Polonia alocă 44 de miliarde de euro pentru apărare în 2025

A.B.
Internaţional / 30 decembrie 2024

Polonia alocă 44 de miliarde de euro pentru apărare în 2025

Guvernul polonez va aloca Apărării în bugetul pentru anul viitor circa 44 de miliarde de euro, o cheltuială menită să continue programele de consolidare şi modernizare a armatei prin noi achiziţii, inclusiv cumpărarea a între două şi patru submarine, a declarat luni la o conferinţă de presă un general polonez, Mieczyslaw Bieniek, relatează agenţia EFE.

După invazia rusă asupra Ucrainei, Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare, pentru care şi-a sporit bugetul Apărării la mai mult decât dublu faţă de ţinta de 2% din PIB asumată în cadrul NATO şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud. Pentru anul care se încheie bugetul polonez al Apărării este de 3,8% din PIB, faţă de 4,1% cât era preconizat iniţial, revizuire determinată de deficitul bugetar.

Anul viitor, pe lângă programul de achiziţie de submarine "Orka", pentru care au fost primite oferte din Spania, Germania, Suedia şi Franţa, Polonia se aşteaptă să primească o mare parte din echipamentele militare rezultate din semnarea a peste 130 de contracte, multe dintre ele în valoare de miliarde de euro.

Printre noile echipamente care vor intra în dotarea armatei poloneze în 2025 se numără elicoptere americane AH-64E Apache, din care au fost contractate 96 de unităţi în valoare totală de aproximativ 10 miliarde de euro, patru staţii radar cu o acoperire de peste 300 de kilometri şi care au constat circa un miliard de euro, precum şi o parte din lotul de 50 de avioane uşoare sud-coreene de luptă şi antrenament FA-50, plus drone MQ-9B SkyGuardian şi rachete aer-aer AIM-9X evaluate la aproximativ 180 de milioane de euro lotul de 232 de unităţi, scrie EFE.

Pe lângă achiziţiile de echipamente, bugetul polonez al Apărării va sprijini şi proiecte importante de dezvoltare industrială în sectorul militar, având în vedere că unele echipamente sud-coreene contractate, precum tancurile K2 "Pantera Neagră" şi obuzierele autopropulsate K9, vor fi majoritatea asamblate în Polonia.

De asemenea, pentru programul de apărare aeriană cu rază medie de acţiune Polonia va recepţiona noi lansatoare şi rachete americane Patriot, în timp ce pentru programul de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune vor sosi rachete britanice CAMM-MR, notează EFE.

Înzestarea armatei prin vaste programe de achiziţii militare a fost lansată de fostul guvern conservator naţionalist polonez şi continuată de actualul guvern progresist pro-european condus din decembrie anul trecut de liberalul Donald Tusk. Creşterea cheltuielilor militare şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia sunt singurele abordări convergente între actuala şi fosta putere de la Varşovia, între care se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.

Totuşi, această creştere semnificativă a cheltuielilor pentru Apărare a stârnit îngrijorări cu privire la deficitul bugetar, estimat pentru anul viitor la aproape 70 de miliarde de euro, echivalentul a 7,3% din PIB-ul Poloniei. Datoria publică externă a acestei ţări ar urma de asemenea să ajungă la 59,8% din PIB, atingând limita de 60% din PIB stabilită de regulile UE.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Noi alocam 55 miliarde euro,

    daca mai primim 3 buc. de "ordonanta trenulet"

    mare atentie la vecinii polonezi - in primul trimestru sau semestru 2025 vor fi impinsi de la spate de SUA sa intre in frictiuni in situatia geopolitica regionala

    eu le-as recomanda sa se abtina de la asemenea gesturi complet cretine  

    oricum presiunile belice au migrat spre sudul, sud-estul si estul marii negre.  

    SUA impinge cu forta Polonia sa reactiveze fricile europene legate de un atac al Rusiei (casus belli pt aparitia ww3) dar acest fapt nu e deloc in interesul Poloniei. Personal recomand Poloniei sa isi vada de propriile interese nationale si sa nu danseze pe muzica altora care mai sunt si de pe alt continent. Aia ar fi fericiti daca ar izbucni un conflict direct intre rusia si o tara nato europeana!  

    Stiti cum ar fugi capitalul din Europa in SUA (usd si actiuni sua) ????? Ca vantul si ca gandul! (satisfacand nenorocitii care au gandit acest plan.... le curg alora balele dupa cateva tsunami-uri de capital care sa vina din diverse zone ale lumii in SUA)!!!  

    Zic asta pentru ca SUA desi nu par, au MARI, MARI probleme SI AU NEVOIE IN SENS VITAL DE ACELE TSUNAMI-URI DE CAPITAL pe care doar un conflict Rusia-tara nato europeana sau China -Taiwan sau Coreea de Nord-Japonia ar putea sa le declanseze! Adica vor sa reitereze reteta si schema care i-au facut puternici in contextele ww1 si ww2 cand tot capitalul lumii a zburat in aparent "sigura" SUA cand restul lumii era in razboi!  

    E o schema indecent de imorala. 

    daca toti "dictatorii" lumii (putin, kim jong un, etc) ar intelege ce scriu eu aici, AR OPRI DEODATA SI INSTANT ORICE CONFLICT IN LUME! De ce asta? Pacea lumii e TOXICA PENTRU SUA! Pentru ca in timpuri de pace BANII PLEACA DIN SUA CATRE TINUTURI DIVERSE DIN LUME - si exact asta ar sufoca SUA acum!  

    Razboiul da oxigen SUA! INCHIDETI TOATE RAZBOAIELE!  

    Ban.Cher.Vali 

    Dacă are bani, foarte bine.

    Ca patitul nu-i nici unul… 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb