PREMIERĂ ÎN ASIA Parlamentul taiwanez legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

I.I.
Internaţional / 17 mai 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Parlamentul taiwanez a legalizat vineri căsătoria între persoane de acelaşi sex - o premieră în Asia -, la doi ani după o hotărâre în acest sens a celei mai înalte jurisidcţii de pe insulă, relatează AFP.

Deputaţii taiwanezi au adoptat cu o largă majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale să formeze "uniuni permanente exclusive" şi o clauză care-i zutorizează să ceară o înscriere de către administraţie în "registrul căsătoriilor".

Acest vot, care confirmă locul Taiwanului în avangarda asiatică în privinţa drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obţine acelaşi drepturi la căsătorie ca şi cuplurile heterosexuale.

În mai 2017, Curtea Constituţională a Taiwanului a emis o hotărâre prin care constata anticonstituţionalitatea faptului de a priva persoanele de acelaşi sex de dreptul de a se căsători.

Curtea a dat, atunci, un termen până la 24 mai 2019 Guvernului să modifice legea, precizând că această căsătorie pentru toţi va deveni o realitate dacă nu se face nimic.

Însă opoziţia conservatoare s-a mobilizat şi a organizat în noiembrie o serie de referendumuri, în care o majoritate a respins ideea ca o căsătorie să fie definită altfel decât în prezent, adică o uniune între un bărbat şi o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevră legislativă a Guvernului.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de expirarea ultimatumului, în Parlament s-au depus vineri - Ziua Mondială împotriva Homofobiei şi Transfobiei - trei proiecte de lege vizând să soluţioneze problema uniunilor homiosexuale.

Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de către preşedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseşte cuvântul "căsătorie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb