PONTA, CĂTRE MAZĂRE: "Cu Portul Constanţa facem ce am vorbit, indiferent cine se supără"

V.B.
Companii #Transporturi / 2 mai 2014

"Cu Portul Constanţa facem ce am vorbit, indiferent cine se supără"

Băsescu: "Marele barcagiu s-a dus să mănânce mazăre"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în Agigea, că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" unele persoane, prim-ministrul fiind de părere că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte dintre acţiuni vor fi listate la bursă, iar autorităţile locale vor primi acţiuni pe lângă cele deţinute deja, informează surse din presă.

"Cu portul facem ce am vorbit. Se supără, nu ştiu cine se supără, dar eu cred că este mai bine să avem mai mult capital privat şi mai mulţi investitori, iar toţi banii îi lăsăm pentru investiţii, nu-i luăm la buget", a spus Ponta.

Întrebat cine ar putea să se supere, Victor Ponta a răspuns că unul dintre cei vizaţi ar putea fi Traian Băsescu: "Nu ştiu, domnul Băsescu, cineva, dar nu ştiu de ce să se supere, pentru că e vorba de dezvoltarea portului".

Premierul a adăugat că scoaterea pe bursă a 15% dintre acţiunile portului înseamnă "transparenţă", iar această procedură va fi similară cu cea realizată în cazurile Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Victor Ponta a explicat: "E vorba de privatizare de 15% din ce are Guvernul României în acest moment, să le scoatem pe bursă în aşa fel încât să avem la Portul Constanţa o treime capital privat, ceea ce, cred eu, e foarte bine, pentru că asta înseamnă listarea pe bursă, înseamnă capital privat, înseamnă investiţii, înseamnă transparenţă. Lucrul cel mai important: transparenţa. Cum am făcut cu Transgazul, Transelectrica şi Romgaz şi s-a dovedit un model de success".

Prim-ministrul a precizat că au început deja procedurile pentru această operaţiune şi a dat asigurări că Guvernul nu va lua banii pentru cele 15% din acţiuni, urmând să îi lase în companie pentru investiţii.

Demnitarul a detaliat: "Domnul Şova a dat drumul la proceduri, durează lucrul acesta, pentru că le facem conform tuturor procedurilor europene. Nu vreau să luăm bani pentru cele 15% acţiuni, să-i luăm la buget ca să-i cheltuim imediat. Ideea este ca şi la celelalte companii, să rămână în companie pentru investiţii de dezvoltare şi în acest fel, cu un management privat, cu capital privat, cu bani de investiţii, cu fonduri europene, înseamnă că portul se poate dezvolta în continuare".

Domnia sa a reluat subiectul la vizita făcută în Mamaia, opinând că este normal ca autorităţile locale să aibă acţiuni la port şi să aibă un cuvânt de spus în legătură cu acesta.

"Portul ăsta parcă e undeva la Botoşani sau la Satu Mare. E la Constanţa, normal ca oamenii din Constanţa să aibă şi ei un cuvânt de spus şi o participare, la fel şi Guvernul, la fel şi capitalul privat, şi un beneficiu. Domnul Şova a dat drumul la proceduri, stabilisem acest lucru şi cu doamna ministru Mănescu, dar nu am mai reuşit să dăm drumul atunci la proceduri şi l-a dat domnul Şova. Autorităţile locale, cu privaţii şi Guvernul, vor avea mai multă minte şi vor dezvolta portul mai bine decât l-a dezvoltat Guvernul în ultimii 20 de ani sau cum nu l-a dezvoltat Guvernul, oricare a fost el, în ultimii 20 de ani", a afirmat Ponta în Mamaia.

Băsescu: "Marele barcagiu s-a dus să mănânce mazăre"

Tot ieri, preşedintele Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că "marele barcagiu" Victor Ponta s-a dus la mare "să mănânce mazăre" şi să-i dea portul primarului Constanţei, pentru că este ultimul lucru pe care nu îl avea "măscăriciul naţional" pe litoral. Totodată, Băsescu l-a acuzat pe premier că este "un supus al două linii negative": baronii şi unele trusturi media.

Şeful statului a explicat: "Marea problemă a PSD este că el, ca partid mare, nu are un comportament democratic. Este exact mesajul pe care ni l-au dat şi americanii, dar pe care îl găsiţi în Strategia de apărare a României, şi anume controlul grupurilor nelegitime asupra deciziei guvernamentale. Asta se întâmplă în PSD. Acum, marele barcagiu Ponta s-a dus la mare să mănânce mazăre, să-i dea portul, pentru că e ultimul lucru pe care nu îl avea măscăriciul naţional pe litoral. Nu e în regulă".

Traian Băsescu a mai relatat că "apărarea baronilor aduşi în faţa procurorilor, poziţiile extrem de ferme ale lui Ponta de a susţine acest baronet corupt sunt semnul că România riscă să intre sub controlul politic al unor grupări nelegitime".

Predoiu îl ameninţă pe Ponta cu închisoarea

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a anunţat, ieri, că Guvernul pregăteşte adoptarea unei hotărâri prin care 13% dintre acţiunile Portului Constanţa vor fi transferate gratuit la Consiliul Local Constanţa, Predoiu avertizându-l pe Victor Ponta că va intra în închisoare dacă va semna această hotărâre.

Ministerul Transporturilor intenţionează să cedeze pachetul de 13% Primăriei Constanţa şi să listeze pe bursă o participaţie de 14% din capital.

"În acest fel", a declarat Dan Şova la sfârşitul lunii martie, "vom avea un echilibru perfect între autoritatea centrală şi autoritatea locală, adică Ministerul Transporturilor va avea 33%, Primăria Constanţa va avea 33%, asigurând în acest fel egala reprezentare a intereselor centrale şi locale în portul Constanţa, 34% ajungând în sferă privată".

Totodată, ministrul Transporturilor a explicat că avantajul scoaterii pe bursă a 14% este reprezentat de transformarea Administraţiei Portului Constanţa în companie publică, "ceea ce presupune transparentizarea tuturor operaţiunilor, pentru că fără această transparentizare nu este posibilă listarea pe bursă. Acest lucru va duce în mod evident la creşterea investiţiilor în portul Constanţa şi în mod inevitabil la creşterea activităţii economice a operatorilor privaţi".

La începutul lunii trecute, consilierii locali şi-au dat acordul pentru preluarea a încă 13% dintre acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. În schimb, consilierii PNL şi PDL au votat împotrivă.

Primarul Radu Mazăre spunea în acel moment că domnia sa convocase şedinţa de urgenţă, pentru că reprezentanţii Ministerului Transporturilor îi spuseseră că este nevoie de acest acord al Consiliului Local cât mai repede.

Pe 17 aprilie, Consiliul Local Constanţa l-a desemnat pe reprezentantul său în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) să verifice nivelul chiriilor în port, pentru depistarea eventualilor operatori care plătesc mai puţin decât alţii.

Radu Mazăre afirma: "Consiliul Local a dat mandat reprezentantului său în Adunarea Generală pentru cele 20% de procente pe care le avem ca să studieze nivelul redevenţelor, a chiriilor întrucât sunt informaţii publice şi eu am spus, la rândul meu, că se plătesc chiriile de acum 15-20 de ani, infime şi că ele trebuiau actualizate conform rapoartelor de evaluare, impactul pe care neactualizarea acestor chirii l-a avut asupra profitului Administraţiei Portului şi implicit a celor 20% pe care le avem noi, Consiliul Local, şi 60% pe care le are ministerul".

De asemenea, reprezentantul CL în AGA de la CNAPMC va verifica dacă sunt operatori privilegiaţi, care au concesionat pe 50 de ani, în condiţiile în care în prezent aceste contracte nu se pot face pe o perioadă mai mare de 20 de ani.

CL a fost votat un proiect de hotărâre prin care solicită Ministerului Transporturilor transferul unui pachet de 13% din acţiunile CNAPMC.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la această companie, cu 60% dintre acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20% dintre titluri, iar restul de 20 de procente se află în posesia Consiliului Local.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Portul asta, in care statul a investit enorm din banii contribuabilior, poate fi dat asa unuia sau altuia, dupa cum doreste Ponta si Saova?

    N-am inteles! Noi, tara, am dezvoltat acel port ca sa aiba si constantenii ceva de spus sau acel port sa fie o sursa de dezvoltare a tarii? 

    Atentie guvernantilor! V-am dat guvernarea tarii ca faceti acest lucru in mod eficient, voi, si nu cine stie ce pescuitori in ape tulburi. 

    1. facem cum am vorbit si ramane cum am stabilit :-), totusi ai grija ce a spus prietenul Martin ...depinde cum te comporti, daca ramai prietenul sau...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb