Politică şi dezastre

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 10 iunie 2020

Cornel Codiţă

O sete apocaliptică bîntuie lumea de astăzi, mai ales lumea liderilor politici şi a instituţiilor care le înlesnesc exerciţiul necenzurat al unui pantagruelic exces de putere: setea de dezastru. Politica şi marile instituţii ale puterii economice, militare, poliţieneşti, administrative, ale controlului mediatic etc., toate se comportă ca şi cînd singurul lucru important, singurul care contează cu adevărat, este doar următorul dezastru. Catastrofa cea nouă. Dacă nu vine singură, ori se lasă prea mult aşteptată, este ajutată, moşită sau provocată, pur şi simplu. Nu trebuie să privească cineva prea mult în zare pentru a se convinge de stringenţa acestui adevăr.

Uniunea Europeană a avut nevoie doar de două decenii pentru a epuiza faza "roză" a erei post război rece, începută cu desfiinţarea barierelor politice şi economice dintre estul şi vestul continentului, pentru a fi încheiată cu procesul expansiunii instituţionale. După aceea, s-a intrat direct în blocaj, unul care a cotit-o repede, abrupt, spre catastrofă. N-a ajuns încă la destinaţia finală, dar nici departe nu este! Blocajul a început cu decizia arbitrară a unuia dintre cei mai îmbătaţi de măreţia propriei persoane preşedinţi ai celei de A Cincea Republici Franceze. Unul care a vrut cu tot dinadinsul să îşi ridice statuie din cimentul Constituţiei Europene, cea care avea şansa să transforme radical Europa. Mai aştepta doar votul, ca şi adjudecat, în Consiliul Uniunii Europene. Referendumul din Franţa nu a fost, însă, nici despre Constituţia Europeană, nici despre viitorul Europei, ci despre lehamitea şi sastiseala francezilor provocate de una dintre cele mai găunoase şi corupte preşedinţii, cea a lui Chirac. Proiectul a căzut şi căzut a rămas pînă în ziua de azi. Au urmat alte fracturi şi tensiuni, mai mici sau mai puţin vizibile, pe faliile clasice nord-sud, iar mai nou est-vest. După care a urmat catastrofa numită brexit. În loc de răspunsuri la întrebările despre dezvoltarea instituţională şi politică a Uniunii Europene, despre deschiderea următoarei faze a construcţiei capabile să ne ancoreze în viitor, ne-am trezit în faţă cu întrebări din categoria: va rezista proiectul european la şocul rupturii britanice? Ce prefix va avea următorul exit: italian, olandez, polonez, maghiar? Cîtă vreme poate rezista o instituţie care, teoretic, este menită să asigure unitatea politică a continentului, dar a cărei coloană vertebrală a fost fracturată, ale cărei valori sunt mai incerte ca niciodată, ai cărei lideri promovează soluţiile cooperării selectiv-restrictive, în locul celor inclusive? Întregul comportament politic al liderilor Europei a fost doar o lungă invocare şi pregătire a acestui dezastru. Nimic care să-l prevină, nimic care să-l înlăture... totul ca să îl precipite.

Cu un decalaj de circa un deceniu, NATO a urmat acelaşi traseu. Alianţa menită să sudeze definitiv în istorie legătura strategică, peste Atlantic, dintre Europa şi Statele Unite, confundînd armistiţiul declarat de Kremlin la încheierea războiului rece, cu proiectul kantian al păcii eterne, a început să abereze "concepte strategice" care nu numai că au implicat-o în zone şi conflicte complet dincolo de litera şi spiritul tratatului fondator, dar au contribuit la dereglarea totală a busolei politice în privinţa obiectivelor fundamentale ale organizaţiei. După care, exact ca şi în cazul Uniunii Europene, a urmat cotitura bruscă spre catastrofă. Proaspăt revigorată după căderea Zidului Berlinului, istorica obsesie britanică a "puterii germane" asupra Europei şi-a exportat cu succes temerile la Washington. Triumful reunificării Germaniei, ca victorie a politicii aliate, a Statelor Unite şi a Europei, a cedat locul resentimentelor privind creşterea necontrolată a puterii noii Republici de la Berlin. În loc de fundament al cooperării atlantice, relaţia cu Rusia a devenit motiv de competiţie şi adversitate între Washington şi Berlin. De aici, pînă la declararea Germaniei drept competitor neloial şi nerecunoscător pseudo-aliat nu a mai fost decît un pas. Unul făcut cu inconştientă lejeritate de cercurile rarefiate ale celor ce hotărăsc liniile directoare ale politicii administraţiilor americane. Trump nu a făcut decît să precipite cursul evenimentelor, hrănind fondul relaţiilor transatlantice cu animozitatea din relaţia sa personală cu Merkel. Recentul anunţ al retragerii SUA din acordul multilateral "Cer deschis" urmat la cîteva zile de decizia privind retragerea unui însemnat contingent din componenţa trupelor americane staţionate în Germania, adînceşte simţitor prăpastia dintre Europa şi SUA. Spre bucuria Rusiei, desigur. Cu Donald Trump încă patru ani la Casa Albă nu e deloc nerezonabil să crezi că la Kremlin cineva şi-a pus deja întrebarea: cînd vom putea constata că şi prevederile Tratatului Atlanticului de Nord au devenit caduce? De altminteri, atît de la Berlin, cît şi de la Paris, mai nou şi de la Bruxelles, vocile "noii gîndiri politico-strategice" predică pe toate tonurile necesitatea şi inevitabilitatea unui parteneriat extins al Europei cu Rusia. De data aceasta, nu doar pe dimensiunea energetică, ci şi de securitate. Un proiect politic care nu doar evocă o catastrofă, ci o pregăteşte temeinic. În locul soluţiilor care să realizeze propulsarea Europei ca actor de sine stătător al lumii aflate în dramatic proces de schimbare, liderii politici ai continentului se agaţă cu disperare de soluţia remorcării Europei la carul Moscovei. Aferim!

De oriunde ai privi lucrurile, de la Moscova sau de la Beijing, de la Washington sau de la Londra, setea oamenilor politici, a decidenţilor la vîrf, care cheamă dezastrul, pare de neostoit. Întrebarea este, de ce au ei nevoie, atît de neapărat, de nenorociri revărsate în valuri peste capul nostru? Răspunsul simplu şi direct, într-o anume măsură deconcertant, este, cred eu, următorul: pentru că nu au nici un fel de soluţii la problemele structurale pe care au fost puşi să le gestioneze şi să le rezolve. Societăţi proiectate într-o accelerată buclă de schimbare pentru care nu sunt pregătite, societăţi marcate de o gravă şi periculoasă fragilitate structurală, de nesiguranţă şi riscuri greu sau prea puţin controlabile. Catastrofa, oricare ar fi ea, odată prăvălită, acoperă întreaga agendă curentă cu o alta. Agenda catastrofei. Chiar dacă nici pentru noua situaţie nu sunt soluţii, liderii politici au în schimb liberatatea să inventeze şi să pună în aplicare "măsuri speciale", "excepţionale", răbufniri de autoritarism şi excerbare a puterii arbitrare, vag sau deloc susţinute de litera Legii ori a Constituţiei. Cînd vine catastrofa, totul este permis şi orice pare mai bun decît nimic. Oamenii văd cum "liderii lor politici" se agită şi încep să creadă că fac totuşi ceva şi pentru cetăţeni, pentru nevoile lor stringente. O iluzie plină de recompense electorale! Chiar şi prostiile aglomerate alandala peste capul cetăţenilor încep să aibă culoarea unor "măsuri înţelepte", cum este cazul unora dintre cele luate pentru preîntîmpinarea celui mai rău scenariu în dezvoltarea actualei pandemii, ridicată rapid la rang de catastrofă mondială, nu în ultimul rînd, pentru a servi interesele "nepreţuiţilor conducători".

Pe scurt, în loc de politică, cu miez, cu temei, cu cap, cu obiective care răspund raţional marilor probleme sociale, cu etalon al performanţei în atingerea lor, pentru nechemaţii, neputincioşii şi netrebnicii politicii mai folositor se dovedeşte exerciţiul pseudo-gestiunii dezastrelor... oricît de dezastruos ar arăta la spartul tîrgului, bilanţul.

Opinia Cititorului ( 39 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ...

    1. Nu e nicio trezire spirituala a omului, asta te asigur. Omul e mai vita că niciodată și, în plus, a mai controlat electronic că niciodată.

      Scopul "fricii" induse de stat prin media este creionarea și măsurarea unor comportamente dezirabile cu ajutorul inteligenței artificiale. 

      Practic roboții le-au indicat decidenților politici că cea mai bună soluție e guvernarea autoritara prin inducerea fricii.

      Iar fricile... 

      Exista alternative pentru rezolvarea conflictelor fara conflict, draga Cristian. daca nu te trezeste nimeni spiritual si mai ales adca nu vrei sa te schimbi insisti in vechile tipare.

      Principii pentru rezolvarea conflictelor fara conflict. Sunt multi iluminati care gandesc astfel. Cand am fost la studii in Elvetia mi-am insusit acaesta metoda pe care am dat-o mai departe unor profesori care se ocupau, la nivel conceptual de securitatea UE. Le-a palcut foarte mult. Eu cred in potentialitatea... 

      Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borell, împreună cu miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Italiei, au făcut apel marţi la o încetare imediată a focului în Libia.Semnatarii „cheamă de urgenţă toate părţile libiene şi internaţionale să pună capăt imediat şi efectiv tuturor operaţiunilor militare...

      UE doreste sa devina actor global. Ea afost creata sa raspunda la trei 3 intrebari, in principal:

      1, Cum sa previi razboiul 

      2. Cum sa rezolvi conflictele 

      3. Cum sa creezi pacea 

      Apocalipsa biblica, se pare ca e sursa de inspiratie a politicienilor.Apocalipsa din biblie vorbeste despre moartea si trezirea spirituala a omului, evident, nu despre un sfarsit al umanitatii ci doar al unei epoci a adormirii spiritului. Unii o iau ad litteram.Toate religiile si spiritualitatea veche asta ne invata.Solutiile spirituale pot veni doar din partea unor lideri, strategi si analisti politici treziti spiritual.

      Demonstranţii purtau pancarte pe care se putea citi sloganuri precum „Îmi pare rău că nu ne-am trezit mai devreme”, „Rasismul este, de asemenea, o pandemie” sau „Tăcerea albă este violenţă albă”.

      Protestul de la Geneva a fost organizat în ziua înmormântării lui George Floyd, a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţia din oraşul american Minneapolis a stârnit o... 

      Sub acoperirea asa-zisei "treziri spirituale a omului" se desfasoara o frauda de proportii care va arunca intreaga planeta in sclavie. Trezirea spirituala a omului se face numai individual, fiecare pe calea sa si numai dupa acoperirea nevoilor de baza, astfel incat omul sa nu mai traiasca in frica: cu gandul la ziua de maine, la boala, la politie, la amenzi, etc.

      Nu exista lideri treziti spiritual - sunt sclavii banului cu totii.  

      Ai dreptate. Trebuie inlocuiti acesti lideri cu altii noi care apartin unui nou model de guvernanta, nu de guvernare Trezirea este individuala dar si comunitara, e mult mai puternica, asemenea uni laser. Cand se atinge masa critica se va face saltul calitativ necesar.

      Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus în fața Parlamentului European că avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei care trebuie instituit imediat. este și faptul că, rapid, cu toții ne-am dat seama că trebuie să ne protejăm unii pe alții pentru a ne putea proteja pe noi înșine. Iar adevărul este că Europa a devenit acum centrul viu al solidarității mondiale....

      Metoda insusita la Landegg Academy. Am intalnit-o si la Deepak Chopra.Sper ca toate organizatiile internationale, inclusiv UE o vor folosi in rezolvarea conflictelor fara conflict. Firecare dintre noi o putem folosi in familie, in companii, in viata de zi cu zi.Fiecare doerste sa traiasca in pace cu el insusi, in familie, in comunitate, in societate , in general, inrre comunitati, intre natiuni, intre multinationale.Obiectivul este unul comun, valorile sunt comune, se afla in structura de...

    Unul a promis 200 lei altul mia de $, unul a scos armata la votanți altul doar vrea să îi scoată?

    Superb si revelator. In termeni matematici, poti extrage o teorema si un corolar din editorial.

    1. Lumea este proiectia viziunii asupra vietii.

      Existenta ta este insperabila cuantic cu intreaga existenta. Nu este vorba numai despre tine ci este vorba despre viata, despre existenta.Toate probleme din lume, rasismul, conflictele de tot felul, pornesc de la lipsa acestei intelegeri acestei insperabilitati cuantice dintre existenta ta si cea a intregii existente la toate nivelele. 

      Viziune asupra lumii de dominare a unei rase, a unei culturi asupra alteia este caduca. Viziunea asupra... 

      Pentru a gasi solutii creatoare, mai intai, ar trebui sa fii capabil sa ai o noua viziune asupra lumii.

      În relațiile internaționale, interdependența a fost interpretată încă din anii ’70 ca o motivație pentru cooperare mai degrabă decât antagonism (capturat în expresia „unde mărfurile nu traversează granițele, soldații o vor traversa'). Interdependența și natura relațională a puterii nu a însemnat și nu va însemna în 2030 conflict iar concurența va fi...

      DE la HOMO SAPIENS LA METAHUMAN, la omul spiritual 

      Unitatea este solutia, nu lupta impotriva RAULUI 

      Fiecare sutra este o lectie pentru fericire. Fericirea, bucuria taie raul de la radacina! 

      Dopamina, seretonina, ajuta autovindecarea, legat de hormonii glandei pituitare.De aceea dupa meditatie suntem fericiti, ne simtim ca noi nascuti.

      Solutia este detasarea de viata, prin linistirea mintii. Cu cat lupti mai mult cu atat intaresti mai mult dusmanul. Dupa o meditatie ghidata dupa o... 

    Coronavirusu este o uriasa frauda mondiala.

    "Organizația Mondială a Sănătății a rectificat o declarație făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. 

    Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat marți că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate... 

    1. Cea mai mare escrocherie este cea monetara!

      Trebuie sa responsabilizam liderii politici pentru alegerile pe care le fac si noi sa fim responsabili pentru alegerile pe care le facem zilnic.Meditatia filozofica ne ajuta sa fac alegerile in directia cea buna atunci cand avem dubii. Sa ne ascultam intuitia.Mie imi spune ca acest virus a fost creat in laborator de cele doua China in cooperare cu America.ma tem ca va ramne printre noi asa cum a ramas si HIF. Acesta fiind mult mai contagios deoarece se transmite prin aer. Asta e problema...

      Virusul e o acoperire pentru ticalosii savarsite de banci, guverne, corporatii.. in detrimentul oamenilor simpli care nu-si doresc nimic altceva decat un trai decent si sa traiasca in pace, dar agenda mondiala e alta.. de transformare a oamenilor in roboti biometrici supravegheati cu camerele de recunoastere faciala.

      Agenda asta trebuie sa fie schimbata, influentata cumva. Chiar asa sa ii lasam ca faca ce vor cu noi?!Nu putem doar sa ne plange, asemena femeii cu drobul de sare.Trebuie sa fim proactivi! Ai o idee cum?

      Boicotand banci, guverne, corporatii.. adica consumand la limita de subzistenta, pentru a-i lovi la buzunar.. Deocamdata nu putem iesi in strada ca Iohannis a interzis prin lege anticipand corect ca mase mari de oameni in fata la guven ar periclita grav proiectul politic al PNL si experimentul masonic care se incearca in Romania.

      Da, idee buna, inspirata din politica lui Gandhi. El prin aplicarea conceptului de non-violenta, AHIMSA a reusit sa-i faca pe englezi sa paraseasca tara. Eu consumat doar produsele lor, locale.Daca ne schimbam modul de viata, fara imprumuturi la banci. Se vor imprumuta statele ca sa asigure venitul general universal. Acesta e proiectul ca sa indatoreze tarile. Ar trebui sa ni se ierte datoriile fictive rezultate din credite fictive. Bancile nu au active, au doar pasive inscrise in contabilitate.

    Rusia s-a oferit să extindă Noul START, care expiră în februarie 2021, în timp ce administrația Trump a cerut un nou pact de control al armelor care să includă și China. Moscova a descris această idee ca fiind imposibil de realizat, arătând că Beijingului refuză să negocieze orice acord care ar reduce arsenalul său nuclear, dat fiind că acesta este mult mai mic decât al celorlalte mari...

    1. China nu vrea sa negocieze cu SUA pentru ca Trump e "un mort viu" sau "dauna totala" cum spunea procurorul Portocala despre Seby Ghitza. China nu numai ca stie ca Trump e pe farash, dar a pus umarul consistent la miscarea globalista care cauta sa-l debarce pe Trump de la conducerea Americii.. asa ca, de ce ar negocia cu un "mort viu"?

    Anularea stării de alertă poate duce la relaxarea populaţiei, deşi virusul există, iar cazurile noi nu scad sub 100 pe zi.

    1. Starea de urgență ar putea fi din nou reinstituită, în condițiile în care nu ar mai exista starea de alertă și numărul cazurilor de coronavirus ar crește. Decizia îi aparține Președintelui Klaus Iohannis și ține strict de evoluția epidemiei.

      Legislația din România prevede aceste variante care fac posibiă intervenția autorităților, nu cred că e importantă denumirea acestei stăr, cred că cel mai important e să ofere autorităților pârghii să instituie măsuri de control al acestei infecții, fie la nivel național fie la nivel local

      Ședințele de la Cotroceni sunt definiția haosului liberal: Iohannis zice că redeschide grădinițe și afterschooluri, specialiștii neagă că s-a discutat așa ceva.

      De fapt, mintea le stă numai la bani și la cât mai pot fura. Au cumpărat la suprapreț tot ce le-a trecut prin minte și au scris reguli noi, doar ca să-și poată legitima tunurile.

      Pun tuneluri de dezinfectare în... 

    Haideti sa coboram cu picioarele pe pamant atat autorul cat si vizionarii filozofi.

    UE este practic o uniune vamala care a reusit sa creeze o moneda proprie pentru o parte din membri. Chiar dupa 2 razboaie mondiale europenii nu au reusit sa scape de demonii ambitiilor nationale a unor foste mari

    puteri care au ramas tari importante dar jucatori de liga a doua in competitia mondiala. Desi dispune de tehnologii, potential stiintific si resurse financiare Europa a pierdut cursa atat fata de... 

    1. Trump e ca Ceausescu in 89. Faptul ca l-a refuzat Merkel atat de clar si de transant arata ca Trump nu mai are sprijin aproape de nicaieri. Daca il mai tradeaza si cei cativa generali pe care ii mai are aproape.. lovitura de stat e ca si indeplinita, adica visu Chinei.. Dupa care globalizarea isi poate vedea de drumul ei linistita...

      Nu poti reduce UE doar la o uniune vamala. Este un model de guvernanta multinivel.

      Nu ai inteles. in plus, este vorba despre UE, superputere de tip soft, nu hard, asa cum sunt toate celelalte.  

      Mai este vorba si despre idealul ei umanist, bazat pe un model social invidiat de alte spatii economice, model pentru alte zone economice, dincolo de proiectul neoliberal incetatenit.

      UE a fost creata atunci cand principiul nationalismului si cel al monarhismului ajunsesera la paroxism, ca... 

      EUROPA LIDER MONDIAL în calitatea vieții

      Atuu-ul Europei rămâne în „grija față de viața și fericirea umană, este singurul obiectiv legitim al bunei guvernante ” , după cum a spus Thomas Jefferson. Fericirea umană se învârte, în esență, în șase ingrediente, potrivit Națiunilor Unite:  

      PIB pe cap de locuitor,

      speranță ani de viață... 

      Prin urmare, pe lângă abordarea legitimă a preocupării economice, factorii de decizie ar putea face un pas înapoi pentru a-și adresa întrebarea mai amplă despre bunăstarea umană dincolo de termeni economici – și obține astfel schimbarea necesară pentru care Europa este cheie, dezvoltând orice alternativă la creștere înaltă, modele economice cu consum mare, care pot să fie stinse de...

      Chiar dacă Europa este cea mai egală societate, inegalitatea este o problemă pentru factorii de decizie care trebuie să fie adresata. Socialiștii sau popularii vor lua măsuri precum un salariu minim sau un nivel de bază al veniturilor, care reprezintă o modalitate de a aborda problema – , conform unui Studiu efectuat de organizația pentru cooperare și dezvoltare economică (OCDE), au un efect neutru sau chiar pozitiv...

      A.Următorul deceniu va fi definitoriu  

      Pentru viitorul Europei și  

      Pentru rolul Europei în lume  

      B.Întrebări  

      Ce rol va avea Europa în această lume în schimbare rapidă?  

      Cum poate Uniunea Europeană să se asigure că nu sfârșește ca o putere de mijloc, prinsă între Statele Unite și China?

      Ce trebuie să facă Europa ca să țină destinul în propriile... 

      CĂTRE O DE PREGĂTIRE ȘI ANTICIPARE

      Europa este un jucător cheie la nivel mondial în multe zone, dar lumea nu mai este eurocentrică - nici nu va fi așa în viitor. Europenii vor fi mai puțini, mai bătrâni și relativ săraci, în timp ce o mare parte din restul lumii este în creștere. Chiar dacă statele membre ale Uniunii Europene adună mai multe resurse laolaltă, Europa va... 

      Previziunea este mai mult despre modelarea viitorului decât prezicerea lui

      Ceva la fel de necunoscut ca viitorul, se pare că a devenit surprinzător de previzibil. O căutare Google a „viitorului 2030”dă peste 97 de milioane de rezultate, toate mai mult sau mai puțin pretinzând lucruri similare: acel 2030 va vedea o lume conectată, dar totodată fragmentată, cu periculoase schimbări în demografie și energie și... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb