Pregătirea sinodului Panortodox a intrat în linie dreaptă!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 mai 2016

Pregătirea sinodului Panortodox a intrat în linie dreaptă!

Sinodul Panortodox, care se va desfăşura la Academia din Creta în perioada16 - 27 iunie, primul după o pauză de 1.100 de ani, a intrat în faza pregătirilor finale. Discuţiile sunt foarte vaste şi, în ciuda atenţiei cu care a fost elaborat programul, există destul de multe contestări din interior. Biserica Sârbă nu este în totalitate de acord cu sigla acestui eveniment, fiind deranjată că textul este doar în limba engleză, iar Biserica Bulgară doreşte modificarea documentelor pre-sinodale, nefiind de acord cu anumite formulări.

La sfârşitul lunii martie a avut loc o primă reuniune a Secretariatului Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox la Centrul Ortodox al Patriarhiei de Constantinopol, în Chambesy, lângă Geneva, sub preşedinţia Mitropolitului Ieremia al Elveţiei. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Mitropolitul Nifon de Târgovişte. Secretariatul Panortodox a fost stabilit în conformitate cu o decizie luată în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor locale, care a avut loc în perioada 21-28 ianuarie. Comunicatul de presă al Secretariatului a prezentat principalele decizii l-a care s-a ajuns în urma acestei întruniri: "Alcătuirea unei Comisii pentru crearea, funcţionarea şi conţinutul site-ului web al Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, coordonat de Centrul Patriarhiei Ecumenice Ortodoxe din Chambesy-Geneva. S-a decis compunerea a 6 comisii ale Secretariatului Panortodox, astfel: 1. Comisia de sprijinire a Secretariatului, pentru lucrările sinodale în plen sau pe comisii sinodale; 2. Comisia modificărilor aduse în plenul Sinodului; 3. Comisia adăugării de amendamente ale Sinodului la textele în limbile oficiale ale Sinodului, precum şi semnarea textelor finale; 4. Comisia de asigurare a bunei funcţionări a sistemului de interpretare simultană în limbile oficiale; 5. Comisia de acreditare a jurnaliştilor sau corespondenţilor şi de informare mass-media; 6. Comisia de publicare a actelor şi deciziilor Sinodului, în limbile oficiale. Delegarea membrilor Comitetelor speciale ale Secretariatului Panortodox, cât mai curând posibil, şi transmiterea listelor cu numele consilierilor propuşi de delegaţiile acestora, precum şi numele jurnaliştilor şi corespondenţilor propuşi pentru acordarea acreditării de către Secretariatul Sinodului şi eventualele numiri de personal auxiliar. "

Dacă la începutul anului reprezentanţii Bisericii Ruse şi cei ai Bisericii Georgiei au avut unele nemulţumiri legate de documentele care vor fi adoptate în cadrul sinodului, acum, în urma unei întruniri de urgenţă, Sfântul Sinod al Bulgariei a adoptat mai multe propuneri de modificare a documentelor presinodale, la sugestia Mitropolitului Gavriil de Loveci. Conform site-ului lonews.ro, modificarile fac referire la textul intitulat "Atitudinea Bisericii Ortodoxe faţă de restul creştinătăţii", fiind făcute mai multe precizări: "În Biserica Ortodoxă, prin "unitatea tuturor", s-a înţeles întotdeauna că cei care au căzut în erezie sau schismă trebuie să se întoarcă mai întâi către Credinţa Ortodoxă şi să dovedească ascultare faţă de Sfânta Biserică, şi apoi, prin pocăinţă, să poată fi acceptaţi în Biserică. (...) În afara Bisericii Ortodoxe nu există alte Biserici, ci numai erezii şi schisme; iar numirea lor ca "Biserici", este din punct de vedere teologic, dogmatic şi canonic complet greşită". Pe de altă parte, Biserica Sârbă este nemulţumită de sigla evenimentului prezentată de revista greacă Info Ortodoxia. Pe siglă se poate citi, în limba engleză: "Sfântul şi Marele Sinod. Cincizecime 2016. I-a chemat pe toţi la unitate". Biserica Sârbă şi-a exprimat deja dezacordul, susţinând că nu doar limba engleza ar trebui să fie folosită, ci toate limbile Sinodului.

Acest eveniment este unul istoric, pregătirile pentru desfăşurarea sa începând încă de acum 55 de ani - în 1961, la Rhodos, au fost puse bazele acestui Sinod. Cu toate acestea, în ciuda pregătirii atente, există în acest moment mai multe voci, din interiorul Bisericii Ortodoxe, care contestă această mare întrunire a conducătorilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In mod cert, acesta este un subiect care trebuie urmarit.

    Clica asta de "puochi" ai ortodoximii obscurantiste si retrograde trage omenirea inapoi, de fapt... Cand fiscul va pureca si aceasta tumora benigna a Mafiotilor, cand va aparea si Panama papers in vagaunile bine ascunse ale hraparetilor puochi ortodocsi se vor schimba multe... Consider fanatismul si xenofobia ortodoximii peste fanatismul musulman...[...]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb