Preşedintele Ciprului atacă dur planul de salvare a băncilor din ţară

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2013

Preşedintele Ciprului atacă dur planul de salvare a băncilor din ţară

Întreprinderile au pierdut capital de lucru semnificativ, spune liderul de la Nicosia, cerându-le creditorilor revizuirea acordului de sprijin

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, le-a cerut liderilor din zona euro o restructurare completă a planului de salvare a ţării sale, în sumă de 10 miliarde euro, arătând, într-o scrisoară extrem de critică, faptul că pierderile impuse depozitelor mari au erodat semnificativ capitalul păstrat de întreprinderi în bănci. Scrisoarea, trimisă de liderul de la Nicosia săptămâna trecută, s-a scurs în presa internaţională, ieri.

În scrisoare, Nicos Anastasiades aminteşte că, potrivit termenilor acordului de sprijin, au fost impuse pierderi deponenţilor majori de la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", iar acum "Bank of Cyprus" este în pericol.

"Vă îndemn să susţineţi o soluţie pe termen lung pentru poziţia fragilă de lichiditate a Bank of Cyprus", a spus Anastasiades.

Amintim că, potrivit planului de restructurare a sectorului bancar cipriot, "Laiki Bank" este în curs de lichidare, iar activele sale sigure sunt transferate la "Bank of Cyprus".

Nikos Anastasiades s-a plâns că la impunerea de pierderi de 40% depozitelor de peste 100.000 de euro "nu a fost făcută nicio distincţie între depozitele pe termen lung care aduc câştiguri mari şi banii care circulă prin intermediul conturilor curente, cum este capitalul de lucru al firmelor". Oficialul de la Nicosia a subliniat: "Aceasta a generat o pierdere semnificativă de capital de lucru pentru întreprinderi".

În plus, scrisoarea notează că restricţiile de capital impuse tranzacţiilor financiare pentru prevenirea ieşirilor masive de bani din băncile cipriote s-au redus, dar rămân în vigoare. Preşedintele a arătat că astfel de măsuri "artificiale", doar agravează situaţia deponenţilor.

"În loc să genereze încredere în sistemul bancar, aceste măsuri o erodează pe zi ce trece", a avertizat liderul cipriot.

Scrisoarea a fost publicată pe blogul think tank-ului Open Europe şi, conform unor surse citate de presa străină, va fi luată în discuţie astăzi de liderii europeni, în cadrul unei reuniuni ce se va desfăşura Luxemburg.

Dar, Martin Kotthaus, purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, a declarat că Ciprul ar trebui să-şi implementeze programul de sprijin agreat cu creditorii internaţionali, fără vreo amânare, şi nu există niciun motiv "la prima vedere" pentru modificarea înţelegerii.

Acordul de salvare a Ciprului a fost convenit în primăvara acestui an, cu troica creditorilor internaţionali - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai cine i-a oprit pe ciprioti sa faca diferentele acestea intre depozitele curente, specifice societatilor comerciale, si celelalte? Cine i-a oprit sa discute lucrurile acestea cu creditorii internationali? Cine i-a oprit sa prevada toate aceste lucruri inainte de criza lor proprie? Cine i-a oprit sa minta si sa nu respecte angajamentele internationale privind spalarea de bani pe care o faceau de peste 30 de ani? Ce ipocrizie peste tot, zau. Si la greci, spanioli, irlandezi, si multe alte tari care imprumuta bani pentru investitii, iar banii dispar in mare parte in buzunarele private ale diversilor miliardari si familii regale. Parca Brazilia urmeaza la rand, nu? Cu mondialul de fotbal, in care se va "pompa" o suma colosala. De fapt, o alta modalitate de spalare de bani globala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb