• Cotarea ar urma să aibă loc în a doua parte a anului
SIF Transilvania s-a hotărât: preferă să-şi listeze compania Aro Palace pe bursa de la Sibiu.
Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, ne-a declarat, ieri, că, în cea de-a doua parte a anului, compania hotelieră Aro Palace Braşov urmează să fie listată la SIBEX - Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu.
Mihai Fercală anunţa, la mijlocul anului trecut, că societatea braşoveană urma să fie listată până la finele lui 2009, dar încă nu se hotărâse unde - la Bursa de Valori Bucureşti sau la SIBEX.
Cu valoarea la care este evaluată acum Aro Palace în contabilitatea SIF Transilvania, compania hotelieră ar intra în rândul primelor douăzeci de societăţi listate în ţara noastră.
SIF Transilvania intenţiona, anul trecut, să listeze "Aro Palace", după care să demareze procesele de fuziune cu celelalte două societăţi turistice controlate de SIF - Orizont Turism Predeal şi THR Prahova Ploieşti (ambele fiind listate pe Rasdaq).
Principalele participaţii din sectorul turistic ale SIF Transilvania sunt Aro Palace (unde controlează 86% din capital), THR Marea Neagră (unde deţine 78% din acţiuni), Turism Felix (unde deţine 63%) şi Continental Hotels, cu 9% din capital.
Compania "Aro Palace" reuneşte hotelul cu acelaşi nume din Braşov, cu o capacitate de 200 de camere, clasificat la cinci stele, hotelurile Capitol (trei stele, 183 de camere), Coroana (2 stele, 100 de camere), Postăvaru (o stea, 60 de camere) şi Aro Sport (o stea, 32 de camere), toate din aceiaşi localitate. Lor li se mai adaugă şi patru restaurante, tot în Braşov.
Sectorul turismului, alături de cel bancar, este cel mai bine reprezentat în portofoliul SIF Transilvania, care este şi cel mai mare investitor autohton în acest domeniu, având aproape 35% din portofoliu în unităţi de cazare.
Discuţiile cu privire la listarea acţiunilor Aro Palace la bursă au început în urmă cu doi ani, compania angajând atunci societatea de brokeraj Rombell Securities în vederea intermedierii ofertei publice iniţiale şi a listării la bursă. Valoarea maximă posibilă, la acel moment se ridica la 12 milioane de euro. Ulterior, după apariţia crizei, acţionarul majoritar a decis să aştepte o conjunctură favorabilă pentru listarea societăţii pe Bursa de Valori Bucureşti, după care a apărut şi varianta Sibex, unde SIF Transilvania este, de asemenea, acţionar. În cele din urmă, SIF Transilvania a înclinat spre bursa din Sibiu.
Braşovul este mai aproape de Sibiu decât de Bucureşti....
Deşi Adeplast a fost prima companie despre care s-a vorbit că va fi listată la Sibiu, acest lucru, totuşi, nu s-a îndeplinit. În schimb, declaraţia lui Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, este fermă. De aceea, putem vorbi acum de o premieră.
Aro Palace este prima companie care preferă să se listeze la Sibiu şi nu la Bucureşti.
• Pregătiri de trei ani
Intrarea pe bursă este condiţionată de prezentarea unor situaţii financiare auditate pe parcursul a trei ani. Pentru rezultate pozitive este necesară o "curăţenie interioară" în companie, respectiv renunţarea la activele care nu sunt esenţiale în desfăşurarea activităţii, actualizarea sistemelor informatice sau restructurarea datoriilor şi eventual a altor pasive. Procesul efectiv al lansării ofertei publice durează între trei şi şase luni. Pentru alegerea momentului optim de listare este recomandat apelul la un consultant, singurul care reuşeşte să desluşească comportamentul investitorilor, extrem de imprevizibil.