Parlamentul taiwanez a legalizat vineri căsătoria între persoane de acelaşi sex - o premieră în Asia -, la doi ani după o hotărâre în acest sens a celei mai înalte jurisidcţii de pe insulă, relatează AFP.
Deputaţii taiwanezi au adoptat cu o largă majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale să formeze "uniuni permanente exclusive" şi o clauză care-i zutorizează să ceară o înscriere de către administraţie în "registrul căsătoriilor".
Acest vot, care confirmă locul Taiwanului în avangarda asiatică în privinţa drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obţine acelaşi drepturi la căsătorie ca şi cuplurile heterosexuale.
În mai 2017, Curtea Constituţională a Taiwanului a emis o hotărâre prin care constata anticonstituţionalitatea faptului de a priva persoanele de acelaşi sex de dreptul de a se căsători.
Curtea a dat, atunci, un termen până la 24 mai 2019 Guvernului să modifice legea, precizând că această căsătorie pentru toţi va deveni o realitate dacă nu se face nimic.
Însă opoziţia conservatoare s-a mobilizat şi a organizat în noiembrie o serie de referendumuri, în care o majoritate a respins ideea ca o căsătorie să fie definită altfel decât în prezent, adică o uniune între un bărbat şi o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevră legislativă a Guvernului.
Cu mai puţin de o săptămână înainte de expirarea ultimatumului, în Parlament s-au depus vineri - Ziua Mondială împotriva Homofobiei şi Transfobiei - trei proiecte de lege vizând să soluţioneze problema uniunilor homiosexuale.
Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de către preşedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseşte cuvântul "căsătorie".