"Prefab Bucureşti"- profit în scădere

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2013

"Colectarea la buget se face destul de prost. În trimestrul al patrulea din 2013 şi în trimestrul întâi din 2014, multe companii se vor închide".

"Colectarea la buget se face destul de prost. În trimestrul al patrulea din 2013 şi în trimestrul întâi din 2014, multe companii se vor închide".

Marian Miluţ: "Ne îngrijorează accizele la energie şi creşterea preţului gazelor"

"Multe companii se vor închide"

Producătorul de materiale de construcţii "Prefab Bucureşti" (PREH) a înregistrat, pentru primele nouă luni ale anlui, un profit net de 512.257 lei (aproximativ 115.000 euro), în scădere cu 43% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost profitul net a fost 912.363 lei (aproximativ 205.000 euro), potrivit unui raport al companiei.

Rezultatul din exploatare, la finalul lunii septembrie, a fost de 3,3 milioane de lei, în scădere faţă de anul trecut, iar rezultatul financiar, la finalul trimestrului al treilea, a fost negativ, pe acest palier înregistrându-se o pierdere de 2,6 milioane de lei, faţă de o pierdere de 3,1 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai precizează în raport.

Cifra de afaceri a companiei a crescut în primele nouă luni cu peste 10%, ajungând la 55 milioane de lei, faţă de 49 de milioane de lei, cât înregistrase compania la 30 septembrie anul trecut, se mai spune în comunicat. Avansul cifrei de afaceri a fost determinat, potrivit raportului companiei, de vânzările de energie electrică, acesta fiind un produs nou în activitatea firmei. "Prefab" a finalizat, în luna aprilie a acestui an, o investiţie într-o centrală de cogenerare, în valoare de circa 5 milioane de euro.

Marian Petre Miluţ deţine, prin firma "Romerica Internaţional" din Bucureşti, 82,7% din titlurile "Prefab". În acţionariat se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu aproape 13% din titluri, conform celor mai recente date raportate Bursei de Valori Bucureşti.

Domnul Marian Miluţ ne-a declarat că "Prefab" a mers în ritm cu economia în aceste nouă luni. Domnia sa ne-a mai spus că au crescut costurile foarte mult în această perioadă, pe seama majorării preţurilor utilităţilor, la gaze şi la combustibili. În privinţa cifrei de afaceri a "Prefab", domnul Miluţ ne-a spus că aceasta a crescut datorită producţiei de energie.

Domnia sa este îngrijorat de accizele care vor fi aplicate începând de anul viitor şi de evoluţia preţului la gaze şi spune că nu poate creşte preţul produselor fabricate, pentru că ar ieşi din piaţă.

Marian Miluţ ne-a mai declarat: "Cred că trimestrul al patrulea din acest an şi primul trimestru din anul viitor vor fi trimestre de contracţie economică, aşa că, foarte probabil, vom intra în recesiune, fiind practic vorba de două trimestre consecutive de scădere economică. Colectarea la buget se face destul de prost. În trimestrul al patrulea din 2013 şi în trimestrul întâi din 2014, multe companii se vor închide. Contracţia a venit în industrie din septembrie, ceea ce nu prea se întâmpla până acum. La sfârşit de an, mereu se făceau investiţii, dar acum nu sunt aproape deloc. Accesarea fondurilor europene seamănă cu Fata Morgana. Se încearcă ceva în această privinţă, dar se dă ceva şi se ia altceva".

Activele totale ale "Prefab Bucureşti" au ajuns la 279 milioane de lei, înregistrând o scădere de 2% pentru primele nouă luni ale anului 2013, faţă de luna decembrie 2012.

Dintre acestea, activele curente au scăzut cu 21%, ajungând la 50,7 milioane de lei, iar activele imobilizate au avansat cu 3%, atingând valoarea de 228,6 milioane de lei. Potrivit raportului, creşterea activelor imobilizate se datorează realizării centralei de cogenerare, în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice a activităţii companiei.

Datoriile pe termen scurt au ajuns, la finalul lunii septembrie, la 46,4 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de finalul anului trecut, potrivit raportului. Creşterea datoriilor este atribuită, în principal, începerii activităţii de producţie mai devreme faţă de anul precedent, obţinerii unor scadenţe avantajoase din partea furnizorilor şi accesării unor linii de credit pentru susţinerea activităţii curente, în condiţiile în care volumul vânzărilor nu a atins nivelul prognozat, se mai arată în raport.

Pe de altă parte, datoriile pe termen lung au scăzut cu 41%, ajungând la 17,9 milioane de lei, de la 30,8 milioane de lei, la începutul anului. În raportul companiei, conducerea atribuie această scădere rambursărilor efectuate, aferente creditelor pentru investiţii aflate în derulare.

Titlurile PREH au crescut în acest an cu 65%, ultimul preţ la care acţiunile "Prefab" au fost tranzacţionate, în 5 noiembrie, fiind de 2,4 lei/unitate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb