Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus, în toamnă, numărul membrilor conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.
Potrivit unor informaţii care circulă în piaţă în aceste zile, DNA susţine ca ordonanţa de urgenţă a fost promovată pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica. În acest dosar, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, miercuri seară. Şi Laura Chiţoiu - soţia ministrului Finanţelor Daniel Chiţoiu - care este director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, este urmărită penal în cazul Carpatica Asig, alături de fostul vicepreşedintele al ASF, Daniel Tudor.
Ieri, primul ministru Ponta a precizat: "Ordonanţa prin care am redus numărul board-ului şi am impus condiţii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi mi se pare un lucru normal şi corect. Comisia Europeană a cerut Guvernului, şi noi am procedat în acest sens, reducerea numărului de persoane din board-ul ASF şi introducerea unor condiţii foarte clare de competenţă profesională şi de evitare a conflictului de interese cu membrii Parlamentului. Deci, este o obligaţie a Executivului. Eu nu cred că cei de la DNA au zis aşa ceva, că ei ar fi trebuit să ştie că memorandumul este semnat nu doar de către Guvern, ci şi de preşedintele ţării".
Surse din piaţa asigurărilor ne-au declarat, recent, că Daniel Tudor a fost îndepărtat de la Conducerea ASF pentru că ar fi verificat activitatea Laurei Chiţoiu.
În octombrie, Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri. Potrivit actului normativ, membrii consiliului ASF trebuie să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă.
Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Daniel Tudor a anunţat atunci că nu va mai candida pentru această funcţie din motive personale şi ca urmare a unei posibile incompatibilităţi cu statutul de senator al soţiei, Doina Tudor.