În ciuda profiturilor semestriale spectaculoase afişate oficial de societăţile de investiţii financiare (SIF) vineri, acţiunile SIF de la BVB nu au înregistrat evoluţii pe măsură, ba dimpotrivă, au coborât sub nivelul de referinţă de joi.
Astfel, deşi au debutat promităţor, titlurile SIF nu au mai avut puterea de a se desprinde de restul plutonului, înregistrând la finalul şedinţei deprecieri de până la 2%.
Potrivit brokerilor, aprecierile SIF-urilor din ultima vreme încep să se tempereze, însă sunt de părere că şi în următoarea perioadă piaţa de capital va fi la fel de volatilă.
"Investitorii acţionează mai mult din sentiment şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă pe pieţele externe. Ştirile s-au cam epuizat, aşa că acum asistăm la o perioadă de plafonare, în care investitorii aşteaptă o nouă direcţie a pieţei", ne-a spus Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transactions".
Indicele BET-FI, care prezintă evoluţiile celor cinci SIF-uri la Bursa de Valori Bucureşti, a crescut cu aproape 40% în intervalul 13 iulie - 13 august, pe fondul revenirii încrederii investitorilor în piaţă, după ce bursele externe au înregistrat de asemenea evoluţii bune.
SIF-urile au mai fost propulsate în ultima perioadă şi de avizul favorabil al Consiliului Legislativ din Parlament, privind proiectul de lege referitor la eliminarea pragului de deţinere de 1%.
Florin Ilie, analist la "ING Bank", este de părere că percepţia de risc a investitorilor s-a ajustat considerabil în ultima perioadă şi consideră că preţurile sunt în continuare atrăgătoare pentru cei interesaţi să investească în cele cinci societăţi de investiţii financiare.
Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele şase luni din acest an cu 72% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, situându-se la circa 540 milioane de lei. SIF1 "Banat Crişana" a înregistrat în intervalul ianuarie - iunie un câştig net de 91,53 milioane de lei, în creştere cu 68% faţă de perioada similară a anului anterior, în contextul în care societatea a încasat peste 12,7 milioane de euro din vânzarea participaţiei la Bancpost. De asemenea, activul net al companiei a ajuns la 1,13 miliarde lei, la sfârşitul lunii iunie.
SIF "Moldova" (simbol SIF2) a raportat pentru primele şase luni un profit de 89,3 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de perioada similară din 2008, în condiţiile în care veniturile societăţii au avansat cu 50%, la 148,5 milioane lei. De asemenea, şi cheltuielile au urcat semnificativ, de la 26,1 milioane lei, la 55,7 milioane lei.
La finele lunii iunie, activul net al companiei era de aproximativ 910,1 milioane de lei, în scădere cu 2,5% faţă de cel calculat în luna mai.
Profitul SIF "Transilvania" (simbol SIF3) a urcat în primul semestru la 109,8 milioane lei, cu 46% mai mare faţă de cel din perioada similară din 2008, pe fondul vânzării participaţiei pe care o avea la Bancpost, în schimbul sumei de 40,7 milioane lei.
Veniturile SIF "Transilvania" au crescut la 142,4 milioane lei în prima jumătate a anului, în timp ce cheltuielile au avansat cu 45%, de la 20,5 milioane lei la 29,7 milioane lei.
SIF Muntenia (simbol SIF4) a anunţat pentru primul semestru un profit de 73,17 milioane lei, pe fondul majorării veniturilor la 108,66 milioane lei, în timp ce cheltuielile au crescut şi ele cu 9,51%, situându-se la 34,86 milioane lei.
Cel mai "bogat" SIF din punct de vedere al profitului este SIF Oltenia (simbol SIF5), care a înregistrat cel mai mare câştig net, de 182,27 milioane lei, fiind de 3,3 ori mai mare faţă de profitul de 53,77 milioane lei înregistrat în intervalul similar al anului trecut.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 2,5 miliarde lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde lei, cât reprezenta valoarea de piaţă în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.
SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,41 miliarde lei, respectiv 1,14 miliarde lei.