Cursul de schimb al euro este un factor tot mai important în politica monetară şi ar putea genera noi măsuri de relaxare din partea Băncii Centrale Europene (BCE), spune preşedintele instituţiei, Mario Draghi.
Oficialul BCE subliniază că o întărire continuă, pe viitor, a monedei unice ar putea declanşa o reacţie din partea BCE: "Cursul de schimb nu este o ţintă a politicii noastre monetare, însă atitudinea actuală a BCE ar putea fi afectată de creşterea continuă a euro. Cursul valutar este un factor din ce în ce mai important în aprecierea noastră cu privire la perspectivele de stabilitate a preţurilor".
Mario Draghi a precizat ieri, la Amsterdam: "Creşterea cursului de schimb valutar implică o înăsprire a condiţiilor monetare, un impact de reducere pe inflaţie şi o potenţială ameninţare la redresarea economică în curs de desfăşurare. Dacă aceasta este situaţia, vor fi necesare măsuri de politică monetară care să menţină actuala atitudine acomodativă a BCE".
Draghi a menţionat că eventualele măsuri pe care le va lua BCE ar fi justificate, de asemenea, de tensiuni pe termen scurt pe pieţele monetare, "într-un mediu în care lichiditatea în exces este redusă".
Conform datelor BCE, excesul de lichiditate din sistemul financiar al zonei euro a scăzut la 92,9 miliarde euro (128 miliarde dolari) - cel mai redus nivel din decembrie 2011. Analiştii "Rabobank" sunt de părere că declinul acestui exces pune presiune pe BCE în sensul diminuării tensiunilor de pe piaţa monetară.
Mario Draghi a mai amintit, ieri, că instituţia în fruntea căreia se află ar putea lansa un program amplu de achiziţii de active (n.r. - relaxare cantitativă), dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi.
"Consiliul guvernatorilor este hotărât, în unanimitate, să utilizeze atât instrumente convenţionale, cât şi neconvenţionale ca să răspundă în mod eficient riscurilor apărute ca urmare a unei perioade prea lungi de inflaţie scăzută".
Declaraţiile sale vin după ce, în ziua anterioară, Ardo Hansson, membru în consiliul guvernatorilor BCE, afirma că relaxarea cantitativă este complexă din punct de vedere operaţional. Hansson a spus: "Eu încă am semne de întrebare, întrucât relaxarea cantitativă este un proces operaţional complex. Sunt multe aspecte în privinţa cărora trebuie luate decizii: ce tip de active vor fi achiziţionate? După ce reguli? Cum vom implementa aceste operaţiuni într-un sistem descentralizat în care există 18 bănci centrale care au politici monetare diferite?". În opinia sa, este necesară analiza aspectelor legale privind o eventuală relaxare cantitativă.
Menţionăm că, în luna martie, rata anuală a inflaţiei din zona euro a fost de 0,5%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE pe termen mediu.
BCE are programată reuniunea de politică monetară la data de 8 mai, în Bruxelles.
•
Euro avea un curs de 1,3827 dolari ieri, la ora 11.24, pe piaţa din New York, mai mare cu 0,1% faţă de ziua anterioară.