PREMIERUL DACIAN CIOLOŞ: "IMM-urile sunt cele care aduc banii la bugetul de stat"

A.G., L.B.
Ziarul BURSA #Companii / 26 octombrie 2016

"IMM-urile sunt cele care aduc banii la bugetul de stat"

"Este important să reducem pe cât posibil birocraţia"

IMM-urile reprezintă un pilon important în economia din România, potrivit premierului Dacian Cioloş, prezent la evenimentul "Topul Naţional al Firmelor Private din România". Domnia sa a adăugat: "Întreprinderile mici şi mijlocii sunt cele care aduc banii la bugetul de stat, fonduri care asigură posibilitatea de a plăti pensiile, asigură bugetul administraţiei şi creează dinamica mediului de afaceri. Nu este suficient să avem creştere economică pe hârtie, ea trebuie să fie simţită şi de mediul de afaceri. Dorim să asigurăm predictibilitatea mediului de afaceri şi continuarea politicilor începute de Guvernul anterior, adăugând o serie de măsuri de îmbunătăţire care au fost sugerate de mediul de afaceri".

Debirocratizarea, una făcută inteligent, trebuie să continue şi după alegerile parlamentare, pentru a oferi predictibilitate mediului de afaceri, a mai spus, ieri, premierul Dacian Cioloş.

Premierul a afirmat că Guvernul a căutat, în primul rând, să asigure o predictibilitate pentru mediul de afaceri, "într-o perioadă în care şi în preajma campaniei electorale există foarte multe tendinţe de a schimba legi, de a veni cu legi noi, care nu totdeauna ajută la coerenţa cadrului legislativ": "În ideea aceasta a predictibilităţii am hotărât să aplicăm deciziile luate de Guvernul precedent în domeniul economic, dar (...) sunt nişte lucruri pe care le-am înţeles din discuţii cu o parte din dumneavoastră că nu-i suficient să nu mai adoptăm legi inutile sau care creează impredictibilitate, dar că e important să reducem pe cât posibil birocraţia. Să facem în aşa fel încât legile pe care le avem, aplicarea acestor legi, să aibă o sarcină birocratică cât mai redusă pentru dumneavoastră. Şi de asta am atacat acest domeniu cu măsuri de reducere a birocraţiei - o temă pe care continuăm să lucrăm. Avem în lucru încă un pachet de simplificare şi debirocratizare la Ministerul de Finanţe, care împreună cu ANAF, mai ales, dar nu numai, a supus dezbaterii publice o serie de măsuri dintre care o mare parte vin din sugestii pe care le-aţi făcut dumneavoastră".

În opinia sa, la capitolul reducere a birocraţiei este nevoie de "o simplificare legislativă, pe cât posibil".

Cioloş: Programul "Diaspora Start-Up" poate ajuta şi IMM-urile din ţară să se dezvolte pe pieţe externe

Programul guvernamental dedicat mediului antreprenorial din Diaspora poate ajuta şi IMM-urile din România să se dezvolte în sistem joint-venture şi pe alte pieţe în afara celei autohtone, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Domnia sa a precizat: "Ne-am gândit şi la finanţarea, la creditarea IMM-urilor. Aici aş aminti doar programul operaţional «Iniţiativa pentru IMM-uri», un program cu o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro, (...) care ar putea atrage credite de 400 de milioane de euro pentru circa 2.500 de IMM-uri care ar putea beneficia de acest program. Tocmai s-a semnat recent acordul cu Fondul European de Investiţii, cu Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României pentru a începe derularea acestui program".

El a menţionat şi programele de minimis administrate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, precum şi programele "România Start Up Plus" şi "Diaspora Start Up".

Premierul a explicat că un program dedicat Diasporei ar aduce beneficii şi economiei româneşti: "Este benefic şi pentru economia României să-i stimulăm pe cei care vor să se întoarcă acasă sau cei care vor să investească acasă să poată să o facă. Din punctul meu de vedere, această întoarcere, cel puţin investiţională, a românilor din Diaspora poată să fie utilă pentru că astfel de experienţă, mă gândesc mai ales în state membre UE, dar nu numai, aceşti oameni investind acasă pot, apoi, la rândul lor, împreună cu unii dintre dumneavoastră, ei cunoscând mediul investiţional şi de afaceri din acele ţări, dumneavoastră având de multe ori anumite produse care pot fi comercializate pe pieţele respective, ne putem gândi şi la joint-venture pentru a ieşi în afara României, a ieşi pe piaţa europeană".

El a mai spus că din analizele Guvernului în materie de IMM-uri rezultă că performanţa acestora tinde să stagneze după ce atinge un anumit nivel de dezvoltare: "Avem nevoie pentru a dezvolta capitalul românesc, pentru a creşte performanţa şi capacitatea lui investiţională să vedem cum să facem ca să putem să trecem de acel prag. Şi, din punctul meu de vedere, una dintre posibilităţi, oricum când vrei să te dezvolţi ca şi companie de multe ori nu-ţi mai ajunge piaţa locală, ai nevoie să intri şi pe alte pieţe. Şi aici avem nevoie şi de măsuri care să stimuleze exportul, dar să stimuleze exportul durabil, acolo unde există o cerere sustenabilă pentru produse cu performanţă competitivă românească, dar cred că avem nevoie să ne gândim şi la extinderea zonei de producţie şi a pieţei companiilor mici şi mijlocii româneşti care pot să devină întreprinderi medii vizând şi alte pieţe de desfacere, dar şi de producţie, decât cea românească. (...) Din acest punct de vedere, o relaţie mai strânsă între companiile româneşti din ţară cu potenţiale companii din Diaspora cred că poate să fie foarte utilă".

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis pe 13 octombrie înscrierile pentru Programul "Diaspora Start-Up", cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman.

Cioloş: "Sper ca tot mai mulţi producători de automobile să investească în cercetare-dezvoltare"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că îşi doreşte ca sectorul privat să investească tot mai mult în România în cercetare-dezvoltare, exprimând speranţa că va vedea din ce în ce mai mulţi mari producători de autovehicule care să investească în acest domeniu.

Cioloş a precizat, citat de Agerpres: "Ne dorim nu doar construcţia de autoturisme, dar şi - aşa cum statul investeşte - sectorul privat să investească din ce în ce mai mult în partea de cercetare-dezvoltare. Nu doar pentru că acesta este viitorul dezvoltării sectorului industrial, dar şi pentru că România are un potenţial de valorificat în acest domeniu al ingineriei, al cercetării, dezvoltării şi inovării aplicate. Cred că a sosit vremea să creăm condiţii din ce în ce mai bune pentru ca aceşti specialişti români care în momentul de faţă sunt nevoiţi să meargă în altă parte pentru a câştiga mai bine şi pentru a-şi pune în valoare competenţele, să poată să rămână în ţară şi să contribuie la dezvoltarea performanţei şi a competitivităţii sectorului industrial", a afirmat premierul, aflat în vizită de lucru la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault.

El a precizat că o cincime din activitatea de cercetare, inovare, dezvoltare a întregului grup Renault este făcută în România.

"Sper să vedem în anii care vin din ce în ce mai multe mari grupuri producătoare de automobile care să investească nu doar în partea de producţie, dar şi în partea de cercetare, dezvoltare, inovare", a adăugat primul ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb