Combinatele Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila urmează să fuzioneze, potrivit planului de reorganizare care este prevăzut să fie confirmat astăzi de judecătorul sindic. Acest plan presupune absorbţia combinatului Laminorul Brăila de către Ductil Steel, după cum ne-a spus Olga Chumakova, reprezentantul Invest Nikarom, care, în 2012, a cumpărat toate companiile deţinute la noi de grupul rus Mechel.
Domnia sa ne-a precizat că, în martie 2013, societatea cu capital autohton Silnef a preluat de la Mechel creanţele deţinute împotriva combinatelor din ţara noastră, devenind creditor majoritar la întreprinderile respective. Ulterior, Silnef a depus un plan de reorganizare pentru Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău, precum şi pentru Industria Sârmei Câmpia Turzii şi COS Târgovişte.
Planurile de reorganizare, votate de creditori în luna noiembrie, propun continuare, activităţii companiilor şi nu presupun concedieri, ne-a mai spus Olga Chumakova.
Printre motivele fundamentale care stau la baza fuziunii celor două combinate se numără reducerea costurilor unitare de achiziţie prin creşterea volumului de achiziţie şi eficientizarea resurselor logistice; creşterea volumului livrărilor, prin asigurarea siguranţei materiei prime; cumularea resurselor celor două societăţi, care va duce la creşterea puterii financiare necesară contractării creditelor bancare în condiţii mai avantajoase şi va uşura accesarea altor facilităţi financiare, necesare derulării activităţii operaţionale acordate de instituţiile financiar-bancare; simplificarea şi gestionarea mai eficientă a fluxurilor financiare necesare desfăşurării activităţii şi reducerea costurilor prin economii la nivelul costurilor fixe şi variabile; optimizarea eficienţei şi eficacităţii în alocarea resurselor; realizarea unei structuri decizionale unitare şi asigurarea unei utilizări mai eficiente a resurselor umane.
"Consolidarea economică şi funcţională a operaţiunilor societăţilor care fuzionează şi centralizarea managementului vor conduce la economii de cost şi la o creştere a eficienţei activităţilor de afaceri. Denumirea, forma juridică, obiectul de activitate, toate activităţile, capacităţile, drepturile sau beneficiile societăţii absorbante vor rămâne nemodificate", ne-a explicat doamna Chumakova.
Potrivit domniei sale, Silnef a acceptat termene de plată foarte largi, care au permis, printre altele, reluarea producţiei, în acest an, la combinatul Laminorul Brăila (care este în etapa de vânzare a producţiei realizate în prima etapă), precum şi continuarea la parametrii aproape maximi a producţiei de la Ductil Steel Buzău.
"Silnef, în calitate de creditor principal, şi-ar putea recupera rapid datoria dacă ar valorifica, sub formă de fier vechi, activele de la Oţelu Roşu (punct de lucru al Ductil Steel Buzău). Intenţia Silnef este, însă, una mai ambiţioasă, aceea de a găsi un investitor care să preia Oţelu Roşu pentru a relua producţia şi aici", ne-a mai declarat reprezentantul Invest Nikarom.
Domnia sa ne-a precizat: "Luând în considerare că societatea COS Târgovişte este unul dintre cei mai mari consumatori de fier vechi din ţară (din care se produce ţagla - materie primă pentru Ductil Steeel şi Laminorul Brăila), iar unul din cei mai mari furnizori de fier vechi este Silnef SRL, sunt de înţeles motivele care au determinat Silnef SRL să propună planurile de reorganizare întreprinderilor COS, Ductil Steel, Laminorul, care prevăd continuarea activităţii debitorilor, acestea fiind pe deplin justificate din punct de vedere economic. Reorganizarea COS Târgovişte, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila - clienţii Silnef SRL - oferă perspectiva continuării activităţii comerciale şi realizarea de profit în viitor, faţă de falimentul acestora, soluţia inevitabilă în cazul în care niciun plan de reorganziare nu ar fi fost propus".
Silnef SRL livrează lunar fier vechi către COS Târgovişte, încetarea acestor relaţii însemnând pierderi financiare semnificative, potrivit doamnei Olga Chumakova.
Potrivit reprezentanţilor Invest Nikarom, la COS Târgovişte lucrează, în prezent, 1.336 de presoane, Ductil Steel Buzău are 575 de angajaţi, în timp ce numărul salariaţilor de la combinatul Oţelu Roşu se ridică la 26, această fabrică fiind singura aflată în conservare. La Câmpia Turzii lucrează 234 de oameni, iar în combinatul Laminorul Brăila - 250. Acţionarul a angajat, în acest an, aproape 300 de persoane, majoritatea pentru Laminorul Brăila.