Economia americană ar trebui să se stabilizeze în a doua jumătate a acestui an, însă o relansare puternică este puţin probabilă, arată un sondaj al National Association for Business Economics din SUA (NABE).
Aproximativ 45% din cei chestionaţi au declarat că vânzările lor au înregistrat cel mai scăzut nivel în primul semestru al acestui an, iar 41% au afirmat că se aşteaptă ca vânzările să atingă cel mai scăzut nivel în a doua jumătate a lui 2009. Doar 14% aşteaptă ca cel mai jos punct al vânzărilor să fie atins în anul 2010.
În plus, 18% dintre intervievaţi subliniază că deşi perspectivele pieţei muncii sunt negative, numărul angajaţilor va creşte în acest semestru.
"Recesiunea Statelor Unite se domoleşte, însă există puţine semnale care să arate o relansare imediată", a declarat, Sara Johnson, economist la "IHS Global Insight", preşedinte al comisiei de analiză a industriei din cadrul NABE.
Sondajul scoate în evidenţă cele mai recente date din care rezultă stabilizarea pieţei imobiliare şi a sectorului industrial din SUA, chiar dacă şomajul este în creştere.
"Cererea industrială era în continuare în declin în trimestrul al doilea, însă amploarea declinului s-a diminuat considerabil de la finele lui 2008, ceea ce sporeşte perspectivele unei stabilizări în cea de-a doua jumătate a anului", a precizat Sara Johnson.
Potrivit sondajului, 36% dintre respondenţi au declarat că, în trimestrul al doilea din 2009, companiile lor au eliminat locuri de muncă şi doar 6% din firme au făcut angajări. Respondenţii se aşteaptă ca pierderile de locuri de muncă să continue, chiar dacă într-un ritm mai redus decât în trimestrele precedente.
Rata şomajului din SUA a fost de 9,5% în iunie şi reprezintă nivelul maxim al ultimilor 26 de ani. În aceste condiţii, companiile nu sunt supuse presiunilor de majorare a salariilor, iar cheltuielile de consum sunt mai slabe.