Ponta îşi asumă răspunderea pe retrocedarea proprietăţilor, de frica "samsarilor"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 15 aprilie 2013

Repunerea în drepturi a foştilor proprietari continuă să fie una din cele mai mari probleme ale ţării noastre, care a costat statul 5 miliarde de euro, până în prezent, prin acordarea despăgubirilor sub formă financiară, potrivit premierului Victor Ponta, care a explicat, vineri, de ce Guvernul a ales să îşi asume răspunderea pe noua lege a proprietăţilor.

Sumele restante pe care guvernul va fi nevoit să le achite foştilor proprietari sunt de aproximativ 8 miliarde de euro, potrivit premierului.

Din cele 27.315 dosare soluţionate cu titlu de despăgubire, doar 13.000 au fost plătite efectiv, urmând ca restul să fie achitate în următorii ani.

Totodată, premierul evidenţiază faptul că din totalul dosarelor care fac obiectul retrocedărilor, 3,8% sunt deţinute de "samsari", însă suma acordată este de aproape 60% din valoarea totală a des-păgubirilor acordate în ultimii ani.

Premierul Victor Ponta a făcut şi o trecere în revistă a terenurilor şi imobilelor care au fost retrocedate din 1991 până în prezent, afirmând că modul în care acestea au fost restituite s-a făcut în mod "haotic şi chiar a afectat buna funcţionare a instituţiilor şi serviciilor publice".

Datele arată că 9.026 de imobile au fost restituite deja, multe din retrocedări neţinând cont de funcţia publică a unora dintre clădirile în cauză precum şcoli, grădiniţe, spitale.

În privinţa terenurilor supuse retrocedărilor, statul român urmează să pună în posesie circa 300.000 de hectare extravilan, până în prezent acordându-se aproximativ 709.305 ha de teren (numai în extravilan) foştilor proprietari sau cesionarilor, potrivit datelor prezentate de Guvern.

Pentru a spori numărul retrocedărilor care se fac în natură, noul proiect de lege vizează suplimentarea capacităţii prin preluarea terenurilor dis-ponibile din fondul public, însemnând preluarea terenurilor de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), ministere, institute şi staţiuni de cercetare, care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale.

ANRP verifică retrocedările anterioare

În plus, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va conduce o serie de verificări privind modul în care s-au făcut restituirile în natură în timpul guvernărilor precedente. Acolo unde vor fi descoperite încălcări ale legii, respectivele terenuri vor fi preluate de ANRP şi incluse în fondul public.

Premierul a atras atenţia asupra modului în care retrocedările s-au transformat într-o mare "afacere imobiliară" prin cumpărarea drepturilor litigioase, afirmând că în multe din cazuri Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat soluţionarea cu prioritate a unor dosare care aparţineau tocmai aşa-zişilor samsari.

Premierul afirmă că acesta (n.r. transformarea retrocedărilor într-o afacere imobiliară) este şi unul dintre motivele pentru care noua lege a impus un plafon de impozitare de 85% pentru cei care cumpără drepturi litigioase, încercându-se în acest fel să fie inhibată o "mafie" extrem de extinsă în prezent.

Victor Ponta a subliniat nevoia asumării răs-punderii pe proiectul de lege de toate partidele politice, nu doar de USL, astfel încât Guvernul să poată reuşi "închiderea unei probleme complicate a României".

Mihai Răzvan Ungureanu ameninţă Guvernul cu sesizări la Curtea Consituţională

Nici fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, actualmente preşedintele partidului Forţa Civică, nu a rămas impasibil la noul proiect de lege privind retrocedările pe care îl califică ca fiind "presărat cu erori grosolane şi cu dovezi de dezinteres şi incompetenţă".

Acesta a declarat la finele săptămânii trecute că va sesiza Curtea Constituţională dacă proiectul alternativ al partidului pe care îl reprezintă nu va fi dezbătut de guvern înainte de asumarea răspunderii de miercuri.

Atunci când era premier, Ungureanu a propus plafonarea la 15% a drepturilor foştilor proprietari.

Guvernul a calculat că va achita, în acest an, pentru imobile naţionalizate, doar 600.000 lei şi că în următorii trei ani va scoate din buget câte 501 milioane lei pentru acte deja rezolvate, pentru 2017, an din care punctele pot fi convertite în bani, fiind aşteptat un vârf de plată de 3 miliarde lei. Suma aferentă anului 2017 a fost calculată având în vedere cazul ipotetic în care, pentru 50% din totalul de circa 36 miliarde de lei care mai trebuie achitate de stat ca despăgubiri pentru imobile naţionalizate de regimul comunist, persoanele îndreptăţite optează pentru plata în numerar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb