Presă: Dispută între China şi SUA în jurul unei nave de luptă americane

A.F.
Internaţional / 4 decembrie 2023

Presă: Dispută între China şi SUA în jurul unei nave de luptă americane

Armata chineză a anunţat, luni, că o navă a Marinei americane a pătruns ilegal în apele adiacente Second Thomas Shoal, un atol disputat din Marea Chinei de Sud, care a fost recent obiectul mai multor confruntări maritime, transmite Reuters.

"Statele Unite au subminat grav pacea şi stabilitatea regională", a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni din Sud al Chinei, adăugând că Statele Unite au perturbat Marea Chinei de Sud şi au încălcat suveranitatea Chinei.

China se află în dispute cu mai mulţi dintre vecinii săi din cauza revendicărilor sale extinse privind apele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Marina americană a precizat că USS Gabrielle Giffords, o navă de luptă din clasa Independence, desfăşura operaţiuni de rutină în apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, în conformitate cu dreptul internaţional.

"În fiecare zi, Flota a 7-a a SUA operează în Marea Chinei de Sud, aşa cum o face de zeci de ani", a precizat Marina americană într-un comunicat. "Aceste operaţiuni demonstrează că ne angajăm să susţinem o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă".

În ultimele luni, China a avut mai multe confruntări cu nave filipineze şi a protestat faţă de faptul că navele americane patrulau în zonele disputate.

Potrivit armatei chineze, nava americană s-a deplasat în apele adiacente cu ceea ce China numeşte reciful Renai, cunoscut şi sub numele de Second Thomas Shoal, o parte a insulelor Spratly. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit unei hotărâri a unui tribunal al Naţiunilor Unite din 2016.

Purtătorul de cuvânt al armatei chineze a declarat că nava americană a fost monitorizată şi urmărită şi că "trupele chineze din teatrul de operaţiuni sunt în alertă maximă în orice moment pentru a apăra în mod ferm suveranitatea naţională".

Duminică, Paza de Coastă din Filipine a desfăşurat două dintre navele sale în Marea Chinei de Sud după ce a monitorizat o creştere "alarmantă" a numărului de nave ale miliţiei maritime chineze la un recif din zona economică exclusivă a ţării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. China, cu economia in buda, FXI, etf ul chinez e la -50% fata de feb 2021, cam la nivelul din 2008. Piata imobiliara la fel buda, buda, s-a spart bubbleul de apartamente la preturi de 100 de ori chiria anuala.

    Si totul din vina lui XI 

    -oamenii incuiati in case de frica covid de 2 ori cateva luni de zile 

    - s-a apucat sa se dea cocos sau ocos cu clientul principal, US, care iata cumpara tot mai putin bullshit din china

    -si a treia greseala maxima, ca nici nu stiu care e cea mai mare greseala din astea, e faptul ca a lovit in companiile private chineze, in ideea ca "bunastare pt toata lumea", de fapt a furat actiuni de la cele mai mari companii chineze, cei mai bogati chinezi si le-a dat la niste vascauti din cccp, care au devenit peste noapte actionari majoritari alibaba, tic toc si etc. ca normal comunismul nu e pt catei. ci pt purcei. cum era si la noi pe vremea lui ceasca. purceii aveau case de vacanta pe o insula la mures, unde in we prajeau carne si mici, iar noi cateii mirosam aroma pe dupa garduri. poate prindeam un mic de 1 mai si bye. mirare cum la unii le e dor de asa ceva.  

    1. da, deci concluzia, dictatorii, cand nu merge economia pun placa cu patriotismul si fac conflicte cu vecinii, in acest caz filipine, sa distraga atentia populatiei de la situatia economica. ca si putler

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb