Portugalia va acorda garanţii de stat pentru acele împrumuturi pe care băncile vor trebui să le restructureze în sectoarele cele mai afectate de pandemia de COVID-19, precum turismul şi comerţul cu amănuntul, în cazul în care companiile nu vor putea începe să le ramburseze după luna septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Aceste garanţii de stat vor relaxa efortul de capital pe care băncile vor trebui să îl facă pentru restructurarea acestor împrumuturi pe care îl vor conveni cu clienţii lor", a declarat miercuri seara ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira.
Volumul împrumuturilor pentru care băncile portugheze au suspendat rambursare ratelor, în conformitate cu un program destinat să ajute companiile să depăşească pandemia, a ajuns la 24 miliarde de euro în luna ianuarie, sau 33,2% din totalul împrumuturilor din sectorul corporate.
Această îngheţare, destinată evitării unei creşteri explozive a creditelor neperformante în bilanţurile băncilor, care în ultimii cinci ani s-au străduit să reducă ponderea creditelor neperformante, se va încheia 30 septembrie 2021, notează sursa citată.
"Trebuie să abordăm cu realism sfârşitul acestor moratorii, însă şi cu o anumită încredere pentru majoritatea sectoarelor. Îngrijorarea noastră vizează acele sectoare cele mai afectate de pandemie: turismul, retailul şi cultura", a spus Pedro Siza Vieira.
Companiile din sectorul ospitalităţii sunt cele care au recurs cel mai mult la aceste moratorii, hotelurile şi societăţile de cazare suspendând rambursarea unor credite în valoare de 3,5 miliarde de euro iar restaurantele alte 1,5 miliarde euro.
"Suntem în măsură să aranjăm o restructurare a împrumuturilor în aceste sectoare. Statul va garanta o parte din datorii cu condiţia ca băncile să acorde o perioadă de graţie necesară şi să prelungească în mod adecvat maturitatea împrumuturilor", a precizat oficialul portughez. Acesta a mai spus că programul de relansare elaborat de guvernul de la Lisabona prevede, de asemenea, 1,3 miliarde euro pentru consolidarea capitalului companiilor şi 8,5 miliarde euro sub formă de împrumuturi garantate de stat, cu perioade de graţie până în luna decembrie 2021 şi septembrie 2022.