Premierul grec Alexis Tsipras se află astăzi, în Macedonia de Nord, unde efectuează o vizită "istorică", prin care pune capăt unei îndelungate dispute, încheiate recent printr-un acord cu privire la schimbarea numelui Fostei Republici Iugoslave Macedonia (FYROM), relatează AFP.
Acordul de la Prespa (Prespes), semnat în iunie 2018, a fost aprobat în ianuarie de către parlamentarii din ambele ţări vecine, permiţând Skopje să notifice în februarie la ONU, schimbarea numelui ţării.
Documnetul a pus capăt vetoului grec faţă de aderarea Macedoniei de Nord la NATO şi apropierii sale de Uniunea Europeană (UE).
Atena revendica utilizarea exclusivă a numelui "Macedonia" pentru provincia sa situată în nordul ţării, încă de la proclamarea de către Macedonia a independenţei sale, în 1991. Grecii consideră că termenul "Macedonia" face parte din patrimoniul lor istoric.
În cadrul vizitei sale - prima la Skopje a unui lider grec de mulţi ani - Alexis Tsipras este însoţit de zece miniştri şi zeci de oameni de afaceri din sectoarele agroalimentar, al energiei şi infrastructurii.
Împreună cu omologul său nord-macedonean Zoran Zaev, el vrea să demonstreze că economiile celor două ţări vor profita, de asemenea, de acest acord, care a pus capăt unei dispute politice de peste trei decenii.
"Această vizită este istorică", a declarat ieri, liderul grec într-un interviu acordat agenţiei oficiale macedonene MIA, salutând un "nou viitor" între "parteneri şi aliaţi", mai scrie AFP.
În urma unor reuniuni politice, cei doi şefi de guverne asistă la un forum economic.
Zoran Zaev a dat asigurări, la rândul său, că ţara sa va recolta "imense beneficii economice" de pe urma acordului şi că acestea urmează să fie "percepute în fiecare sector al economiei".
Întreprinderile elene au promis deja să investească peste "500 de milioane de euro" în energie, mai ales în sectorul centralelor pe gaze naturale şi în energia solară, a declarat ieri, Zaev, într-un interviu acordat AFP.
După acordul pe care l-au încheiat în 2018, cei doi premieri au fost felicitaţi în întreaga lume pentru că au întreprins o manevră politică delicată, în pofida opoziţiei taberelor naţionaliste din cele două ţări.
Numele lor au fost propuse, în decembrie, la Premiul Nobel pentru Pace de către colaureata tunisiană din 2015 Wided Bouchamaoui.
Cu toate acestea, nemulţumirea rămâne palpabilă în ambele ţări.
În Macedonia, o parte a opiniei publice apreciază că Atenei i s-au a făcut concesii prea importante. Preşedintele Gjorge Ivanov, apropiat opoziţiei de dreapta, refuză în mod simbolic să parafeze legile adoptate în Parlament după ce ţara şi-a schimbat numele.
Tsipras a recunoscut ieri, că o "importantă parte a poporului grec" este în continuare "îngrijorată grav" de acord.
"Este responsabilitatea noastră, a mea şi a lui Zoran, să dovedim că naţiunile noastre nu pot decât să beneficieze de drumul pe care l-am deschis", a declarat el pentru MIA, deplângând o "ascensiune a forţelor naţionaliste", mai informează AFP.