Credit Suisse Group AG este suspectat că ar fi spionat şi alţi angajaţi în afară de fostul şef Iqbal Khan şi de fostul şef de resurse umane, a relatat ziarul elveţian SonntagsZeitung, citând persoane familiarizate cu problema şi o anchetă a activităţilor băncii de către Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Elveţia (FINMA), potrivit Bloomberg.
Banca elveţiană a spionat un fost angajat din SUA, precum şi un fost membru al personalului din Asia, iar FINMA este la curent cu presupusele activităţi, a relatat ziarul, citând oamenii şi un raport bancar intern. Angajaţii care ar fi fost spionaţi nu erau membri ai conducerii superioare, a raportat SonntagsZeitung, conform sursei citate.
Supraveghetorul bancar elveţian a anunţat, la începutul acestei luni, că a lansat proceduri de executare împotriva Credit Suisse în scandalul legat de presupusul spionaj al băncii împotriva lui Khan, care s-a alăturat băncii rivale UBS Group AG. Ulterior, a reieşit că fostul şef al resurselor umane, Peter Goerke, a fost şi el monitorizat.
Un purtător de cuvânt al Credit Suisse a declarat duminică pentru Bloomberg că banca nu a putut să comenteze această chestiune din cauza anchetei în curs a FINMA. Purtătorul de cuvânt a citat o declaraţie anterioară potrivit căreia ar coopera pe deplin cu Finma şi că "observarea angajaţilor nu face parte din cultura Credit Suisse".
Un purtător de cuvânt al FINMA a refuzat să comenteze, invocând procedurile în curs.
Ziarul elveţian SonntagsZeitung a raportat că unul dintre angajaţii presupuşi spionaţi de Credit Suisse ameninţase alţi angajaţi şi, prin urmare, a fost monitorizat. Celălalt caz ar putea implica doi foşti muncitori americani care au avut o relaţie şi ar putea fi împărtăşit informaţii bancare cu părţi externe, a spus SonntagsZeitung, citând persoanele.
Scandalul spionaţului lui Iqbal Khan a afectat reputaţia băncii, a condus la demiterea CEO-ului Tidjane Thiam după o luptă de putere şi a zguduit lumea, de obicei liniştită, a băncilor elveţiene.
O anchetă internă comandată de bancă la momentul respectiv a concluzionat că Thiam nu ştia despre spionaj şi că responsabilul cu operaţiunile era Pierre-Olivier Bouee, care a fost concediat la sfârşitul anului trecut.