Preşedintele federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a declarat azi pentru NewsIn că aproximativ patru milioane de hectare din cele şapte milioane de hectare arabile ale României vor fi afectate în această vară de seceta ce va începe la sfârşitul lunii mai.
"Perioada de secetă va începe la sfârşitul lunii mai, se va manifesta până în luna august şi va afecta majoritatea culturilor din ţară", a spus preşedintele federaţiei Agrostar.
Acesta a adăugat că seceta, cumulată cu lipsa îngrăşămintelor, ar putea duce la o pierdere a producţiei de peste 30% la cereale şi la principalele culturi de primăvară.
"Cam toate cerealele vor fi afectate, deoarece sunt chiar în faza de spicuire. Sperăm să nu pierdem mai mult de 10%, însă corelat cu lipsa de îngrăşăminte se va ajunge la pierderi de până la 30% din producţie. Vor fi afectate şi culturi precum floarea-soarelui, porumb şi sfeclă de zahăr."
Ştefan a subliniat că efectele secetei nu vor putea fi diminuate deoarece sistemul de irigaţii al României este aproape "inexistent". Potrivit preşedintelui Agrostar, în 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, în condiţiile în care se cultivă pe un total de până la cinci milioane de hectare.
Acesta a menţionat că efecte negative vor apărea şi asupra efectivelor de animale din cauza lipsei furajelor. "Vor fi efecte destul de importante în privinţa furajelor, deoarece în condiţii de secetă nu se vor putea produce şi ne putem aştepta, la fel ca în 2007, la lichidarea unor mari efective de animale", a mai spus Niculae.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat recent că temperatura va oscila puternic în mai, cu valori de pâna la 30 de grade Celsius ziua şi pâna la -5 grade Celsius noaptea, în timp ce în iunie-august sunt aşteptate călduri peste limitele normale.
Seceta va fi resimţită cel mai puternic în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi estul Moldovei, mai arată datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Meteorologiei.