Adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, au inspectat, marţi, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, elemente de tehnică militară şi au asistat la un amplu exerciţiu militar bazat pe un scenariu fictiv.
Ministrul Mircea Duşă şi generalul Sir Adrian Bradshaw au fost prezenţi, marţi, la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului internaţional Wind Spring 15.
La început, cei doi au inspectat elemente de tehnică militară, iar apoi au asistat la un exerciţiu de amploare desfăşurat de militari din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii, exreciţiu bazat pe un scenariu fictiv, respectiv pe derularea unei lupte şi a unei operaţiuni de stabilitate, la care au participat subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, precum şi vânători de munte cu sprijinul forţelor aeriene.
Mircea Duşa a spus că exerciţiul Wind Spring 15 din Poligonul Smârdan, dar şi cele din Poligonul Mihai Bravu şi Baza Aeriană Câmpia Turzii contribuie la perfecţionarea tehnicilor de luptă şi la interoperabilitatea militarilor statelor participante.
Generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, au discutat şi despre securitatea din zona estică a NATO şi Uniunii Europene.
Sir Adrian Bradshaw a apreciat angajamentul României de a susţine măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO şi de a creşte bugetul apărării.
La exerciţiul Wind Spring 15, care se desfăşoară între 16 şi 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa, participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.
La exerciţiul Wind Spring de la Poligonul Smârdan participă efective din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor într-un număr de peste 1.300 de militari şi 400 de mijloace tehnice, o Companie de vânători de munte din cadrul B.30 VM "Dragoslavele" Câmpulung Muscel, o companie de Război Electronic/Brigada de Informaţii Militare, 350 de militari americani din cadrul Regimenului 2/2 Cavalerie/SUA, 120 de militari britanici, precum şi un pluton de infanterie aparţinând armatei Republicii Moldova format din 26 de militari. În cadrul exerciţiului, participă şi o escadrilă formată din opt aeronave (patru elicoptere IAR 330 Puma Socat şi patru avioane AR 99 Şoim) din cadrul Bazei 95 Aeriene.
Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. În cadrul Wind Spring 15 au loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, dar şi rezolvarea unor situaţii tactice complexe.
Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei "Atlantic Resolve", pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.