Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a declarat sâmbătă că decizia a nouă ţări de a suspenda finanţarea din cauza acuzaţiilor că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie din Israel este şocantă şi a îndemnat aceste ţări să revină asupra deciziei, relatează Reuters.
"Aceste decizii ameninţă activitatea noastră umanitară în curs de desfăşurare în întreaga regiune, inclusiv şi mai ales în Fâşia Gaza", a precizat Philippe Lazzarini într-un comunicat.
"Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă", menţionează şeful UNRWA.
UNRWA este principala agenţie umanitară din Gaza, peste 2 milioane de persoane depinzând de ea pentru simpla lor supravieţuire. Mulţi sunt înfometaţi, în timp ce ceasul se apropie de o foamete iminentă. Agenţia administrează adăposturi pentru peste 1 milion de persoane şi oferă hrană şi asistenţă medicală primară chiar şi în perioada de vârf a ostilităţilor, a subliniat Lazzarini.
"Rog ţările care şi-au suspendat finanţarea să îşi reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie nevoită să îşi suspende acţiunile umanitare. Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel ca şi stabilitatea regională".
Şase ţări europene au suspendat sâmbătă finanţarea UNRWA. Marea Britanie, Germania, Italia, Ţările de Jos, Elveţia şi Finlanda s-au alăturat astfel Statelor Unite, Australiei şi Canadei în întreruperea finanţării agenţiei de ajutorare, o sursă esenţială de sprijin pentru populaţia din Gaza, după acuzaţiile Israelului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2024, 11:55)
Este cu adevarat socant. Aceasta agentie este una dintre cele mai mari ale ONU, avand peste 30 000 de angajati. Dintre acestia, s-au gasit infiltrati 10 membri Hamas.
Israelul a fost pedepsit intr-o masura preventiva de Curtea de la Haga in procesul de genocid. Si tarile care sprijina neconditionat Israelul (sunt mentionate in articol) isi arata sprijinul pentru crimele Israelului si rasismul impotriva palestinienilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2024, 23:06)
"UNRWA este cea mai mare agenție a Națiunilor Unite, având peste 30.000 de angajați, din care 99% sunt palestinieni recrutați local."
Adica tarile respective refuza sa mai plateasca palestinienii de pe statul de plata al ONU/UNRWA. Sa-i plateasca Africa de Sud. Are cu ce. E producatorul numarul unu de diamante si aur.
In 20 de ani, Africa de Sud va ajunge cea mai subnutrita tara africana. Zimbabwe va fi raiul e pamint.
2. Precizări necesare
(mesaj trimis de Observator în data de 29.01.2024, 08:36)
1. UNRWA are cca. 13000 de angajați, majoritatea fiind localnici, adică palestinieni din Gaza. Dintre aceștia 12 unul a murit în timpul bombardamentelor, alți 2 sunt dispăruți, iar ceilalți 9 au fost concediați.
2. Nici unul dintre ei NU a fost judecat și condamnat pentru participare la acțiuni teroriste. Nu a existat nicio investigație și nu a fost prezentată nicio probă. Tot ce a existat a fost un comunicat al guvernului israelian care îi acuză pe aceștia 12 că ar fi participat la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Guvernul israelian a precizat că toate probele și dovezile privind vinovăția celor 12 sunt secrete. Eventualele dovezi NU au fost aduse la cunoștința nici a celor 9 țări.
3. Ulterior, guvernul israelian a emis un alt comunicat în care acuză toată populația din Gaza că a participat sau a susținut atacul din 7 octombrie. În faza inițială a atacului asupra Gazei, ministrul apărării israelian a ordonat militarilor să nu facă nicio diferență între militanții Hamas și civilii palestinieni căci toți civilii palestinieni sunt complici ai Hamas și diferitelor miliții care îi susțin activ.
4. Cele 9 țări care au întrerupt finanțarea UNRWA sunt țări recunoscute a fi democratice. Toate cele 9 au încălcat prin decizia lor principiul juridic fundamental al prezumției de nevinovăție existent în legislația lor.
5. Toate cele 9 țări care au întrerupt finanțarea UNRWA au încălcat, la numai câteva zile de la comunicarea lor, toate deciziile luate de Curtea Internațională de Justiție de la Haga.
6. Toate cele 9 țări care au suspendat finanțarea au limitat masiv cantitatea de ajutoare de hrană, servicii medicale, de adăpostire și protecție a populației civile din Gaza, contribuind astfel la creșterea victimelor în rândul populației civile și la transformarea Fâșiei Gaza într-o zonă nelocuibilă.
7. Conform legislației internaționale adoptate de ONU, precum și a legislațiilor naționale ale celor 9 țări, pedeapsa colectivă în timpul unui conflict armat este crimă de război. Nicio populație, grup etnic, religios, organizație, etc. nu poate fi pedepsită pentru fapte ale membrilor săi. Vinovățiile, ca și pedepsele, sunt exclusiv individuale. Prin sancționarea UNRWA cele 9 state au încălcat atât legislația internațională, cât și propriile lor legislații.
8. În cazul în care Curtea Internațională de justiție stabilește că în Gaza a avut și are loc un genocid, cele 9 state devin complici la acesta.
9. În realitate nu se va întâmpla nimic de acest gen. Vor muri mai mulți palestinieni, iar Gaza va deveni un deșert.