Prelucrătorii de diamante brute trebuie să se înregistreze la ANPC

Monica Măgureanu
Ziarul BURSA #Companii / 15 februarie 2007

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a devenit autoritate comunitară privind certificarea comerţului internaţional cu diamante brute

Persoanele fizice sau juridice care desfăşoară operaţiuni cu diamante brute sunt obligate, de acum, să se înregistreze la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) . Nerespectarea prevederilor legale în domeniu se sancţionează cu amenzi de la 10.000 de lei până la 50.000 de lei şi confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei. ANPC a devenit, recent, autoritate comunitară pentru implementarea sistemului de certificare în Procesul Kimberley privind comerţul internaţional cu diamante brute, prin Direcţia metale preţioase şi pietre preţioase, a anunţat printr-un comunicat remis redacţiei, secretarul de stat, Marian Zlotea, preşedinte al ANPC.

Preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, domnul Karl Heinz, s-a declarat mulţumit de noile măsuri având în vedere că acestea sunt aplicate numai acelui segment de piaţă care se ocupă cu prelucrarea diamantelor brute, neimplicând şi comerţul cu bijuteriile finite. Domnia sa ne-a spus: "Este o recunoaştere foarte bună pentru ANPC să se ocupe cu expertizarea loturilor de diamante care intră în ţară. În Uniunea Europeană sunt câteva ţări care au o asemenea Autoritate afiliată pe lângă ministere. Noi avem o nişă mică de piaţă care se ocupă de prelucrarea diamantelor brute. Aceştia trebuie să se supună noilor regulamente, ceea ce nu ne priveşte şi pe noi Patronatul care ne ocupăm cu producerea şi desfacerea de bijuterii finite."

Principalele atribuţii ale Autorităţii sunt confirmarea certificatelor Kimberley care însoţesc importurile de diamante brute, emiterea şi validarea celor care însoţesc exporturile, verificarea fizică a fiecărei încărcături, confirmarea şi certificarea stocurilor. Totodată, Autoritatea va întocmi şi va păstra evidenţa şi rapoartele anuale ale persoanelor fizice şi juridice înregistrate din acest domeniu.

Prin aceste măsuri, ANPC doreşte să contribuie semnificativ la eliminarea contrabandei cu diamante brute şi împiedicarea finanţării conflictelor armate cu sumele rezultate din această contrabandă. Autoritatea Comunitară de la Bucureşti este recunoscută, din 9 februarie a.c., în Jurnalul Oficial al Uniunii E­uropene, ca o instituţie capabilă să aplice eficient, complet şi în deplină siguranţă respectiva schemă de cer­tificare la nivelul Uniunii Europene.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb