Polonia a inaugurat un canal spre Marea Baltică pentru a evita apele teritoriale ruse

V.G.
Internaţional / 17 septembrie 2022

Polonia a inaugurat un canal spre Marea Baltică pentru a evita apele teritoriale ruse

Polonia a inaugurat astăzi un canal care îi permite să ajungă la portul său Elbag de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Până în prezent pentru a ajunge în largul mării, navele care părăseau Elblag trebuiau să ocolească o peninsulă aparţinând în parte Poloniei şi în parte Rusiei şi să-i ceară autorizaţie de cerere acesteia din urmă, ceea ce Varşovia a dorit să evite.

"Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei ruse în Ucraina vecină.

Polonia, ţară membră a UE şi NATO, susţine ferm Kievul.

Accesibilă pentru moment doar navelor mici, calea fluvială deschisă prin acest canal ar trebui să permită în final să ajungă la Elblag, situat la distanţa de 25 km, navelor cu lungimea de până la 100 de metri, largi de 20 de metri şi cu pescajul de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurilor.

Lucrări de dragare şi de dezvoltare a diverselor infrastructuri de transport urmează să fie terminate până în septembrie 2023, costul total al proiectului fiind estimat la circa două miliarde de zloţi (420 de milioane de euro).

Proiectul a suscitat o controversă în special între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti care evocă riscuri pentru fauna şi flora care ar putea fi afectate de evoluţia salinităţii apei din deltă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nicio problema pentru ecologie. Si noi am dat drumul la canalul Bastroe, adica ne-am retras obiectiile ecologiste. Pana la urma, da-o dracu de ecologie. Eu asta pricep din minciunile guvernelor. Doar tampitii vor mai recicla de acum inainte.

    1. pe langa partide, cate ong-uri ecologiste din europa au primit finantare din rusia?

    Polonia isi neglijeaza adevaratele ei interese. Curand, Germania suprainarmata ( asa cum intentioneaza sa fie) va pune problema "Gastii Poloneze" ingrasata cu teritorii controversate de pe Oder,(silezia, ... ) atunci Polonia va intelege greselile pe care o face acum. Lipsa "prietenului din est "eliberatorul" 44, o va costa scump. Fara prietenul din est, ca in trecut, Polonia va fi in cateva zile o ruina. Cu toata inarmarea sa.

    1. Cine citeste putina istorie, afla repede ca polonezii au purtat, de la 1500 incoace, cele mai multe razboaie impotriva "prietenului din est".

      La inceput Mare Ducat al Moscovei ajuns, prin expansiune si cotropirea tuturor vecinilor, Imperiul tarist, rebotezat URSS, dupa 1918. Pe care viseaza sa-l recladeasca Putin.

      Prosti ne credeti, mai rusofraierilor! De unde sa stiti voi istorie, cind in scolile sovietice s-a predat 70 de ani Istoria Partidului Bolsevic, iar acum in Rusia se preda Isoria Conform Vladimir Putin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb