Portret robot de preşedinte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 10 iulie 2020

Cornel Codiţă

Ştiu, suntem în iulie şi mai sunt patru luni bune pînă cînd America îşi va alege următorul Preşedinte. Pe noi ne interesează azi nu care va fi numele lui, ci cît ne mai ţine guvernul în casă, dacă putem sau nu să ne facem concediul cu prietenii, dacă mai avem sau nu unde să muncim luna viitoare sau la anul, dacă salariul, pensia, alocaţia şi ratele la bancă scad, cresc sau rămîn staţionare, dacă botniţa de pe gură se va eterniza sau nu, dacă sunt sau nu suficiente locuri în spitale, dacă au mai rămas în picioare medici care să aibă grijă şi de noi, ori dacă nu e de preferat să mori pe patul tău de acasă, fără binevoitorul şprijin al instituţiilor de stat. Mă rog, dacă autorităţile noastre atotvigilente şi supragrijulii te lasă în banii tăi şi nu cumva trimit după tine duba poliţiei să te interneze cu forţa; nu neapărat la spital, se poate şi la puşcărie, ori la casa de nebuni. Cu toată această uriaşă discrepanţă de conţinut între agenda zilei cetăţeanului nostru şi agenda de perspectivă imediată a "marii politici", o privire aruncată peste gard parcă merită efortul. Nu de alta, dar de rezultatul votului din SUA, acela din noiembrie, multe lucruri depind şi la Bucureşti. Chiar mai multe decît ar fi de dorit, dar asta este altă gîscă în altă traistă şi nu avem acum vreme să ne ocupăm de ea!

Nu m-aş fi aruncat nici eu în valurile agitate ale subiectului dacă nu mi-ar fi căzut sub ochi predicţia profesorului de ştiinţe politice Helmut Norpoth de la Long Island Stoney Brook University: "Predicţia mea este că Donald Trump are şanse 91% să fie reales". Declaraţia este publică şi a fost făcută, desigur, pe canalul de televiziune "dedicat" Preşedintelui Trump şi votanţilor săi fideli, Fox. Acum, să nu creadă cineva că profesorul Norpoth a scos din burtă procentul cu pricina. Nici vorbă! Omul are metodă, iar metoda se bazează pe asamblarea unor indicatori ai votului şi pe reacţiile electorale din faza alegerilor preliminare, de aceea se şi numeşte "Primary Model". O maşinărie de predicţie cu ceva acreditări şi credibilitate, de vreme ce a prevăzut nu doar victoria lui Trump din 2016, ci, pe analiză retroactivă, mai mult de 90% din rezultatele prezidenţialelor americane. După ce, în cazul meu, ţi-ai luat aspirina de rigoare şi ligheanul cu apă rece în care ţi-ai vîrît adînc picioarele, începi să cujeţi! O fi, ori n-o fi cum zice musiu ăsta, trăzni-l-ar !!??

Motivele pentru care predicţia lui Norpoth ar putea fi contrazisă de rezultatele reale ale votului din noiembrie vă las pe dumneavoastră să le enumeraţi. Lista este lungă şi fiecare poate adăuga cîte ceva pe ea. De la starea de sănătate mentală a împricinatului Trump, pînă la complicaţiile juridice şi politice ale proceselor care îl ajung din urmă; de la talentul şi plăcerea de a antagoniza pe toţi şi pe oricine, pe aproape orice subiect important, pînă la reacţia instituţiilor de securitate mai mult decît "iritate" şi "incomodate" de traiectul deciziilor lui Trump, din primul mandat; în sfîrşit, de la gestiunea crizei provocată de pandemia de coronavirus, pînă la consecinţele creşterii semnificative de tensiune în relaţiile internaţionale cu China, Germania, Franţa, Uniunea Europeană, ONU sau NATO. Ce l-ar putea totuşi ajuta pe actualul Preşedinte să îşi adjudece al doilea mandat?

Înainte de orice, "economia". Cea reală, parţial, aceea de la Bursă, în totalitate! Dacă trendul reluării activităţii economice rămîne stabil pe creştere, pînă în noiembrie, şi dacă nimic catastrofal nu se întîmplă pe burse, atunci cel mai important aliat al realegerii lui Trump îşi va face simţită greutatea, de ce nu... chiar în mod decisiv! Întregul efort de campanie al lui Trump este ţintit în această direcţie şi nimic nu pare în măsură să îl abată din drum. Trump a subordonat agendei sale "economice" absolut toate subiectele aduse în prim plan, mai mult sau mai puţin întîmplător, de dinamica politică, inclusiv tema pandemiei, respectiv pe cea a resurecţiei mişcărilor anti-rasiale. Soluţia universală a lui Trump: ceea ce nu-l ajută, ignoră cu desăvîrşire sau aruncă intenţionat în derizoriu!

În al doilea rînd, comparaţia directă cu contracandidatul său Joe Biden. Absolut la toate criteriile, Trump nu doar stă mai bine, este pur şi simplu cu totul peste adversar. Discursul lui Trump, chiar dacă accentele lui sunt nu rareori stridente, este articulat, coerent şi croit fără cusur pe aşteptările nucleului dur al electoratului său. Discursul lui Biden bîjbîie şi se vede cît de colo că a plecat să să vîneze voturi din cît mai multe orizonturi. Trump este o personalitate accentuată, Biden este o personalitate ştearsă. Trump este un comunicator natural de mare efect, Biden este mai credibil cînd tace. Trump are siguranţa naturală a liderului, chiar şi atunci cînd face prostii şi gafe cît casa, Biden umblă în vîrful picioarelor, de teamă să nu deranjeze pe cineva, probabil şi la el în casă. Trump face agenda discursului electoral, Biden este mereu doar ecoul, cu negaţia în faţă. Trump face şi apoi vorbeşte despre ceea a făcut, Biden doar comentează acţiunile lui Trump etc. Într-o luptă politică "corp la corp", Biden este victimă sigură, nu are nici o umbră de şansă în faţa lui Trump. De altfel, acest lucru l-au înţeles şi liderii politici ai democraţilor, împingîndu-l la înaintare pe Obama, doar că mişcarea are un contra-cost uriaş, accentuează ceea ce nu ar trebui să se vadă, slăbiciunea lui Biden, faptul că greutatea lui specifică este prea mică pentru a face faţă buldozerului Trump. Balanţa critică pentru Trump este raportul dintre fascinaţia pe care o exercită asupra electoratului dedicat şi amploarea reacţiilor de respingere pe care le generează în restul votanţilor. Pentru Biden, balanţa critică este dată de raportul dintre eficienţa cu care îşi va masca slăbiciunile şi capacitatea de a convinge că poate fi un anti-Trump acceptabil.

În al treilea rînd, forţa maşinăriilor electorale, de la organizarea centrală a partidului, la mobilizatorii de opinie şi electorali, la nivel local. Republicanii stau mai bine decît democraţii şi, în plus, ştiu că dacă nu performează acum, alternativa este un dezastru fără precedent pentru ei şi pentru partidul lor. Motivaţia de a sta împreună şi de a performa politic, electoral, este net superioară în tabăra republicanilor, chiar şi cînd o pui faţă în faţă cu uriaşa "dorinţă de revanşă" care va mobiliza tabăra democraţilor.

Principala necunoscută, care ar putea înclina balanţa într-o parte sau alta, dincolo şi peste capul acestor criterii şi circumstanţe, ţine de impactul electoral al mişcării contestatare recent declanşate, "black life matter" care încă răvăşeşte America. Ca să profite de ea, Biden ar trebui să găsească soluţia de "conectare". O soluţie care nu se află în repertoriul său politic şi nici recenta joncţiune cu Sanders nu asigură automat succesul operaţiunii. Biden este pur şi simplu, politic vorbind, din altă galaxie!!! Pentru Trump este mult mai simplu: el trebuie doar să o marginalizeze, demonizeze sau demonetizeze pentru a da satisfacţie electoratului propriu, ceea ce a început sistematic să facă începînd cu discursul din 4 Iulie, de la Ziua Independenţei.

Şi, uite-aşa, portretul robot al viitorului Preşedinte al Statelor Unite începe să aducă binişor... binişor, cu o figură familiară, cea a actualului locatar de la Casa Albă. La Bucureşti, Comandamentul de iarnă anunţă cod galben de ceaţă cu condiţii favorabile de polei, drumuri nesigure, alunecoase, pericol ridicat de accidente.

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,

    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, 

    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,

    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! 

    1. Eu sunt responsabilul cu fericirea, 

      umblu pe atâtea cărări și vă chem 

      după mine în spulberarea acestor vânturi, 

      în după amiezile de vară cu obrazul crăpat, 

      umbră gigantică în ochi de cleștar îmi erai 

      cu văile tale de suferință, stelară amforă 

      s- a lăsat peste genunghii tăi îngreunați

      de licuricii nopții, singură le- ai... 

      Aham Eminescu 

      Pe marea azurie a cerului  

      Stelele se oglindesc în valuri siderale. 

      Ancorez corabia sufletului 

      Pe țărmul dragostei luminii siderale 

      Pe malul fericirii pășesc  

      Pe nisip și mă întreb, în imensitate  

      Visul cu realitatea împletesc  

      Realitatea e vis sau visul e realitate?

        

    Robotu care conduce România este insensibil la dorințele populației și la orice spirit national, traditional românesc, suveranitatea și neatârnarea patriei fiind străine acestui personaj

    Tot mai mulți oameni spun că ar fi sclavu corporațiilor și intereselor străine. 

    1. "Tot mai mulți oameni spun că ar fi sclavu corporațiilor și intereselor străine."

      N-ati vrea sa dati macar trei exemple de astfel de oameni - cu nume si prenume, persoane identificabile, nu gen Ion Ionescu si George Georgescu? 

      Nu, bineinteles - dar stiti dvs sigur ca sunt tot mai multi, v-au spus ei personal dvs., cu rugamintea sa nu le dezvaluiti identitatea. 

      Asa ca, pana la urma, singurul argument e ca asa spuneti dvs. - un alt anonim, adica.

      Dar, in mintea... 

      Este picătura care a umplut paharul răbdării poporului român şi încă o dovadă a eşecului «Guvernului meu» pe toate planurile. Fostul ministru al Finanțelor nu votează proiectul de lege, întrucât ”încalcă incontestabil drepturi şi libertăţi fundamentale stabilite prin Constituţia României, printre care, cel mai grav – dreptul la viaţă şi dreptul la proprietate”...

      Legea pe care o așteaptă toată România.

      Orban: am ajuns la capătul răbdării 

      Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, nu crede că România ar putea să ajungă la un număr de 10.000 de cazuri zilnice de infecție cu coronavirus. Profesorul a spus că revenirea la starea de urgență ar trebui decisă în funcție de numărul de cazuri grave, nu de numărul de cazuri noi de infecție

      Nu există nicio criză a ventilatoarelor, așa cum susține Ministerul Sănătății. 

      Totodată, primarul general a mai adăugat că ideea furnizată de Minister privind locurile de la ATI din București, este de asemenea una falsă. 

      Sponsor al Organizației Mondiale a Sănătății și obsedat de crearea de vaccinuri și de vaccinarea tuturor, Bill Gates a finanțat anul trecut, în toamnă, un studiu prin care se simula consecințele unei pandemii de tip Coronavirus, rezultatele acesteia anticipând zeci de milioane de morți.

      Ceea ce este foarte interesant, conform declarațiilor unor specialiști, este faptul că noul Coronavirus circula pe... 

      „Legea carantinării, un început în forță al NAȚIONALIZĂRILOR? Nicolae Ceaușescu ar fi râs cu lacrimi de ar fi fost azi printre noi.

      Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pe scurt «Legea carantinării», pare a fi un cal troian împins adânc în miezul democrației. Un articol din legea... 

      Medicul a amintit că a avut cazuri în care a reușit să-l vindece pe pacient de Covid-19, însă acesta a decedat din cauza efectelor pe care le-a lăsat boala.

      Deși în timpul pandemiei cadrele medicale au fost numite luptătorii din prima linie, șeful de la ATI spune trist că de multe ori sunt luptătorii din ultima linie, pentru că pacienții ajung să moară din cazua virusului, pe car eîl... 

    Nu stiu daca vreodata democratii au avut vreun candidat mai slab la presedintie!

    Lumina conștientizării e ceea ce ne dorim. Ea ne scoate din impas!

    Iluminarea este SURSA care deschide calea către alte sisteme. 

    Lumina conștientizării care este SURSA oricărei experiențe.  

    Iluminarea înseamnă a fi una cu Sursa luminii conștiinței, sursa oricărei experiențe.

    Există o diferență în ceea ce învățăm din filozofie, știință, religie, yoga... 

    1. De unde aparusi nene să ne luminezi?

      Nu era destul Țepeș și Cristian  

      Semințe de iluminare

      Conștientizare e iluminare 

      înseamnă Iluminare  

      a fi una cu Sursa 

      luminii conștiinței, 

      raze de generozitate  

      iubire și bunătate 

      Pot fi etern activate 

      în propria ta realitate 

      semințele de frică, 

      de ură valuri ridică 

      de furie, nu mică 

      Violență indică 

      Ambele pot fi trezite

      De vrei, le vezi încolțite. 

      Dă-i înainte! Te rog însă că postarea să fie dimineața devreme înainte de Cristian si Țepeș. Sunteți ILUMINATI. o TRIADA perfectă, semnul FIAREI!!!

      Conștientizare, iluminare 

      Semințe de iluminare 

      Libertate, iluminare 

      Înțelepciune, iluminare 

      a fi una cu Sursa  

      a te topi într-însa 

      luminii conștiinței,

      Nu a biruinței  

      Doar în libertate

      creezi propria realitate 

      raze de generozitate   

      iubire și bunătate  

      Pot fi etern activate  

      în propria ta realitate  

      semințele de frică,  

      de ură valuri ridică  

      de furie, nu mică  

      Violență indică  

      Ambele pot fi trezite 

      De vrei, le vezi încolțite.  

      Semințele luminii conștiinței,

      Nu ale biruinței . 

      Actul III

      Thoth 

      - Ascultă, omule,    

      cuvintele mele pline de înțelepciune.    

      Pregătește- te iar Lumina ta nu va fi umbrită.    

      Omul s-a ridicat și a decăzut    

      la fel cum noile valuri de conștiință curg dinspre marele    

      Abis de sub noi spre Soarele țelului său.    

      Voi, copiii mei,   

      v-ați ridicat de unde vă aflați,   

      adică cu puțin deasupra animalelor,   

      Iar acum sunteți cei... 

      Este epilogul nu actul III.

      Peasa se numeste In marea cautarea a luminii vietii si a iubirii.

      Lumnina si iubirea fiind fortele care sustin si au creat universul, iubirea e forta gravitationala. Interactiunea luminii cu forta iubirii a creat viata, a creat tot ce exista in lumea creata, nu in cea spirituala. 

      Pieasa de teatru e dedicata lui Eminescu, cel care e atmanul spiirtualitatii universale Brahman..

      Lumina iubirii reprezinta teoria totului, cea mai mare descoperire facuta de Eminescu al nostru.

      Actul III

      Aham Eminescu  

      - Eu Visul, Simfonia ta,   

      Fi-voi primăvara ta   

      În vecii vecilor,Singurul   

      Ce luminezi, fi-vei Unicul    

      Iubesc etern Lumina ta   

      Neumbrită, voi cânta   

      S-alung întunericul Luminii.   

      .Din libertatea inimii.  

      Iubirea mea, mărite Zeu   

      Nesfârșitul meu curcubeu   

      Visul devenit realitate,     

      Intentia din infinitate    

      Aham Shalom  

      - Destinul propriei iubite,   

      Soarele dimineții umbrite,  

      Te... 

      Lumina si iubirea sunt campul, respectiv forta care sustine si au creat universul, iubirea e forta gravitationala. Interactiunea, coerenta luminii cu forta iubirii a creat viata, a creat tot ce exista in lumea creata, nu in cea spirituala. Lumina iubirii reprezinta teoria totului, cea mai mare descoperire facuta de Eminescu al nostru.

        

      Brahman   

      - Ființele de lumină știu că sunt lumină.   

      Ființele de lumină sunt universul lumină.   

      Ființele de curcubeu, minte -corp curcubeu,  

      Emoția un curcubeu, senzația tot curcubeu.  

      Ființele din curcubeu,sentimentul curcubeu  

      Percepția un curcubeu,imaginea tot curcubeu.  

      Ființele ușoare curcubeu,fiece lucru curcubeu , 

      Gânduri lumină, energia lumină un curcubeu.... 

      Aham Eminescu

      O iubire o inimă, cum a fost la început, 

      Lumina Adevărului veșnic renăscut, 

      Sus inimile voastre! Cântare aduceţi-i, 

      El este moartea morţii şi învierea vieţii!  

      Brahman

      - Poți să iubești și să fii iubit? 

      Ai putea fi iubit,om flacără!  

      Da. Acum să fii iubit! 

      Cerul arde!O mare în flacără! 

      Aham Eminescu  

      Raiul poate fi aici pe Pământ 

      Acolo dragostea este cea dintâi 

      Raiul poate fi aici pe Pământ. 

      Să facem acest lucru mai întâi. 

    Actul I

    corul dansează   

    Dansul creaţiei  

    Armonie, balet erotic,  

     mişcarea sfredelului văpaie 

    din toba dansului mistic,    

    Lumina cascadei de ploaie  

    Stropii plasmei mişcătoare     

    dansuri ce ne mistuiesc 

     lumile lent- lent pieritoare   

    când nu se mai iubesc. 

    Brahman 

    - Poți să iubești și să fii iubit? 

    Ai putea fi iubit,om flacără!  

    Da, omule. Acum să fii iubit!

    Cerul arde!O mare în... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb