Polonia impune restricţii la dividendele plătite de băncile cu credite în valută

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 decembrie 2016

Polonia impune restricţii la dividendele plătite de băncile cu credite în valută

Autoritatea poloneză de reglementare din sectorul financiar (KNF) a impus mai multe restricţii la dividendele plătite de băncile care au portofolii de credite în valută, pentru a le ajuta să-şi majoreze capitalul şi pentru a acoperi potenţialele riscuri legale provocate de convertirea creditelor ipotecare în franci elveţieni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De peste un an autorităţile de la Varşovia încearcă să găsească metode pentru a-i ajuta pe cei 565.000 de polonezi care au luat credite în valută, majoritatea în franci elveţieni, dar fără a destabiliza industria bancară.

În august, Polonia a oferit băncilor stimulente pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare în franci elveţieni să le convertească în zloţi, o măsură mai puţin dură decât precedenta propunere ce viza un proces de convertire obligatoriu.

"Riscurile semnificative legate de o potenţială soluţie legală la convertirea creditelor ipotecare în valută va afecta rezultatele băncilor dacă legea va fi implementată", se arată într-un comunicat al KNF.

De asemenea, instituţia a atras atenţia asupra sporirii riscurilor externe la adresa economiei poloneze şi asupra sectorului bancar al ţării, inclusiv votul Marii Britanii pentru ieşirea din UE (Brexit) şi turbulenţele din Italia în urma referendumului.

La plata dividendelor, KFN va ţine cont dacă banca este în proces de restructurare, dacă este puternic îndatorată, dacă are rezerve de capital. De asemenea, va fi analizat portofoliul de credite în valută şi nivelul împrumuturilor în valută acordate în perioada 2007-2008.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb