Polonia a dat în judecată Gazprom din cauza preţului gazelor naturale

Ioana Dogaru
Internaţional / 2 februarie 2016

Firma Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, a demarat o acţiune juridică împotriva grupului rus Gazprom din cauza preţului gazelor naturale, informează RIA Novosti.

Compania poloneză precizează că a decis să se adreseze justiţiei după ce anterior a cerut Gazprom să renegocieze preţul gazelor naturale livrate având în vedere evoluţiile de pe piaţa energetică.

"PGNiG a demarat o acţiune împotriva JSC Gazprom şi Gazprom Export LLC la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm", se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a companiei poloneze.

În comunicat se precizează însă că demararea procedurilor de arbitraj nu exclude derularea unor negocieri pentru ca cele două părţi să ajungă la o înţelegere în afara curţii.

PGNiG, o firmă de stat, cumpără anual din Rusia o cantitate de 10,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul a două treimi din consumul Poloniei, fiind unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Gazprom din Uniunea Europeană, informează RIA Novosti.

În luna noiembrie 2014, PGNiG a cerut Gazprom şi subsidiarei sale Gazprom Export să revizuiască preţul gazelor naturale livrate Poloniei din cauza evoluţiilor de pe pieţele energetice. Aceasta după ce în anul 2012, Gazprom a redus preţul gazelor furnizate PGNiG până la 570 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în conformitate cu un contract pe termen lung care se întinde până în 2022, aminteşte sursa citată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb