Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a susţinut, ieri, cu prilejul prezentării bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 2010, că pentru procurori este deosebit de important să-şi gestioneze corect informaţiile, astfel încât acestea să nu mai ajungă în mass-media.
"Este important ca procurorii DNA să gestioneze corect informaţiile, astfel încât să nu se scurgă în presă", a declarat ministrul Predoiu.
Oficialul a apreciat că impactul achentelor în opinia publică este unul foarte mare: "Notorietatea DNA a devenit atât de mare şi impactul anchetelor în opinia publică atât de puternic, încât în percepţia publică s-a ajuns la o < inversare > a sarcinii probei.
De aceea, responsabilitatea procurorilor DNA este uriaşă, cu atât mai mult cu cât, potrivit competenţelor, anchetele vizează oameni cu responsabilităţi şi imagine publică. Profesionalismul şi responsabilitatea procurorilor sunt esenţiale pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, a garanţiilor procesuale".
Ministrul Predoiu susţine însă că mai sunt multe lucruri de pus la punct: "În special la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie se impune o analiză mai atentă a posibilităţii iniţierii de dosare şi cu privire la personale juridice implicate. Numărul persoanelor juridice trimise în judecată este, în continuare, scăzut - două persoane juridice, faţă de o persoană juridică în anul 2009".
Predoiu a mai spus că, în perspectivă, este important ca activitatea procurorilor DNA să continue "cu perseverenţă, cu respectarea garanţiilor procesuale". "Avem nevoie de anchete profesioniste, < fiabile >, care să reziste controlului judecătoresc şi să se soldeze cu condamnări", a încheiat minsitrul.