POTRIVIT SECRETARULUI DE STAT LUCIA MORARIU,  Litoralul românesc va contabiliza peste 1,3 milioane de turişti

Dan Nedelcu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 5 iulie 2007

Litoralul românesc va contabiliza peste 1,3 milioane de turişti

Conform ANAT, cei mai mulţi turişti străini provin din Franţa, Ucraina, Federaţia Rusă, Germania, Olanda şi ţările scandinave

Deşi tarifele de cazare au crescut simţitor începând cu data de 1 iulie, în prima zi a lunii lui cuptor se aflau pe litoral peste 45.000 de turişti, dintre care 3.625 străini - potrivit statisticilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa (IPJ). Cei mai mulţi turişti au ales ca destinaţie staţiunea Mamaia - 12.558 persoane, dintre care 877 straini. Năvodari găzduia 5.210 de turişti, dintre care 427 străini, iar Techirghiol 1.000 de persoane din care zece din străinătate. Duminică Vama Veche era populată de 2.000 de turişti, număr aproape dublu decât al celor care s-au hotărît să-şi petreacă concediul în oraşul Constanţa, iar în Costineşti şi Mangalia se aflau 3.500, respectiv 4.000 de turişti.

Tarifele de recepţie au crescut cu 15%

Data de 1 iulie a marcat o nouă majorare a tarifelor de pe litoral şi este penultima din acest an. Marea parte a hotelierilor din Mamaia şi din staţiunile din sudul litoralului anunţaseră o creştere cu pînă la 15% a preţurilor afişate la recepţia structurilor de cazare. Preţul unei camere duble la un hotel de două stele, pentru o noapte, este acum cuprins între 130 şi 150 lei/zi, la un hotel de trei stele între 210 şi 250 lei/zi, la patru stele 290 - 320 lei/zi, iar la cinci stele o noapte de cazare poate să ajungă pînă la 500 de lei. Ultima majorare a tarifelor de cazare a fost a doua din acest sezon, prima fiind efectuată la 15 iunie (când tarifele de cazare au crescut cu 10 -15%).

Cea mai mare şi ultima creştere a tarifelor de cazare va avea loc în data de 15 iulie, odată cu debutul vârfului de sezon estival, când preţurile de la recepţie vor fi majorate cu până la 30% - 40% în unele cazuri. Potrivit informaţiilor oferite de patronatul agenţiilor de turism (ANAT), şase nopţi de cazare, vor costa la sfârşitul lunii iulie, la un hotel de trei stele din Mamaia, pînă la 297 euro/camera.

Însă doar tarifele de recepţie sunt majorate de hotelieri, întrucît tarifele practicate în baza contractelor încheiate cu agenţiile de turism au fost fixate din toamna anului trecut şi sunt mai mici decât cele afişate "la liber".

Numărul turiştilor de pe litoral este mai mare cu 50%, comparativ cu 2006

Secretarul de stat Lucia Morariu a spus, zilele trecute, că peste 1,3 milioane turişti vor veni în acest an pe litoralul românesc, dintre care peste 100.000 vor fi străini. Pentru comparaţie, anul trecut aproximativ 900.000 de turişti au vizitat litoralul, 60.000 fiind străini. Secretarul de stat a precizat că circulaţia turistică va fi mai mare cu cel puţin 20-25%, faţă de anul trecut, luând în calcul întreaga perioadă a sezonului, adică din mai până în septembrie, în momentul de faţă această creştere fiind de 50%. Lucia Morariu a adăugat că în 2007 vor fi prezenţi pe litoral numai doi mari tour-operatori mondiali, ITS şi Neckermann, în timp ce TUI va avea curse charter numai spre Varna, oferind celor interesaţi posibilitatea de a vizita litoralul românesc doar cu autocarul, prin Bulgaria. Conform ANAT, cei mai mulţi turişti străini care vor veni pe litoralul românesc în acest sezon provin din Franţa, Ucraina, Federaţia Rusă, Germania, Olanda şi ţările scandinave.

În acelaşi timp hotelierii din staţiunea Mamaia estimează că în următoarele 6 - 7 weekend-uri unităţile lor vor avea un grad de ocupare de 100%, iar cele din staţiunile din sudul litoralului de peste 80%.

Taxă de campare de 10 lei la Vama Veche

Primăria comunei Limanu a introdus, începînd cu data de 1 iulie, o taxă specială de campare de 10 lei/zi/cort. Primarul Nicola Iustin Urdea a declarat: "În acest scop, am amenajat o suprafaţă exclusivă de aprox. 1,5 ha. Banii pe care îi vom strânge din această taxă îi vom folosi pentru salubrizarea localităţii şi a plajei turistice. Vama Veche are o situaţie mai specială, intrucât plaja de aici nu a fost închiriată niciunui operator privat, ea rămânând să fie administrată şi întreţinută în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Limanu, organizaţia "Salvaţi Vama Veche" şi Direcţia Apelor Dobrogea Litoral". Având în vedere această situaţie, de la începutul lunii iulie toţi turiştii care vor veni la Vama Veche vor fi obligaţi să respecte reguli stricte privind menţinerea curăţeniei în locurile publice şi respectarea suprafeţei de campare din partea de nord a localităţii. În caz contrar, vor fi aplicate amenzi de pînă la 5.000 lei.

De asemenea, Primăria Limanu a hotărât să interzică derularea activităţilor de închiriere ATV-uri în localităţile Vama Veche şi 2 Mai, pentru asigurarea siguranţei localnicilor şi a turiştilor. Primarul comunei a spus: "Nu aprobăm niciun fel de operaţiune lucrativă de acest gen în cele două sate. Însă persoanele fizice care deţin în proprietate ATV-uri pot circula cu ele prin cele două localităţi".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb