Poveste cu tâmpiţi: taxele locale

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2013

Poveste cu tâmpiţi: taxele locale

Cetăţenii care s-au trezit de la trei dimineaţa, încă din primele zile ale anului 2013, ca să plătească taxe şi impozite mai mici, cu discount, ar putea avea supriza să constate că vor fi plătit, totuşi, mai mult decât datorau.

Economistul Cristina Chiriac ne-a declarat că Guvernul Ponta avea obligaţia să emită o ordonanţă de urgenţă care să modifice actualul Cod Fiscal până la 31 decembrie 2012, astfel încât primarii să ştie ce taxe şi impozite vor aplica de la 1 ianuarie 2013. "Unii edili au ales să nu mai aştepte modificarea Codului Fiscal, majorând taxele şi impozitele locale, alţii însă, care fie că probabil aveau bani în bugetul local, fie că nu au ştiut cum să interpreteze noile modificări fiscale, au preferat să aştepte clarificările din partea Guvernului. La ora actuală este în vigoare Codul Fiscal vechi, nemodificat prin Ordonanţa emisă de Guvernul Ponta în 2012, în care sunt majorate taxele şi impozitele locale cu nivelul inflaţiei".

Scandalul taxelor a izbucnit încă de duminică, când fostul premier Emil Boc, actual primar al Clujului, a cerut Guvernului şi lui Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

Guvernul a adoptat, la finalul anului trecut, o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial, în 28 decembrie.

Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a şedinţei de vineri (4 ianuarie) să fie introdusă ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce preşedintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanţe.

Victor Ponta a spus, vineri, că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanţei privind impozitele şi taxele locale şi a spus miniştrilor că a discutat pe această temă cu şeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.

Luni, însă, pe 7 ianuarie, Guvernul a precizat, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat legea de abilitare abia după şedinţa Guvernului.

La scurt timp după declaraţiile premierului, Administraţia Prezidenţială a cerut Guvernului Româ-niei, printr-un comunicat de presă, să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.

Preşedinţia a precizat: "Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dis-poziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băses-cu a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii".

Administraţia Prezidenţială a mai menţionat că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

Ponta: Preşedintele şi Guvernul au acţionat legal, constituţional, legat de OG privind taxele

Atât Guvernul, cât şi preşedintele României au acţionat legal şi constituţional în legătură cu OG privind taxele, a declarat, ieri, la prânz, premierul Victor Ponta, menţionând că singurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc. Premierul a dat asigurări că acordul de coabitare Guvern - Preşedinţie nu va fi rupt.

Victor Ponta a spus: "Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura. El, fiind şi premier, să iasă cu această prostie duminică...Întrebaţi-l pe el de ce nu a înţeles cum se procedează".

El i-a transmis lui Emil Boc să facă bine şi să-şi încaseze taxele şi i-a cerut să nu mai fie "ridicol": "Emil Boc să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Ştiu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol".

Despre faptul că Preşedinţia a solicitat Guvernului să păstreze declaraţiile "în limitele decenţei", Victor Ponta a răspuns: "Dumnezeule, cu ce am fost indecent?".

Boc: "Ponta a fost prins cu mâţa în sac. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor"

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că premierul Victor Ponta răspunde altceva când este întrebat despre ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, "într-o manieră pur diversionistă". Emil Boc a spus: "Victor Ponta a fost prins cu mâţa în sac şi acum hoţul strigă hoţul. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor. Eu îl întreb pe Ponta unde e OUG de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce nu a adoptat o ordonanţă simplă, îl întreb un lucru, şi el răspunde altceva. În asta constă diversiunea. Îi cer imperativ ca în această săptămână să adopte ordonanţă de urgenţă sau simplă de modificare a Codului Fiscal şi să scoată administraţiile locale din incertitudine". El a afirmat că şeful Guvernului ştie foarte bine care este diferenţa între o ordonanţă de urgenţă şi una simplă, pentru prima nefiind nevoie de o lege de abilitare, "ci doar de decizia primului ministru şi de actul pregătit de Ministerul Finanţelor".

Emil Boc a spus: "Dovada supremă este proiectul de OUG de modificare a Codului Fiscal aflat pe site-ul Minis-terului Finanţelor din 21 decembrie 2012 şi care nu mai instituia obligativitatea pentru autorităţile locale să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16%. Putea da OUG în 21 decembrie, în 27 decembrie, în 4 ianuarie şi lăsa administraţiile locale să decidă asupra taxelor, nu să lase pe toată lumea în ceaţă. Minciuna are picioare scurte. Consider că este vorba de diversiune, ipocrizie şi incompetenţă, pentru că altfel nu pot interpreta ce a spus până acum Ponta, care se face că nu cunoaşte prevederile Constituţiei".

El şi-a manifestat regretul că Victor Ponta, în loc să recunoască faptul că a greşit, "încearcă diversiuni de genul «Administraţia Prezidenţială nu a semnat decretul de promulgare a legii de abilitare», «fostul premier Emil Boc, profesor de drept constituţional, nu cunoaşte legea»".

"Dacă Victor Ponta dorea să respecte promisiunea făcută în 12 decembrie 2012, să lase primarii să decidă dacă indexează sau nu taxele locale, putea adopta o OUG. Dacă o adopta înainte de 31 decembrie, nu mai trebuia să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul se consideră în sesiune până la sfârşitul lunii decembrie. Dacă adopta după 1 ianuarie, convoca Parlamentul în sesiune extraordinară şi oricum am înţeles că se va convoca Parlamentul pentru buget în 20 ianuarie. E vorba de nepăsare, neştiinţă sau de voinţa de a majora taxele şi impozitele locale prin indexare cu mâna primarilor. Guvernul spunea că le-au mărit primarii, primarii spuneau că Ponta şi nimeni nu mai ştia nimic", a subliniat Emil Boc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu spunea dl.prim de la Palatul Victoria in luna decembrie imediat dupa alegeri ca taxele si impozitele locale nu le-a majorat guvernul ci autoritatile locale pot sau nu sa le majoreze ?

    Si acum vedem ca de fapt guvernul le-a majorat iar ce a spus dl.prim nu e adevarat. 

    E atat de greu pentru unii sa-si recunoasca greseala ? Sau e devina din nou vechea guvernare ca nu si-a facut treaba ?

    Cam prost a inceput anul pentru romani ! 

    ... decat sa cresti impozitele.

    e singura masura la indemana uslamistilor repetenti si copiatori. 

    Ponta este un mare zapacit si incapabil sa se planifice si sa se organizeze. In incercarea de a iesi basma curata arunca vina pe oricine ii iese in cale! Mai ramane sa puna o pisica neagra sa ii tatie calea pe holutile guvernului si sa spuna ca nu s-a definitivat bugetul pentru ca i-a taiat calea pisica neagra! Altfel amuzant baiatasul asta ...

    1. vrea sa faca! pentru ca Ponta pare sa fi devenit un expert al dublului-discurs, al confuziei, al rasturnarii valorilor, etc etc, asa cum ii sta bine unui comunist deghizat ca el. Pare cel mai de succes elev al abilului Ilievici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb