Ponta: "O creştere de 25% a salariilor din Sănătate, de la 1 octombrie"

Andrei Stan
Macroeconomie #Sănătate / 18 august 2015

Ponta: "O creştere de 25% a salariilor din Sănătate, de la 1 octombrie"

Premierul: "25% anual, până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici"

Actualizare 21:45 Predoiu: "Victor Ponta a deschis cutia Pandorei"

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a comentat, pe Facebook, după, ce Victor Ponta a anunţat majorarea salariilor din sănătate, că "odată cu suprasolicitarea măririlor salariale, premierul Victor Ponta a deschis cutia Pandorei", adăugând că speră ca România să nu ajungă ca Grecia în doi ani.

"Legenda spune ca Zeus i-a dăruit lui Epimeteu pe Pandora şi cutia ei, plină de rele, dar cuprinzând un singur lucru bun: Speranţa. Să asemuim Pandora cu Guvernarea. Odată cu supralicitarea măririlor salariale, premierul Ponta a deschis cutia Pandorei", a scris Predoiu.

El a adăugat că rămâne speranţa că ţara noastră nu va ajunge în doi ani în situaţia Greciei.

"Cum spuneam, singurul lucru bun din cutia Pandorei este Speranţa. În cazul nostru, speranţa că nu vom ajunge ca Grecia în doi ani", a încheiat Predoiu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 21:33 Bănicioiu: "Majorările salariale pot continua cu o condiţie: cardul de sănătate să rămână obligatoriu"

"Majorările salariale pentru cadrele medico-sanitare au fost posibile după implementarea cardului de sănătate şi ele pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu", a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

"Vreau să vă spun că toate aceste lucruri au fost posibile după o serie de măsuri implementate în România. Vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate şi vreau să vă spun că aceste măsuri pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o singură condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu", a mai declarat Bănicioiu, după ce premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25 la sută de la 1 octombrie.

Bănicioiu a precizat că majorarea este posibilă datorită economiilor făcute prin implementarea cardului de sănătate.

El a mai precizat că spre deosebire de acest an, în 2016 cardul va fi funcţional tot anul.

De asemenea, el a menţionat că, până la începutul anului 2017, salariile în sănătate se vor dubla faţă de cuantumul din 2015, după majorările succesive cu câte 25 la sută de la 1 octombrie, din 2016 şi din anul următor.

Întrebat dacă în cadrul Guvenrului s-a analizat şi propunere UNPR de dublare a salariilor pentru profesori şi medici, ministrul Sănătăţii a declarat că trebuie să se ţină cont de acordurile internaţionale pe care nu le-a semnat el sau Guvernul actual.

"Consider că este esenţial ca toţi actorii politici ai momentului să susţină acest demers, ca sănătatea să nu fie tratată nici politic, nici demagogic", a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, vor fi pregătite atât o ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

"De la 1 octombrie, anul acesta, în special în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare, putem să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului şi ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, şi 13.380 de persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea, Interne, Apărare, SRI şi celelalte", a spus Ponta.

El a precizat că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei.

Pentru anul acesta, resursele sunt asigurate din sumele economisite, dar este nevoie în octombrie de o rectificare bugetară astfel încât, din noiembrie, personalul din sistemul de sănătate să primească salariile majorate.

Totodată, premierul a anunţat că în 2016, dar şi în anii următori, vor mai avea loc creşteri cu câte 25%, decizia urmând a fi cuprinsă într-un proiect de lege care va fi trimis Parlamentului şi, după aprobare, aceasta va fi reflectată în bugetul de stat.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:56 Gorghiu: "Este de neînţeles de ce un Guvern care îşi laudă performanţele economice a ignorat medicii până când lucrurile au ajuns într-un punct critic"

Guvernul Ponta a atras România "într-o spirală a populismului", consideră copreşedintele PNL Alina Gorghiu, "totul" plecând de la proiectul legii salarizării bugetarilor, "care a dat milioanelor de români care lucrează la stat iluzia unor creşteri salariale majore, într-un timp scurt".

Într-un comunicat remis redacţiei, aceasta notează că Victor Ponta "e un premier lipsit de credibilitate, care îşi doreşte cu orice preţ să rămână la putere". "Încearcă să cumpere bunăvoinţa oamenilor şi a declanşat un val de revendicări sociale, care a început cu medicii şi se pare că va continua cu profesorii şi cu poliţiştii. Cu siguranţă lucrurile nu se vor opri aici. Chiar dacă revendicările diverselor categorii de bugetari sunt absolut legitime, este clar că ele nu pot fi îndeplinite simultan, fără a compromite stabilitatea financiar-bugetară a ţării", explică liderul liberal.

PNL consideră că guvernul actual nu poate gestiona valul de nemulţumiri sociale, potrivit lui Gorghiu. "Chemarea noastră la dialog adresată celorlalte forţe politice, în special pe tema codului fiscal şi a legii salarizării, este acum mai actuală şi mai necesară decât oricând. Victor Ponta nu vrea să aştepte rezultatul consultărilor pe care PNL le-a cerut pe tema salarizării, pentru că nu mai e preşedinte de partid. Ponta vrea să secătuiască bugetul României pentru ca niciun partid, nici măcar PSD să nu mai poată guverna în linişte socială. E răzbunarea lui faţă de înfrângerea din PSD şi faţă de înfrângerea din alegerile de anul trecut. Repet: profesorii, medicii şi alte categorii profesionale au motive întemeiate să ceară creşteri salariale, dar acest lucru trebuie făcut coerent şi cu responsabilitate. Trebuie să stabilim ritmul şi etapizarea creşterilor salariale din sectorul bugetar", consideră aceasta.

"În ceea ce priveşte situaţia medicilor, Guvernul PSD a reacţionat în ultima clipă în faţa unei acţiuni fără precedent a acestora. Personalul medical a dat dovadă de o solidaritate de breaslă extraordinară în protestul său. Este de neînţeles, însă, de ce un Guvern care îşi laudă neîncetat performanţele economice a ignorat situaţia medicilor până când lucrurile au ajuns într-un punct critic", potrivit comunicatului.

(A.C.)

-------------

Actualizare 18:28 Alianţa Medicilor: "Nu vrem legalizarea şpăgii!"

Alianţa Medicilor susţine că este scandalizată de "desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului", notând că "în nici o ţară civilizată un pacient nu dă o «atenţie» medicului", conform unui comunicat remis redacţiei.

Aceştia mai transmit: "Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de «norme» care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte".

Potrivit acestora, "mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la «negocierile» cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei". "De partea cealaltă, aceeaşi reprezentanţi sindicali declarau satisfăcuţi în faţa camerelor de filmat că au reuşit să obţină o mărire de «25%» pentru toate persoanele ce lucrează în domeniul sanitar. Poziţia Alianţei Medicilor a fost clară de la început: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. Din start am spus că suntem împotriva legalizării mitei, o acţiune degradantă atât pentru medic cât şi pentru pacient.

Ce s-a întâmplat astăzi este o desconsiderare, de către toţi cei care au luat parte la acele «negocieri», pentru tot ce înseamnă act medical în România şi drepturi ale pacienţilor.

Pregătim în acest moment o reacţie publică mai detaliată la cele prezentate de Guvern şi sindicate azi.

Această practică a şpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna", potrivit sursei.

(A.C.)

---------------

Actualizare 18:17 Guvernul va elimina răspunderea penală pentru medicii care iau contribuţii, dar în anumite condiţii

Premierul Victor Ponta i-a cerut, astăzi, ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

"Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care a fost la întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni săptămâna aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament şi reglementată într-o formă mult mai bună", a spus Ponta, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii medicilor, la Palatul Victoria.

El a explicat că acele "contribuţii suplimentare" pe care pacienţii vor să le dea medicului şi asistentului care l-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ: să nu fie condiţionate de către medic şi asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate în aşa fel încât ele să poată fi impozitate. Cu aceste trei condiţii cumulative, să nu mai implice răspunderea penală a medicului, asistentului sau al oricărui reprezentant al sistemului sanitar.

Victor Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanţii sistemului sanitar, urmând ca săptămâna viitoare iniţitiva legislativă să fie trimisă Parlamentului.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 16:06

Premierul Victor Ponta şi reprezentanţii sindicatelor din sănătate au anunţat că salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, ordonanţa de Guvern urmând să fie aprobată săptămâna viitoare.

El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

"Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical", a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Premierul a mai spus că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1,7 miliarde de lei.

Ponta a menţionat că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

Pentru anul acesta, resursele sunt asigurate din sumele economisite, dar este nevoie în octombrie de o rectificare bugetară astfel încât, din noiembrie, personalul din sistemul de sănătate să primească salariile majorate.

Totodată, premierul a anunţat că în 2016, dar şi în anii următori, vor mai avea loc creşteri cu câte 25%, decizia urmând a fi cuprinsă într-un proiect de lege care va fi trimis Parlamentului şi, după aprobare, aceasta va fi reflectată în bugetul de stat.

"În acelaşi fel, 25% anual, până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medicii, asistente şi restul personalului", a mai spus Ponta.

(A.C.)

-------------

Alianţa Medicilor din România a transmis astăzi, pe pagina oficială de facebook a grupului, că "până la asumarea unui asemenea procent derizoriu, printr-o declaraţie publică oficială, de către un reprezentant de rang înalt din Guvern" medicii consideră vehicularea unei asemenea sume "o simplă speculaţie de presă".

Prin urmare, poziţia oficială a Alianţei Medicilor este aceea de a nu comenta această speculaţie.

"Profităm de această oportunitate, însă, pentru a ne exprima surprinderea cum, dintr-o dată, o mulţime de sindicate care au fost tăcute de o foarte lungă perioadaâă de timp, s-au trezit din somnolanţă şi tăcere devenind parteneri de discuţii cu Guvernul în aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o.

Reamintim că reacţia spontană de protest a mii de medici şi personal medical a pornit pe Facebook după ce, pe 12 august, dr. Coriu Letiţia a scris pe reţeaua de socializare un mesaj de protest faţă de situaţia catastrofală a sistemului medical şi a modului cum sunt trataţi medicii de către stat.

Grupul respectiv, având în prezent peste 26.000 de membri şi aflându-se într-o continuă creştere, s-a autointitulat pe data de 17 august «Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate».

Scopul principal al Alianţei Medicilor este de a coaliza atât cadre medicale cât şi pacienţi pentru a susţine modernizarea sistemului de sănătate din România, astfel încât pacienţii să se bucure de servicii de cea mai bună calitate, iar medicii de condiţii optime să îşi poată desfăşura activitatea performant, în folosul pacienţilor.

Principala cauză a lipsei unui sistem medical modern în România este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele.

Bugetul sănătăţii este enorm, însă a fost constant administrat de oameni numiţi numai pe criterii politice care au adus întregul sistem de sănătate în pragul colapsului actual.

Datorită proastei administrări a bugetului sănătăţii de către cei numiţi politic nu sunt bani nu numai pentru salariile medicilor, dar nici pentru dotări elementare în multe spitale, ceea ce are efect negativ direct asupra sănătatea pacienţilor.

Alianţa Medicilor a declinat invitaţia Guvernului de a participa la "discuţii" pentru detensionarea protestului pornit pe Facebook deoarece Guvernul nu a venit cu o agendă clară de discuţii.

Dorinţa noastră este modernizarea sistemului de sănătate din România care să includă atât salarii decente cât şi condiţii optime pentru a înfăptui un act medical performant pentru pacienţi", se mai arată în postarea grupului de pe reţeaua de socializare citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu poti avea incredere ca porcul asta este in stare sa treaca in conditii de siguranta o babuta strada.

    Carevasazica el si unii, alesi, isi maresc salariile de trei ori, iar celui mai instruit corp de functionari publici le mareste cu 25%. Si probabil este convins ca face dreptate, pina la capat! Ba mai mult, pune la mina porcilor toata populatia Romaniei. Ce inseamna sa dai, cu cit sa contribui daca contribui la sistemul de asigurari. Asta daca-i lasat de capul lui face praf legaturile sociale. Ce va face miine daca se va trezi cu protestele tuturor contribuabililor de care pur si simplu isi in nemernicia lui inconstienta isi bate joc. 

    1. Comandantul a scazut cu 25%, navigatorul a marit cu 25%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb