de documente finale de dinaintea fiecărui împrumut de la finanţatorii internaţionali devenite legi după ce au fost adoptate de Parlamentul României. În aceste pachete sunt cuprinse şi rezultatele examinărilor şi analizelor făcute de echipele FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene în Banca Naţională. După ce au trecut prin filtre drastice toate politicile - monetară, valutară, reserve internaţionale, supraveghere etc. Astăzi, toate aceste documente alcătuiesc o importantă arhivă cu verdicte date Băncii Naţionale, verdicte ce contrastează violent cu ce se vinde la noi pe un segment din piaţa media.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. pupici

    1. A fost o eroare tehnica, am corectat-o.

      SI felicitari pentru articolul cu privire la BCE si diferenta de tranzactie intre Caixa si Deutsche.

      Vasilescu Euro pe cand?

      A fost un mesaj si la mine... 

    din cazul veniturilor de ce nu ati facut trimitere la articolul de lege concret care stabilește venitul membrilor CA? De ce nu publica BNR si norma interna care reglementeza salarizarea angajaților BNR?

    1. "În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate."

    Poate Curtea de Conturi va emite un punct de vedere si in legătura cu prima de pensionare încasata de Isarescu fara sa fie pensionar.

    1. CE Sa faca Curtea de Conturi? Sa silabiseasca penteu domnul Isarescu CE scrie in raportul anual. Acolo e trecut clar.Mai sunt SI lenesi PE deasupra , macar Sa fii modificat PE 2015. Da nu le-a trecit prin cap. S-au gandit ca au de-a face numai cu intelepti:-)

      1.contractul colectiv de munca din BNR ii permite sa încaseze prima de pensionare fara sa fie efectiv pensionat

      2. Curtea de Conturi nu are atribuții de verificare asupra BNR deoarece BNR este independenta si nu beneficiază de alocări de la buget

      3. In 27 de ani Isarescu și-a câștigat dreptul sa nu fie întrebat de nimeni 

      cu riscul de a declansa alta eroare tehnica iti plagiez raportul anual 2015 la pagina 243: "In baza Contractului colectiv de munca in vigoare, Banca plateste la pensionare angajatilor sai o indemnizatie de pensionare care este calculata in functie de salariul la data pensionarii." Daca auditorul a fost KPMG poate in traducere engleza sa fie cum spui Tu. Daca insa e la fel ca in limbs mioritica iti recomand un ETF de la Blackrock pe CAC.AR FI Mai util decat sa crezi CE scrie in raportul BNR...

      Fiind societate democratica, nimeni nu este mai presus de lege, chiar daca a stat intr-o functie de varf un mileniu, nu 25 de ani.

      Apropo, Isarescu e guvernator de 25 de ani, nu de 27, cat spui tu , (dar, sigur, diferenta de doi ani nu are nici o relevanta, pentru ca nici macar mileniul nu conteaza). 

      Bagă 26, așa, pentru corectitudinea la 4 zecimale a slugilor BNR.

      Sa mori tu ca așa e..

      1.contractul colectiv trebuie sa respecte legislația în vigoare. 

      2.BNR este instituție publica ,Curtea de conturi trebuie sa o controleze.

      3.Tocmai pentru ca în 27 ani nimeni nu l-a întrebat nimic,trebuie întrebat acum. 

    Mos Ion Roată de la căruță sa lectureze numai postările lui Isar si isi va da seama de încălcările bnr-ului.

    1. Postarile lui isar sunt 90 la suta gunoi. Cam greu sa sapi in rahat dupa cele cateva idei utile. Mai bine ne uitam la alte voci.

      Na bun, la cine?

      Isar a livrat material direct pentru procurori. Piperea si Zamfir le vor rezolva beneristilor imunitatea retroactiv si se vor rezolva activitatile mafiei financiare.

      isar a livrat material doar pentru prosti, ca sunt multi in tara asta.

      Golban si mai sunt cativa. Isar este total insalubru si mincinos.

      Voi, escrocii, va credeti oricum superiori in țepele voastre.

      Sunt străvezii și explicate frumos și de către Isar.

      Veți ajunge la pârnaie. 

    De fapt se *tot* incearca acoperirea BNR cu diverse umbrele /paravan / articole, etc, pentru a o feri de dat *socoteala*. Aluziile la diversele *aprecieri ale FMI, BM sunt ... nule, aceste organisme internationale au menirea de *a-si apara interesele* iar pentru aceasta *faca orice si ... dau orice !* iar interesele lor *in majoritatea cazurilor au fost, ori contrare ori mult pagubitoare pentrru interesele nationale ale tarilor pe care *LE-A OBLIGAT sa le urmeze, sa nu fim considerati chiar atat de prosti. ISARESCU ... *nu da socoteala nimanui* in Romania iar clasa politica are mari interese ca *problemele sa ramana asa, pentruca, deschiderea problemelor solicitate lui Isarescu ar fi explozive. Doar ca, *BNR-ul nu este *afacerea personala a lui ISARESCU din viticultura !!!*, BNR este *Banca Nationala a Romaniei* a romanilor sau, politicenii *ne-au vandut si nationalitatea* si ... nu mai avem dreptul sa *stim cine foloseste tezarutul de AUR al Romaniei*, cine profita de el, unde se afla ???. Romanii au mai avut o *siguranta a tezaurului de aur BNR prin ... 1917 cand a fost MUTAT la rusi !!!, dupa care ... acesta a disparut in NEANT. Cat timp Isarescu este pastrat ACOLO va ascunde *toate mizeriile BNR-ului printre care ... cine profita de tezaurul de aur *scos in afara tarii ca si apararea intereselor *straine in totala defavoare a cetatenilor propriei tari. Dupa ce *dispare definitiv Isarescu, romanii nu vor avea cui cere socoteala, exact * ca si in cazul *aurului de la rusi !*. Aa nu fim luati drept prosti, pentruca nu suntem chiar toti.

    Domnule Vasilescu, din discursul mediatic impotriva BNR, se pare ca nu puteti extrage, intentionat sau poate nu, esenta criticilor aduse. Tinta atacurilor nu este BNR, ci conducerea acestei institutii, care a luat foarte multe decizii gresite in ultimii 25 de ani, in ciuda popularitatii scriptice de care se bucura guvernatorul. Nu spune nimeni ca BNR a incalcat legea, insa tot mai multe voci sunt de acord ca managementul a fost uneori dezastruos.

    1. Cine,cand si cu ce argumente valide spune ca o decizie este gresita si arata, tot cu argumente si efecte probabile, care ar fi fost decizia corecta? Pana acum s-a auzit, dupa 4-7 ani, doar ca "decizia aia ori ailalta a fost gresita" - e ca si cum ai zice ca dna X este urata, in timp ce altii - esteti - spun ca e frumoasa...

      Inteleg ca deciziile unui guvernator de banca centrala, de o importanta cruciala intr-o economie, sunt pur subiective si luate...la nimereala?!

      Iti dau eu, acum si cu argumente evidente cateva decizii gresite ale BNR din ultimii ani: 1) Decizia de a nu supraveghea prudent piata financiar bancara si bancile comerciale. Rezultat: cel putin 11 falimente bancare si numeroase tepe de tipul Caritas, FNI, etc. 2) Decizia de a permite bancilor comerciale sa crediteze iresponsabil, in monede toxice, prin contracte pline de clauze considerate abuzive. Rezultatul: mii de procese cu consumatorii, clienti sufocati de povara ratelor, increderea in sistemul bancar la pamant. 3) Decizia de a dezinforma, in nenumarate randuri, opinia publica. Atunci cand, in plina criza, guvernatorul ne linistea ca o sa crestem, ani buni de-acum incolo, cu 10% pe an, sau cand ne ameninta cu apocalipsa daca se va vota legea darii in plata. Efectul: deteriorarea credibilitatii intr-o institutie romaneasca reprezentativa. Si lista poate continua cu argumente cat se poate de evidente chiar si pentru un profan

      Greșit omule. Caritas și FNI nu sunt societăți bancare și nici bănci comerciale. De ce nu scrii despre ceva la care te pricepi? Încearcă cu fotbalul.

      Populatia isi pierduse increderea in banci, inflatia pe care o alimenta BNR le eroda economiile, iar cel care tiparea banii nu i-a avertizat pe romani in privinta jocurilor piramidale.

      BNR supraveghea CEC cand au facut mizeria CEC-FNI.

      Daca te pricepi la fotbal, comenteaza fotbal. 

    Eu rsman crucit cat de prosti ne cred astia de la bnr !!! Pai "atacurile" nu sunt impotriva BNR-ului ci impotriva conducerii acesteia ,pt ca ,conducerea bnr a facut prin presiunile asupra parlamentarilor care oricum sunt corupti sa tantalai ,in asa fel sa aiba superimunitate si sa fie stat in stat BNR-ul asta !!

    Sa fim seriosi stim cu totii cum se fac controalele intre institutiile statului si presiunile care se fac asupra angajatilor bugetate de catre directori/sefi ai acestora ,vezi ancheta si declaratiile sindicatului politistilor despre cazul Gigina si ex. Oprea ,asa ca nu mai comenta tutankamonule pt ca numai prostii mai cred in aceasta conducere nemuritoare si intangibila a BNR-ului !!

    Dar vine tare Piperea si Zamfir si beliti cucul !!! 

    1. Pentru Maytal&Mayan, vorba celor de la Capital?

    Imi place ca se sterg mesajele contra curentului.

    1. Minti. Bursa nu sterge nimic altceva decat injuraturi. Toate prostiile tale le-am citit.

      Raspunsul tau agresiv e chiar dovada ca se sterg mesaje. Sunteti un grup infractional organizat si ca orice hoti sunteti deranjati de adevar si lumina. De ce oare?

    De ce mai tineti art ei azi?

    Un articol foarte bun , sa-l puneti si miine. Un mesaj pentru nenea : nu mai scrie Banca Centrala , ca e cacofonie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb