Preşedintele CCI Skopje: Consider că în 2012 se va purifica definitiv sistemul bancar mondial

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2011

Sistemul bancar mondial se va purifica definitiv în 2012 şi vom putea porni de la baze sănătoase, a declarat, vineri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Skopje, Goran Rafajlovski, la Forumul de Afaceri România - Macedonia.

El a făcut referire la criza actuală globală, afirmând că viaţa unei crize durează, în principal, în jur de cinci ani, însă, din cauza "stopării ei forţate, ca să nu se dezvolte, aceasta va dura până în 2015".

"A fost frica ţărilor puternice pentru sistemele lor bancare să nu se destrame, aşa că au investit în firmele lor şi în bănci, dar, pentru că nu au fost pregătite să restructureze sistemele bancare şi corporaţiile, consider că lovitura pe care o aşteptăm în 2012 va fi mult mai puternică decât până acum", a spus Rafajlovski, citat de Agerpres.

În opinia acestuia, indiferent de criză, este bine să investeşti, fie în ştiinţă, fie în produse sau în orice altceva. El a subliniat că, atât Româ­niei, cât şi Macedoniei, le lipsesc autostrăzile.

"Dacă vom lucra împreună numai în acest domeniu avem şanse foarte mari să ieşim din această criză, care nu este a noastră. Este criza unui sistem unde partea liberală va deveni istorie", a adăugat preşedintele CCI Skopje.

În altă ordine de idei, Goran Rafajlovski a arătat că schimburile economice dintre Republica Macedonia şi România sunt în jur de 200 de milioane de dolari, subliniind că "este foarte puţin pentru două ţări balcanice".

"Dintotdeauna am spus că schimburile economice ar putea să nu însemne nimic, ci ar trebui să ne cunoaştem mai bine, să creăm firme mixte şi să ajungem pe pieţe terţe", a adăugat acesta.

Vineri s-a desfăşurat Forumul de Afaceri România - Macedonia. Evenimentul a avut două componente: o sesiune plenară şi o sesiune de întâlniri dedicată firmelor.

Conform datelor publicate la data de 16 februarie 2011 de Ambasada României la Skopje, anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Macedonia a fost de 187 milioane de dolari, din care exportul a fost de 132 milioane dolari şi importul de 55 milioane de dolari, soldul fiind de 77 milioane de dolari în favoarea României.

La 31 noiembrie 2010, volumul valoric al schimburilor bilaterale era mai mare cu 36% (din care exportul cu 14%, iar importul cu 116%) faţă de aceeaşi dată din anul 2009.

Conform statisticii macedonene, România s-a situat la finele lunii decembrie 2010 pe locul 13 în clasamentul principalilor 20 de parteneri comerciali ai Republicii Macedonia, cu un volum valoric de 180 milioane de dolari, pe total, reprezentând 2,1% din comerţul macedonean.

În relaţiile bilaterale, Macedonia înregistrează un deficit de 72 milioane dolari, întrucât exporturile sale în România s-au cifrat la 54 milioane de dolari (1,6% din total export), în timp ce importurile din ţara noastră au atins 126 milioane de dolari (2,3% din total import).

Gradul de acoperire a importurilor prin exporturi în relaţia bilaterală a fost de 43%.

În anul 2010, principalele categorii de mărfuri exportate de România în Republica Macedonia, în ordine valorică, au fost: metale comune şi articole metalice (84 milioane do­lari), produse ale industriei chimice şi conexe - detergenţi, produse de curăţătorie, cosmetice etc. (13 mili­oane de dolari), mase plastice, cauciuc şi articole conexe - în special anvelope (şase milioane de dolari), maşini, aparate, echipamente electrice, vehicule - autoturisme Dacia (patru milioane de de dolari), pastă de lemn, hârtie, carton (patru milioane de dolari).

La rândul ei, România a importat din Republica Macedonia, în principal, metale comune şi articole metalice: (36 milioane dolari), produse alimentare, băuturi, tutun (trei milioa­ne de dolari), mase plastice, cauciuc şi articole diverse (trei milioane de dolari), legume şi fructe (trei milioane de dolari).

Potrivit sursei citate, investiţiile reciproce se situează la un nivel modest, dar au înregistrat creşteri semnificative faţă de anul precedent. În România, la 31 august 2010, erau înregistrate 80 de societăţi comerciale româno-macedonene (faţă de 60 la aceeaşi dată a anului 2009), valoarea totală a capitalului macedonean investit fiind de 558.800 dolari faţă de 442.000 de dolari (în 2009), însemnând o creştere cu 26%.

Macedonia şi-a îmbunătăţit şi poziţia în topul investitorilor străini, de la 93, în 2009, la 90, în anul 2010.

La finele lui 2009, erau înregis­trate în Republica Macedonia 32 de societăţi mixte româno-macedonene (în creştere de la 27 în 2008), cu un capital total investit de 670.000 de dolari, de la 500.000 dolari în 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb