POTRIVIT UNUI RAPORT AL ANC,  Silvicultorii din Harghita sunt "adevăraţi exterminatori ai pădurilor"

Sorin Barariu (articol publicat în ziarul BURSA la data de 11 decembrie 2003)
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 aprilie 2010

Un control al Gărzii Financiare (structură a Autorităţii Naţionale de Control - ANC) dezvăluie dedesubturile afacerilor cu lemn în judeţul Harghita

Conform deputatului de Harghita, Garda Dezso, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) încearcă să muşamalizeze rezultatele controlui efectuat de ANC, prin derularea unei anchete proprii Pagubele provocate pădurilor proprietate privată din zona Gheorghieni de către Conducerea Direcţiei Silvice Harghita şi a ocolului Silvic se ridică la cel puţin 50 de miliarde de lei, apreciază deputatul Garda Dezso, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi petiţiilor din Camera Deputaţilor. O delegaţie a acestei comisii a cercetat situaţia din Harghita iar rezultatele au fost asemănătoare cu cele ale controlului efectuat de Garda Financiară.

Astfel, o parte din lemnul rezultat în urma unei furtuni puternice din luna august a acestui an, a dispărut pur şi simplu, fiind vândută ilegal de către societăţi aflate în legătură directă cu conducerea Direcţiei Silvice Harghita şi a Ocolului Silvic Gheorghieni, susţine deputatul.

Controlul, efectuat de Garda Financiară din Arad, a dat la iveală că Melles Elod, şeful Ocolului Silvic Gheorghieni, a întocmit actele de punere în valoare a masei lemnose rezultate după furtună fără să delimiteze zona afectată şi să inventarieze masa lemnoasă doborâtă sau rămasă pe picior. Acelaşi şef al Ocolului Silvic Gheorghieni a dat exploatarea zonei calamitate pe mâna unor fundaţii non - profit care nu au nici măcar în obiectul de activitate exploatarea de masă lemnoasă.

Mai mult, Melles Elod a aprobat punerea în valoare a doborâturilor fără să - i consulte pe proprietarii pădurilor afectate din care provenea, de altfel, masa lemnoasă scoasă la vânzare!

Din păcate, raportul Gărzii Financiare dezvăluie că acest caz nu este singular, ci face parte din "modul de lucru" al Direcţiei Silvice Harghita: "Direct sau prin intermediul unor societăţi în care aveau interese, organele silvice au încurajat exploatarea neraţională a pădurilor, acoperind adevăratele jafuri cu documente ce nu respectă realitatea, care nu fac altceva decât să confirme exterminarea pădurilor în interes personal."

Conform deputatului Deszo, acţiunea de control a Gărzii Financiare nu a fost urmată, deocamdată, de întocmirea dosarelor penale pentru conducerile Ocolului Silvic Gheorghieni şi a Direcţiei Silvice Harghita. Ba mai mult, un control paralel venit de la centru, de la RNP, i-a absolvit practic de vină pe conducătorii silvicultorilor din Harghita. Contactaţi în legătură cu această situaţie, reprezentaţii RNP au refuzat orice fel de comentariu...

Mafia lemnului topeşte pădurile din Harghita

Pădurile şi alegerile...... sau de ce trebuie menţinută Garda Naţională de Mediu ca o instituţie prin care se poate stopa mafia lemnului

Jumătate din gaterele ţării se află în zona inundaţiilor!

Preşedintele Iliescu, sesizat asupra neregulilor din Harghita

Jaf ca-n codru, în păduri: 6 miliarde de dolari

Atac la mafia lemnului din Maramureş

O rană nevindecată, în inima ţării, de 6 miliarde de dolari

Tentativă de asasinat, după un interviu în BURSA

Ne credeţi numai când murim... şi nici atunci!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Observ in ultima vreme ca se ,,trage asupra silvicultorilor " foarte tare , bineinteles faptele semnalate de fostul deputat de Harghita -dl. Garda , precum si cele prezentate de Pro Tv in emisiunile sale arata niste lucruri grave , daca ele sunt adevarate atunci sa se faca dreptate , dar nu bagati toti silvicultorii in aceasi oala , pentru ca sunt silvicultori (cum sunt si eu )care pun suflet in ceea ce fac si care lucreaza la institutii in care asa ceva nu este admis si care lucreaza corect si cinstit , .Imaginile prezentate de PRO TV au o mare putere de convingere a oamenilor si pune la pamant toata silvicultura romaneasca , chiar daca ea are si realizari , dar care nu se vad . Prezentati si lucruri bune care se intampla in tara asta , in silvicultura , din pacate tot mai putine , dar care nu se intampla intotdeauna din vinasilvicultorilor , ci mai ales prin implicarea politicului !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb