Portiţele de la Înalta Poartă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 septembrie 2018

Ilustraţie de MAKE şi Oana B.

Ilustraţie de MAKE şi Oana B.

Cornel Codiţă

Singura problemă pe care o mai avem este doar alegerea. Cu ce să începi?

Tabloul întîi. Să zicem, cu penibilul desăvîrşit al lui Giuliani... Rudolph Williams Louis. Om "cu părul alb" (de fapt e chel), trecut binişor de pîrleazul primelor şapte zeci de primăveri ale vieţii. Adjunct al Procurorului General al SUA, în vremurile bune ale Preşedintelui Reagan. Primar al New York-ului vreo şapte ani. A prins în funcţie, pe ultima sută, dezastrul de la 11 septembrie 2001. Impresionată de performanţa sa, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a înnobilat, un an mai tîrziu. Candidat la funcţia de Preşedinte al Statelor Unite, în 2008. A fost luat în barca echipei Trump, pentru Casa Albă, din primul şut, dar a plecat repede, să se dedice nobilei şi mult mai bănoasei ocupaţii de avocat. A găsit curînd un client gras, însuşi Preşedintele în funcţie al Statelor Unite! Cei mari au întotdeauna prioritate, nu-i aşa? Omul acesta, care era cît pe ce să se aleagă cu o statuie în New York, "a pus botul" fără să clipească la nişte verzişori, e adevărat, tipăriţi în America, dar provenind din România. Nu contează suma, probabil ceva...ca la suta de mii. Sau, pe-acolo. Au venit băieţii de bayram cu peşcheşul la Înalta Poartă, dar n-aveau pungi destule, să ajungă pînă la Marele Sultan. Şi, fie vorba între noi, nici pricină. Noroc că la Înalta Poartă sunt întotdeauna multe alte portiţe şi la fiecare dintre ele străjuieşte cîte un Înalt Demnitar al Curţii. Îi dai ăluia, după cît îi e rangul şi te rogi de el: "Trăiţi-ar copii şi neamu lu matale, nu ne semnezi şi nouă scrisorica asta? Promitem să n-o pierdem! Dimpotrivă, o facem publică, aşa, în ciuda lu loozărul ăla de Iohannis, să priceapă şi el, odată, cine face jocurile în România! Adică, noi, nu el!" Aşa s-au rugat, prăbuşiţi la picioarele Măritului, cu rang de avocat al Sultanului, sărutînd cu sîrg ciucurii din vîrful papucilor. Ăla...a luat banii, le-a aruncat, în treacăt, o privire oarecum mirată, "Ia uită-te la proştii ăştia pe ce aruncă banii. Doamne, mare-i Grădina Ta!!!!", după care şi-a văzut de treburile lui, sîcîit totuşi de un gînd răzleţ: "Ce-o fi, neică, România asta, dacă n-are nici măcar un amărît de ambasador aici, la noi, în America, de-a trebuit să bată ăştia atîta drum peste mări şi ţări, să-mi dea mie o ţîdulă la semnat?"

Tabloul II. Penibilul absolut, dar cu ştaif, al unei diplomaţii, a României, despre ea este vorba! care s-a putut lăuda, cîndva, cu oarece palmares, din care astăzi au mai rămas, însă, doar funcţiile din "centrală", cele din ştatele ambasadelor, cheltuielile de logistică, reparaţii, protocol, respectiv diurnele şi salariile aferente. Diplomaţie?

E vetustă...e de pe vremurile alealalte....de mult apuse...cine mai are timp, astăzi, să înveţe, ori să practice aşa ceva?...cine mai umblă cu cîrpeli din astea? Cui îi mai trebuie şi ce folos să mai tragi dintr-o mîrţoagă leşinată? Iar, cînd nu mai ai Diplomaţie, inventezi două diplomaţii mai mici, ca să nu se vadă lipsa din inventar: una care e numită şi ascultă de ministru pentru a servi oamenii şi interesele "Partidului şi Guvernului" şi alta, care ascultă de Cotroceni, că de acolo vine semnătura pe decretul de numire în funcţie. Mă rog, ca să nu-şi scoată ochii prea tare, una alteia, amîndouă sunt legate cu nişte fire, undeva prin subteran, de nişte alte instituţii.... dar astea sunt amănunte cu care nu are nici un rost să ne pierdem noi timpul! Stau şi încerc să îmi închipui reacţiile celor care se ocupă de România pe la Departamentul de Stat, la Departamentul Apărării, pe la CIA şi alte asemenea altare înalte de la care atîrnă şi soarta noastră! Sigur, în faza întîi, s-au prăbuşit pe sub birouri, zguduiţi de spasmele incontrolabile ale rîsului. După partea hazoa­să a crizei, însă, a venit brusc şi adînc depresia! Aşa, ca om de specialitate, se presupune că înţelegi ceea ce se întîmplă prin ţara aia despre care spui unora şi altora, le explici, dai referinţe, faci declaraţii oficiale, propui relaţii şi programe etc.. După o ispravă ca asta, credeţi că mai înţelege cineva ceva despre România? Credeţi că se mai încumetă careva să zică şi ceva "de bine" despre noi?

Tabloul III. Penibilul pur al Elitei! Ne place sau nu, cei care iau decizii în România formează un soi de elită. Fie ea şi o elită doar a privilegiilor şi a puterii discreţionare. Ne place sau nu, ceea ce gîndesc, cîntăresc şi pun în practică aceşti oameni generează consecinţe pentru toţi cetăţenii României, iar unele au repercursiuni şi peste generaţii. Va să zică, cît îi duce mintea pe alde Dragnea, Viorica, Meleşcanu şi cine o mai fi fost prin preajma lor cînd au moşmondit ei găselniţa asta, de o prostie cu adevărat genială? Cum or fi făcut? S-or fi adunat undeva, într-un loc mai ferit de microfoane şi au zis: avem nevoie de ceva la mînă, să o mai albim puţin cu justiţia asta, că prea am făcut-o de...cacao. Cu Europa nu e nici o şansă, stă călare Iohannis pe ea. Ar mai rămîne Rusia, China şi America. Rusia, n-ar fi rău, dar...nu dă bine; China s-ar putea, dar pînă le explici ălora cu beţişoarele la masă, că ei de furculiţă n-au auzit, pînă mai şi înţeleg, trece un veac şi ceva de singurătate, vorba poetului...Tot America ne scoate din nevoie! Păi ce, degeaba i-am aşteptat noi atîta pe americani? Iaca, acum, nu-i mai aşteptăm, ne ducem noi peste ei! Ştie careva pe cineva? Părerea mea, o fi zis Meleşcanu, ca expert, este că ăştia din "instituţii" nu ne dau şi, în plus, i-a băgat Trump pe toţi la "statul profund", iar acum e o păruială între ei, de nu se mai înţelege om cu persoană. Şefu...şefu....ştiu eu pe unul....care ştie pe unul....care are o intrare ...care...nu vă speriaţi, teoria spune că nu este nevoie de mai mult de şase conexiuni pentru a lega orice persoană de pe planeta Terra, de oricare alta, de pe aceeaşi planetă. Cred că de la Dragnea la Giuliani nici n-a fost nevoie de şase conexiuni! Poate două...cel mult trei! Cu banii n-a fost o problemă, că doar de aia există fonduri speciale, la dispoziţia premierului, a ministrului şi a multor altora. Ca să fie folosite, cînd o cere ţara!!! Adică noi!

Tabloul IV. Penibilul jegos al "presei". Manipularea grosolană, hidoasă, la care s-au dedat "oamenii şi organele de presă", pentru a face din scrisorica semnată de Giuliani un argument devas­tator al lui Dragnea împotriva lui Iohannis a trecut mult dincolo de pragul "fake news" şi a intrat în tărîmul des­chis cu atîta aplomb chiar de către eroul nostru din America, domnul Giuliani, cel care a declarat public, ca să înţeleagă oricine în ce fel de lume trăim: "Adevărul nu este de fapt, adevăr" (!!!!)

Păi nu merită, omul, toţi banii!!!!

Opinia Cititorului ( 31 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Citam din articol: "Noroc că la Înalta Poartă sunt întotdeauna multe alte portiţe şi la fiecare dintre ele străjuieşte cîte un Înalt Demnitar al Curţii". Fraza asta nu este deloc clara, cata vreme "Inaltul Demnitar" avocat al Presedintelui SUA nu este cu nimic mai "inalt demnitar" decat soferul de taxi din NY, asa cum s-a vazut deja. Va sa zica, daca ploconul s-ar fi dat soferului, succesul ar fi fost acelasi. De fapt, dand banii direct inaltului demnitar de la volan, beneficiul ar fi fost...

    1. Ce-i acela, clanaret??!. 

    ... ce e puterea?! ... apoi puterea e de doua feluri: efectiva (forta) si perceputa (proiectie) ... intr-o lume "civilizata" in care forta nu-si mai gaseste locul ... puterea nu-i decat o umbra ... un om mic poate cerca a proiecta o umbra mare! ... tabloul cinci: tot timpul a functionat asa!!! ... astazi, is doar prea multi actori, interesati, grabiti, nepriceputi ... ca-n loc de trei puteri, sunt patru (presa) ... care de fapt sunt cinci (non"guvernamentalele") ... si iata cum se mai...

    1. Le eclipsează pe celelalte.

      Decât o poartă. Frumos, zici că-i de Stănescu, clanul.

      Decat, Mitica?. 

    Frumos.

    1. doar atat poti! !

    Pe tine cine te plateste mercenarule ???

    1. Codiță nu scrie pe bani. S-a întâmplat în 99% din cazuri să scrie în ton cu propaganda securistă.

      Asta poate insemna 3 lucruri diferita:

      1. ca el este cel care concepe propaganda; 

      2. ca este manipulat; 

      3. ca opinia lui si opinia securitatii coincid, ceea ce poate insemna doua lucruri diferite: 

      A. Codita are intentii rele, 

      sau

      B. securitatea are opinii corecte. 

      Ai scapat din vedere lucrul cel mai important si singura varianta plauzibila:

      Autorul a descris realitatea intr-un mod elegant si cat se poate de clar iar sclavul din tine, obedient dictatorului de teleorman, refuza (ca si antena 3) realitatea dovedita motiv pentru care invoca diverse scenarii alternative, unul mai penibil decat altul. Problema nu este la autorul articolului ci in cutia ta craniana care percepe dar nu pricepe realitatea nici macar atunci cand evidentele sunt clare. 

      Eu nu mi-am dezvaluit opiniile proprii, ci am explicat ce poate sa insemne mesajul 4.1., deoarece autorul lui nu pare sa-si poata urmari semnificatiile spuselor lui.

      Ar fi absurd să credem că Codiță nu scrie pe bani. Să se mulțumească oare cu cei 21 euro pe lună scoși efectiv din ediția tipărită?

      Nu inteleg care ar fi problema daca primeste bani pentru munca si timpul consumate. Tu nu primesti bani pentru ceea ce prestezi la locul de munca?

      Pana la urma analizam articolul sau autorul lui?

      Tara asta are o mare problema - scoate pe banda rulanta hoti si idioti. 

      E adevărat. Șeptelul privește în direcția semnalată de hoți.

      il face albie de porci pe unul care a destructurat mafia, si face pe desteptul si pe superiorul. El ce a facut la viata lui? Nimic?!

      Corect; Codita nu scrie pe bani, scrie pe verzisori.,  

      ..... insirand cuvinte goale,

      ce din coada (ma rog, din codita) ne tot suna.... 

      Daca cineva a facut o fapta mareata la un moment dat iar apoi a gresit in legatura cu o alta problema, nu inseamna ca trebuie sa ridicam in slavi la nesfarsit persoana respectiva pentru acea fapta mareata si nici ca nu trebuie criticata pentru ceea ce a gresit. Hai sa fim corecti si sa laudam atunci cand este de laudat iar cand este cazul de critica, sa criticam. Oare, nu asta inseamna sa fim corecti?

      In alta ordine de idei, impresia mea este ca critica din acest articol este indereptata mai... 

      N-am înțeles nimic.

      Parerea ta!...nu poti aprecia din cauza geloziei!

    politica,nu se face gratis, politica nu se face pentru ca majoritatea populatiei sa traiasca mai bine, cel mai bun om politic, este cel care stie sa spuna ce vor sa auda masele de alegatori,..........

    1. Dupa cum scrii (si implicit gandesti) cu siguranta esti dragnea insusi. Banii si minciuna formeaza crezul si drumul tau politic.

      USR, partidul penal, face campanie împotriva penalilor. Dragnea e însuși Barna.

    Make, imi pare rau ; in ilustratie ai confundat usitele cu portitele. 

    La Inalta poarta se intra prin porti nu prin usite. Lacatul nu-si are locul in speta; Dragnea a intrat la Inalta Poarta si a descoperit Statul paralel.

    Adevarata performanta!. 

    1. Iată un mod debil de a fi spiritual.

      Sau de a face ilustratii.

      Crezi ca asa devi ilustru?. 

      Make este blocat;tace malc. 

    Domnul Codita este un om de onoare!..rar intalnim astfel de oameni in Romania, cinstiti, corecti si modesti chiar daca detine cunostinte , competente si talent, Va ramane in istorie si chiar umanitatea se va bucura de ce va produce in domeniul teoriei sociale...Domnul CODITA este un geniul al binelui!

    1. Un geniu pustiu sau un geniu in pustiu?. 

    Make, exista si o Oana A?. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb