Anumite puncte din Ordonanţa de Urgenţă privind revoluţionarii trebuie modificate prin procedură de urgenţă şi voi propune acest lucru în prima şedinţă de Guvern, a declarat, azi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, transmit surse din presă.
"Am luat la cunoştinţă de unele elemente care ar putea să existe la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, pe care o să i le înaintez premierului pe parcursul zilei de astăzi. Anumite puncte din această ordonanţă trebuie modificate prin procedură de urgenţă, iar juriştii trebuie să găsească o soluţie prin care această ordonanţă să fie îndreptată acolo unde este necesar. Nu ştiu în ce măsură va fi posibil acest lucru în şedinţa de Guvern de mâine, dar mai avem o şedinţă de Guvern şi săptămâna viitoare, în aşa fel încât să rezolvăm o parte din aceste probleme. O să-i cer premierului mâine, în şedinţă de Guvern, să meargă pe procedură de urgenţă în Parlament, astfel încât, la mijlocul lunii februarie, să fie adoptată printr-o lege şi să fie mult mai solidă această modificare legislativă", a spus Pop.
Potrivit ministrului delegat, o modificare cât mai rapidă a actului normativ ar duce la acordarea sumelor cuvenite tuturor celor îndreptăţiţi să le primească, acestea regăsindu-se în bugetul de stat pentru anul 2015.
"În acelaşi timp, au existat anumite erori, pe care eu le pot numi impardonabile, la nivelul Secretariatului, privind elaborarea actului normativ, lucru pe care premierul, împreună cu Secretariatul General al Guvernului, ar trebui să-l analizeze, astfel încât, pe de o parte, din actul normativ să fie eliminate acele aberaţii şi erori materiale pe care însuşi secretarul de stat (Adrian Sanda - n. r.) le-a recunoscut că există în Ordonanţa de Urgenţă. Sper ca o modificare a acestui act normativ să fie cât mai repede, pe de o parte la nivel guvernamental, pe de altă parte la nivel de Parlament, în aşa fel încât toţi cei îndreptăţiţi să fie plătiţi cât mai repede, mai ales că în bugetul pe 2015 sunt prevăzute aceste sume", a afirmat Liviu Pop.
Ministrul a făcut un apel la revoluţionarii aflaţi în greva foamei să înceteze această formă de protest:"Fac un apel să se înceteze formele de protest extreme, pentru că avem foarte mult de lucru. Este un interes al tuturor ca toţi cei care în decembrie '89 au luptat pentru o nouă Românie să fie îndreptăţiţi", a precizat ministrul delegat.
La rândul său, Dorin Popa, preşedintele Fundaţiei Luptătorilor Răniţi şi Invalizi şi celor Decedaţi din Piteşti, Argeş, şi unul dintre cei cinci revoluţionari aflaţi, în acest moment, în greva foamei, a declarat că protestul extrem va continua până când problemele vor fi rezolvate.
"Cel care a greşit să plătească! Am cerut abrogarea acestei ordonanţe. Am înţeles că sunt nişte proceduri anume. Noi rămânem în greva foamei până după discuţia pe care o va avea domnul Pop cu primul ministru. După aceea, vă vom putea da informaţii sincere, sigure şi foarte clare pentru populaţia României. Această revoluţie a fost atât de blamată timp de 25 de ani, încât uitaţi-vă la ei în Piaţa Victoriei şi veţi vedea că nu sunt îmbuibaţi, nu au costume Armani sau jeepuri. Nu suntem noi cei care au furat banii de la buget sau cei care au vândut certificate. Nu suntem noi cei care au încasat milioanele necuvenite. Nu pot să nu spun lucrurilor pe nume. Noi aşteptăm ca greşelile din ordonanţă să fie corectate. Aşteptăm din partea primului ministru în seara asta un răspuns chiar şi verbal", a subliniat Popa.
Mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Revoluţionari din România au discutat, azi, mai bine de două ore, cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, cu privire la abrogarea OUG 95/2014 care modifică Legea 341/2004 referitoare la beneficiile recunoscute de către statul român numai pentru persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluţiei din 1989.
Ieri, câteva zeci de revoluţionari au protestat în faţa sediului Guvernului şi, ulterior, în faţa sediului PSD, cerând renunţarea la OUG 95/2014. În acelaşi timp, cinci dintre revoluţionari au intrat în greva foamei, protest care continuă.
Guvernul a modificat, în ultima şedinţă din 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG 95/2014), Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989 (Legea 341/2004), în sensul în care beneficiază de recunoştinţa statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluţiei din 1989.
Astfel, Guvernul a introdus titlul de "Luptător cu rol determinant" pentru care este nevoie de obţinerea unui nou certificat de revoluţionar acordat celor care, "în perioada 14 - 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei din 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului".
Persoanelor care deţin în prezent titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" li se vor elibera noi certificate pentru obţinerea titlului de "Luptător cu Rol Determinant", dacă îndeplinesc condiţiile stabilite de lege şi au avizul unei comisii parlamentare. Această comisie va înainta, ulterior, şefului statului propunerile de atribuire a acestui titlu.