Conducerea Ministerului Economiei speră ca, până la finele anului, să fie gata schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze, a declarat, ieri, într-o conferinţă, secretarul de stat Maricel Popa.
Domnia sa a explicat: "În iunie, am constituit un grup de lucru împreună cu Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor şi Departamentul pentru Energie ca să găsim soluţii să ajutăm şi marii consumatori de gaze. Avem deja 3-4 variante de lucru şi sperăm să finalizăm schema până la finalul anului".
Oficialul ministerului a subliniat că aceasta va trebui să fie avizată de Comisia Europeană.
La începutul verii, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, a anunţat că industria din ţara noastră ar putea obţine discounturi de la furnizorii de gaze dacă se aprobă legea consumatorilor întreruptibili (n.r. livrarea gazelor le poate fi oprită oricând este nevoie pentru alimentarea cu gaze a populaţiei şi instituţiilor publice).
Numai că, în urma liberalizării pieţei gazelor, economia şi-a restrâns considerabil consumul astfel încât importurile de gaze au ajuns la un minim istoric ( în medie 5% din necesar în ultimele luni). Surse din piaţă apropiate situaţiei ne-au declarat: "Legislaţia actuală nu mai cuprinde noţiunea de consumator întreruptibil de gaze şi este foarte greu să promovezi un astfel de proiect la Comisia Europeană.
În legislaţia comunitară există posibilitatea întreruperii unor consumatori doar dacă nu este suficientă capacitate de transport şi alimentarea populaţiei este în pericol. Nu este cazul României, care se confruntă cu o cerere în scădere puternică. Aceşti consumatori pot primi cel mult un discount la tariful de transport al gazelor".
Sursele noastre mai afirmă că un mod viabil de a-i susţine pe marii consumatori poate veni de la Ministerul Agriculturii, care să-i stimuleze pe agricultori să cumpere îngrăşăminte de pe piaţa locală. Astfel, producţia combinatelor chimice, care folosesc gazul ca materie primă, ar putea creşte în perioada următoare, conform surselor citate.
Autorităţile noastre au decis, în prima parte a anului, să sprijine marii consumatori de electricitate prin scutirea lor de la plata unei părţi importante a certificatelor verzi (n.r. un sistem de cote obligatorii prin care toţi consumatorii sunt obligaţi să subvenţioneze producţia de energie verde). Numai că, în acest caz, există o schemă unică avizată de Comisia Europeană pentru toate statele membre.
Maricel Popa a mai declarat, ieri, că scutirea de la plata certificatelor verzi a fost notificată Comisiei şi că estimează că avizul va sosi în luna noiembrie a acestui an.
Valoarea totală a acestei scheme este de circa 750 milioane de euro, iar ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) va trebui să decidă cine şi cum suportă plata certificatelor de care a fost scutită industria, a menţionat secretarul de stat.
Dacă ANRE va decide ca plata acestor certificate să fie suportată de populaţie şi micii agenţi economici, atunci facturile acestor consumatori vor creşte cu circa 1%. Beneficiari ai ajutorului de stat sunt 300 de companii mari consumatoare de electricitate.
Multe voci din piaţa de energie ne-au spus, însă, că nu este necesară creşterea facturilor micilor consumatori din moment ce ne-am depăşit ţintele asumate pe energia verde şi că ANRE trebuie să anuleze certificatele de care este scutită industria.