PONTA: "Guvernul amână majorarea indemnizaţiei la demnitari, după afirmaţiile şefului Cancelariei prezidenţiale"

Alexandru Costea
Politică / 10 iulie 2015

"Guvernul amână majorarea indemnizaţiei la demnitari, după afirmaţiile şefului Cancelariei prezidenţiale"

Actualizare 16:28 UNCJR: Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor este benefică şi trebuie continuată

Ordonanţa adoptată miercuri prin care sunt majorate indemnizaţiile demnitarilor este benefică şi trebuie continuată, susţine preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, cerând ca aceste măsuri "să fie aplicate în cel mai scurt timp întregului aparat administrativ".

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri, că reîntregirea salariilor tăiate abuziv de către fosta guvernare şi o salarizare corectă în sistemul bugetar s-au numărat printre principalele teme de campanie ale actualei puteri, iar "reîntregirea salariilor a fost un pariu câştigat, care, alături de alte măsuri benefice, a făcut ca România să ajungă să aibă în trimestrul I din 2015 o creştere de 4,3 la sută faţă de acelaşi trimestru din 2014 şi un PIB cu 1,5 la sută mai mare faţă de trimestrul precedent".

"Cu toate aceste realizări de necontestat, este imperios necesar continuarea unei majorări salariale a întregului sistem bugetar. Pentru că doar astfel vom ajunge să avem funcţionari publici bine pregătiţi şi motivaţi şi în ultimă instanţă serviciile şi performanţele pe care ni le dorim cu toţii. În calitate de preşedinte al UNCJR şi nu numai, am susţinut în permanenţă, ieşirea din ipocrizie şi necesitatea majorării veniturilor din sistemul bugetar", arată Marian Oprişan, preşedintele UNCJR, în comunicatul transmis vineri.

El susţine că echilibrul puterilor în stat printr-o salarizare corectă şi creşterea productivităţii nu se pot realiza decât în contextul analizării tuturor funcţiilor de demnitate publică, ţinându-se cont de dimensiunea responsabilităţilor şi a riscurilor asumate de demnitari ai aparatului central şi local şi funcţionarii sau personalul bugetar din aceste instituţii, pentru că trebuie să existe un echilibru între sarcini, riscuri şi drepturi.

"Ordonanţa adoptată miercuri, 8 iulie 2015, de Guvernul României, prin care sunt majorate îndemnizaţiile pentru numai 48 din cele mai înalte funcţii de demnitate în stat, este benefică şi trebuie continuată, pentru a nu ajunge la un dezacord tocmai cu acele motive care au stat la baza ordonanţei. Nimeni nu poate pune la îndoială corectitudinea şi necesitatea acestei măsuri, însă doar aceasta nu va putea asigura posibilitatea atingerii unor standarde «în conformitate cu statutul actual al României», decât la vârful administraţiei publice", mai afirmă Oprişan.

El susţine că Executivul trebuie să continue cu măsuri urgente, care să ducă la modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice, care să răspundă tuturor nevoilor şi să fie în slujba exclusivă a cetăţeanului.

"În calitate de preşedinte al UNCJR, cer ca aceste măsuri să fie aplicate în cel mai scurt timp întregului aparat administrativ, întrucât numai în acest mod administraţia îşi va găsi utilitatea şi va fi doar în slujba cetăţeanului şi a poporului român. Nu în ultimul rând, respectuos solicit celor 48 de înalţi demnitari ai statului român, în frunte cu preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului României, să gândească împreuna cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, un plan naţional de măsuri active, care să ducă la creştere economică puternică, necesară alinierii veniturilor românilor la nivelul Uniunii Europene, aşa cum serviciile şi produsele pe care aceştia le cumpără, au fost aliniate încă de la integrarea în Uniunea Europeană", mai arată Oprişan.

Marian Oprişan, care este şi vicepreşedinte al PSD, mai cere ca "acest plan naţional să fie respectat cu stricteţe de toate puterile statului român şi precizează că atât timp cât vor fi luate măsuri în interesul cetăţenilor, puterile statului român vor avea în UNCJR parteneri de dialog şi susţinători oneşti".

---

Actualizare 13:45 Ponta: "Ultima mea discuţie cu domnul Iohannis a fost pe 5 iunie"

Premierul Victor Ponta scrie, pe Facebook, că ultima sa discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis a fost în data de 5 iunie, iar de atunci nu a mai vorbit despre niciun subiect.

"O precizare utilă pentru opinia publică - "ultima discuţie a mea cu domnul Iohannis a fost în ziua de 5 iunie când mi-a cerut să demisionez/ de atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect!", a scris premierul.

---

Actualizare 13:30 Iohannis: "Nu pot să accept că Guvernul adoptă o decizie, iar premierul revine asupra ei"

Preşedintele Klaus Iohannis transmite că susţine majorarea remuneraţiei demnitarilor, însă transmite că nu poate să accepte revenirea asupra deciziei din partea premierului Victor Ponta.

"Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional", scrie preşedintele pe Facebook.

Iohannis transmite că a discutat de mai multe ori cu primul-ministru despre tema salarizării demnitarilor. "Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi. Aceasta este o chestiune de principiu", scrie preşedintele.

Domnia sa adaugă: "Înţeleg şi reacţia oamenilor care aşteaptă performanţă din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare".

Preşedintele consideră că în rest, în ceea ce priveşte modalităţile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului şi Parlamentului.

(E.D.)

---

Guvernul va amâna majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari, a anunţat premierul Victor Ponta, spunând că el nu a fost de acord cu această creştere, potrivit surselor din presă.

Ponta a făcut această declaraţie într-o emisiune a postului B1 TV, după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.

Astfel, a precizat Ponta, Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă prin care majorarea indemnizaţiilor demnitarilor va fi amânată până la aprobarea noii Legi a salarizării unitare a bugetarilor.

Noua Lege a salarizării unitare a bugetarilor este prevăzută să fie aplicată cel mai devreme la sfârşitul acestui an.

Anterior, în emisiunea TV, Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susţin "surse din PSD", şi anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat şi că nu preşedintele i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că şeful statului doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.

Referitor la informaţiile neoficiale că Iohannis a cerut majorarea, Mihalache a afirmat că "unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea".

El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche. Şeful Cancelariei prezidenţiale a afirmat că premierul ştia de această iniţiativă, trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Mihalache a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ "poate fi discutabilă" şi că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale, deoarece decizia politică aparţine Guvernului şi Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele "să nu perpetueze în populism şi demagogie" susţinând că demnitarii trebuie să aibă salarii mici şi să vină la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp după aceste afirmaţii, Ponta a intervenit telefonic şi a afirmat că s-a săturat "de jocuri de doi bani pentru imagine", că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizaţiilor şi că Guvernul va amâna creşterea dacă şeful Cancelariei prezidenţiale se delimitează de acest demers.

"Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea, n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta - deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache - atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a spus Ponta.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuie acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Exista destule dovezi ca acest lucru a fost planificat, ca acest circ este un joc de imagine pe care dl.Ponta incearca sa-l recastige. Mai ales ca anumite institutii de sondare a opiniei publice au lucrat mult in ultima luna si au descoperit ca atat PSD cat si dl.Ponta & Co au pierdut destul de mult in sondaje. Aceste jocuri au fost folosite si de altii. Cert este ca la ora actuala, austeritatea impusa timp de 2 ani de anumiti politicieni ne-a facut sa trecem de partea grea a unei potentiale degringolade economice si financiare. Bineinteles ca aceste lucruri s-au intamplat si datorita disciplinei cetatenilor, care si-au platit taxele si impozitele in continuare, dar si a anumitor institutii juridice care au reusit sa puna in pericol intentiile de majorare a evaziunii si coruptiei. Da, cred ca aceste vicii sociale au fost tinute pe loc. Sa ne uitam la greci, care au continuat sa cheltuie banii imprumutati, sa se minta pe ei insisi, sa dezvolte si mai mult coruptia si evaziunea, in asa fel incat au consumat tot si n-au facut nimic care sa-i readuca pe linia de plutire, in ultimii 4 ani. Noi totusi, chiar si cu d-nii Basescu, Boc & Co, am reusit sa trecem de partea grea, iar de vreun an de zile avem sanse mari din nou sa dam drumul la investitii, mai ales ca d-na Cretu e acolo unde este. Insa, se pare ca dl.Ponta nu se ridica peste nivelul lui de politruc, ca dealtfel nici cei din jurul lui. Le este cald acum, dar trebuie inlaturati neaparat, pentru ca dezvoltarea economica de care avem nevoie sa se intample neaparat, nu sa ramanem iar pasivi inca 1-2 ani de zile, in mocirla asta in care ne gasim de vreo 20 de ani. Mortii cu mortii, vii cu vii, as spune politicianistic. Sa-i uitam pe cei ce-au fost, sa le recunoastem doar lucrurile bune, sa lasam accidentatii sa-si linga ranile, sa plece putregaiul, sa plantam alt rasad. Sa nu ne mai ameteasca asa, cum vor ei cu scenarii d-astea ipocrite.

    1. Corect, insa mai trebuie adaugat faptul ca depasirea riscului de degringolada economica NU este asigurata si indiferent de masurile descreierate pe care le dispun acum Ponta si PSD, pentru a-si salva pielea la alegerile din 2016. Este uluitoare usurinta cu care s-au desfiintat alocarile pentru investitii si s-au inglodat in datorii generatiile viitoare, doar pentru ca, acum, sa se poata arunca cu bani in stanga si-n dreapta.

      Acest individ...Ponta este de o impertinenta de nedescris. Se cunoaste din surse precise ..ca vicepremierul Oprea a discutat cu Ponta ..cand era in Turcia despre aceasta salarizare a demnitarilor...Smecherul de Ponta a comunicat lui Oprea ... dai drumul la ordonanta... o sa vedem noi cum reactioneaza omenirea... Dle prim ministru ..in Ardeal in astfel de cazuri exista o zicala : Dupa ce ai "scuipat" o vorba si chiar daca ..din greseala a ajuns pe jos nu mai incerca sa o "lingi" de jos ca te faci de kkk. . Astas ai facut d-ta d-le prim ministru... Esti un "mitoman"...si crezi acum ca prin aceasta revenire iti creezi o imagine...

    Cum ai baut Cappuccino cum ti-a venit ideea sa nu maresti salariile. L-ai baut la OMV sau la Noroc?

    Gunoaiele astea, in frunte cu Joianus, n-au urma de bun simt. Vor sa cresasca salariul minim de la 1050 lei la 1200 lei, adica cu cca 14% si salariile unora cu 300%, fara a tine seama ca in tara asta sunt si medici, si profesori, si fel de fel de oameni cu mari merite, si pensionari de toate tipurile, cu salarii si pensii deplorabile, fara a tine seama ca scumpa noastra tara are niste venituri limitate si datorii mari. Cine poate suporta asa ceva? Alti nesimtiti! Daca conducatorii vor salarii ca afara, atunci sa puna mina sa faca intii o tara ca afara si pe urma sa-si acorde salarii si pensii normale, in rind cu tot natul, nu nesimtite.

    Nu stiu prin ce minune a ajuns la concluziile expuse, dar in acest caz premierul pare a fi omul cu capul pe umeri. Nu se poate sa i se scoale unuia si peste noapte sa mareasca salarii cu 300%, fara a tine seama ca mai sunt si altii linga el!

    Ma mir ca raportul stabilit intre minim si maxim este doar 18. De ce nu l-o fi facut 1800? Nimic nu-i... Oprea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb