Capitalul social al Nuclearelectrica se va majora cu 11,077% prin aport de capital, potrivit unui proiect de Hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Majorarea are ca scop oferirea spre subscriere prin ofertă publică primară de acţiuni a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social existent şi pentru exercitarea dreptului de preferinţă de subscriere al acţionarilor privaţi ai societăţii cu un pachet de 1,077% din capitalul social actual.
Proiectul de act normativ aprobă metoda de privatizare prin ofertă publică a Societăţii Naţionale Nuclearelectrica. Acţiunile nesubscrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferinţă vor fi anulate.
Pentru exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii existenţi la achiziţionarea de acţiuni nou emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică conform prevederilor reglementărilor pieţei de capital.
Preţul de vânzare al acţiunilor nou emise va fi cel puţin egal cu preţul de ofertă sau cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă, mecanism aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise sau preţul de referinţă al acţiunilor nou-emise este aprobat prin hotărâre a Guvernului, pe baza recomandărilor intermediarului autorizat.
Nuclearelectrica va contracta, conform prevederilor legale, servicii de investiţii financiare care vor fi prestate de un intermediar autorizat, prin licitaţie.
• Hidroelectrica va majora capitalul social cu 12,49%, prin listarea unui pachet nou de acţiuni
Capitalului social al Hidroelectrica va fi majorat prin aport de capital cu 12,49% pentru subscrierea prin ofertă publică primară de acţiuni a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social existent, potrivit proiectului de Hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei.
Pentru respectarea dreptului de preferinţă de subscriere, preţul de vânzare al acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, al acţionarilor privaţi existenţi ai companiei sunt rezervate 2,49% din totalul acţiunilor nou emise. Acţiunile nesubscrise urmare a neexercitării dreptului de preferinţă vor fi anulate. Pentru exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii existenţi la achiziţionarea de acţiuni nou emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică conform prevederilor reglementărilor pieţei de capital.
Din comisia de pregătire şi monitorizare a procesului de ofertă publică primară şi de selectare a intermediarului pentru procesul de listare vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ai Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, precum şi Hidroelectrica. La solicitarea Fondului Proprietatea, în cadrul acestei comisii vor putea face parte şi unul sau doi reprezentanţi ai acesteia.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea au declarat, în aprilie 2011, că Guvernul român ar putea poate atrage fonduri de 3,5 miliarde de euro din listarea la bursă a unor pachete de acţiuni din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, fără a pierde controlul acestor companii.
"Statul poate câştiga 2,2 miliarde de euro din listarea la bursă a Hidroelectrica şi alte 1,3 miliarde în cazul Nuclearelectrica, fără a pierde controlul companiilor. Astfel, sunt 3,5 miliarde de euro în total, bani care pot fi folosiţi în investiţii sau în achiziţii în România sau în afara ţării", a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt profitabile şi a recomandat listarea unor pachete din aceste companii pe bursă.
1. Foarte bine
(mesaj trimis de Coco în data de 24.11.2011, 09:41)
Se misca destul de greu procesul de listare, dar bine ca se misca. Sper sa scoata destui bani ca sa se dezvolte in viitor, sa nu se mai plinga de faptul ca nu au bani si trebuie sa ia credite. Daca eram eu, listam 20-25%, dar numai la pretul la care vroiam eu. Nu se subscriau 25% din actiuni, vindeam doar ce s-a subscris.