Efectul aderării la Uniunea Europeană nu a fost puternic resimţit în rândul celor mai mulţi dintre polonezi, ne-a declarat ieri domnul Tomasz Mierzva, secretar în cadrul Secţiei de Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor din cadrul Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Conform unui studiu efectuat de institutul "PENTOR", 70% dintre polonezi consideră că nu s-a schimbat nimic, 17% declară că o duc mai bine, iar 13% spun că au o viaţă mai grea după aderarea Poloniei la UE în 2004.
• Efectele economice ale aderării Poloniei la UE sunt pozitive
Domnul Mierzva a făcut ieri o prezentare a experienţei poloneze la doi ani după aderare, cu ocazia unei conferinţe de presă ţinute la Ambasada Poloniei la Bucureşti. Domnia sa susţine că aderarea a accelerat creşterea economică, schimbările pe termen scurt în acest domeniu fiind radicale. Dacă în 2003 creşterea economică a Poloniei era de 3,8%, în 2004 aces-ta s-a ridicat.
Printre efectele pe termen lung ale aderării, domnul Mierzva a menţionat intensificarea masivă a exporturilor (cu 11,4% în 2004 şi 19,6% în 2006), principala ţară importatoare de produse poloneze fiind Germania. Deficitul comercial al Poloniei a scăzut, de asemenea, de la 14,4 miliarde de euro în 2003, la 11,7 miliarde de euro în 2004 şi 9,2 miliarde de euro în 2005. Rata şomajului, care constituie o problemă în Polonia, a scăzut de la 20% în 2003, la 19,1% în 2004 şi 17,6% în 2005. În privinţa "sumbrelor presupuneri referitoare la invadarea Europei de către polonezi", oficialii ambasadei au declarat că acestea nu s-au adeverit. Trei sute de mii de polonezi pleacă anual în Germania pentru muncă sezonieră, 200.000 în Marea Britanie şi între 25 şi 50.000 în Irlanda, această cotă nefiind în-grijorătoare în opinia re-prezentantului Secţiei de Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor la Bucureşti.
Au crescut, de asemenea, şi investiţiile de capital poloneze în străinătate şi mai ales cele străine în Polonia. Pe primul loc în topul investiţiilor în Polonia se situează băncile austriece, a declarat Tomasz Suprowicz, consilier al Ambasadei Poloniei la Bucureşti.
Domnia sa a afirmat că aderarea a avut un impact pozitiv şi asupra situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii din Polonia, spre deosebire de cele din Ungaria, care au suferit un declin după aderare. Tomasz Mierzva, reprezentantul Secţiei de Promovare a Comerţului şi a Investiţilor din cadrul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, ne-a declarat că este optimist în privinţa IMM-urilor din ţara noastră. Domnia sa consideră că deşi "contextul economic este cel care influenţează în mod semnificativ soarta acestor întreprinderi, ele depind în cea mai mare măsură de întreprinzătorii înşişi, iar, din câte am văzut, cei din România au un potenţial considerabil." Domnia sa ne-a mai declarat că IMM-urile poloneze nu au fost susţinute prin măsuri guvernamentale, ci au ştiut să se gestioneze şi să se dezvolte din interior.
• Polonia a asimilat foarte bine fondurile europene
Tomasz Suprowicz, consilier al Ambasadei Poloniei la Bucureşti, a delcarat că fondurile europene au fost foarte bine asimilate de către polonezi. Domnia sa a avertizat însă că necesitatea delegării responsabilităţii gestionării acestor fonduri de la nivel central la cel al municipalităţilor va crea probleme de natură politică şi va conduce, în anumite situaţii, chiar la pierderea banilor. Domnul Suprowitz a relatat de asemenea că nedepunerea la termen de către municipalităţi a tuturor documentelor financiare aferente folosirii banilor a condus, în Polonia, la blocaje la nivel de comună, oraş sau judeţ, care vor trebui să aştepte mai mult decât era preconizat ca să primeas-că restul de fonduri care le-au fost alocate de către Uniunea Europeană.
Oficlialii Ambasadei Poloniei au mai declarat că "datorită faptului că este membru al UE, Polonia nu a mai fost < victima > voinţei altor ţări şi ia parte în procesul de decizie în chestiunile importante pentru Polonia şi pentru Europa. În schimb, pentru a utiliza toate şansele din punct de vedere politic, trebuie să ştie să se regăsească în grupul celor care decid. În vederea unei colaborări corespunzătoare în cadrul UE, toate statele trebuie să ştie că sunt < condamnate > să facă compromisuri, să caute rezolvări acceptabile de către toţi membrii. Este un proces foarte greu şi învăţarea lui necesită o perioadă de timp corespunzătoare".