PREMIERĂ ÎN RIVALITATEA BURSELOR SIF Transilvania preferă listarea "Aro Palace Braşov" la Sibex

OVIDIU VRÂNCEANU, BRAŞOV
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2010

După doi ani, Mihai Fercală s-a hotărât pentru SIBEX.

După doi ani, Mihai Fercală s-a hotărât pentru SIBEX.

Cotarea ar urma să aibă loc în a doua parte a anului

SIF Transilvania s-a hotărât: preferă să-şi listeze compania Aro Palace pe bursa de la Sibiu.

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, ne-a declarat, ieri, că, în cea de-a doua parte a anului, compania hotelieră Aro Palace Braşov urmează să fie listată la SIBEX - Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu.

Mihai Fercală anunţa, la mijlocul anului trecut, că societatea braşoveană urma să fie listată până la finele lui 2009, dar încă nu se hotărâse unde - la Bursa de Valori Bucureşti sau la SIBEX.

Cu valoarea la care este evaluată acum Aro Palace în contabilitatea SIF Transilvania, compania hotelieră ar intra în rândul primelor douăzeci de societăţi listate în ţara noastră.

SIF Transilvania intenţiona, anul trecut, să listeze "Aro Palace", după care să demareze procesele de fuziune cu celelalte două societăţi turistice controlate de SIF - Orizont Turism Predeal şi THR Prahova Ploieşti (ambele fiind listate pe Rasdaq).

Principalele participaţii din sectorul turistic ale SIF Transilvania sunt Aro Palace (unde controlează 86% din capital), THR Marea Neagră (unde deţine 78% din acţiuni), Turism Felix (unde deţine 63%) şi Continental Hotels, cu 9% din capital.

Compania "Aro Palace" reuneşte hotelul cu acelaşi nume din Braşov, cu o capacitate de 200 de camere, clasificat la cinci stele, hotelurile Capitol (trei stele, 183 de camere), Coroana (2 stele, 100 de camere), Postăvaru (o stea, 60 de camere) şi Aro Sport (o stea, 32 de camere), toate din aceiaşi localitate. Lor li se mai adaugă şi patru restaurante, tot în Braşov.

Sectorul turismului, alături de cel bancar, este cel mai bine reprezentat în portofoliul SIF Transilvania, care este şi cel mai mare investitor autohton în acest domeniu, având aproape 35% din portofoliu în unităţi de cazare.

Discuţiile cu privire la listarea acţiunilor Aro Palace la bursă au început în urmă cu doi ani, compania angajând atunci societatea de brokeraj Rombell Securities în vederea intermedierii ofertei publice iniţiale şi a listării la bursă. Valoarea maximă posibilă, la acel moment se ridica la 12 milioane de euro. Ulterior, după apariţia crizei, acţionarul majoritar a decis să aştepte o conjunctură favorabilă pentru listarea societăţii pe Bursa de Valori Bucureşti, după care a apărut şi varianta Sibex, unde SIF Transilvania este, de asemenea, acţionar. În cele din urmă, SIF Transilvania a înclinat spre bursa din Sibiu.

Braşovul este mai aproape de Sibiu decât de Bucureşti....

Deşi Adeplast a fost prima companie despre care s-a vorbit că va fi listată la Sibiu, acest lucru, totuşi, nu s-a îndeplinit. În schimb, declaraţia lui Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, este fermă. De aceea, putem vorbi acum de o premieră.

Aro Palace este prima companie care preferă să se listeze la Sibiu şi nu la Bucureşti.

Pregătiri de trei ani

Intrarea pe bursă este condiţionată de prezentarea unor situaţii financiare auditate pe parcursul a trei ani. Pentru rezultate pozitive este necesară o "curăţenie interioară" în companie, respectiv renunţarea la activele care nu sunt esenţiale în desfăşurarea activităţii, actualizarea sistemelor informatice sau restructurarea datoriilor şi eventual a altor pasive. Procesul efectiv al lansării ofertei publice durează între trei şi şase luni. Pentru alegerea momentului optim de listare este recomandat apelul la un consultant, singurul care reuşeşte să desluşească comportamentul investitorilor, extrem de imprevizibil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb