Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a declarat, ieri, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest moment finanţarea spitalelor regionale este în pericol şi s-ar putea apela la instituţii internaţionale de finanţare pentru a nu se opri acest proiect.
Potrivit lui Irinel Popescu, una dintre priorităţile sale din campania electorală pentru postul de senator în Colegiul 2 Craiova a fost construcţia spitalului regional din Craiova care se află într-un stadiu mai avansat decât celelalte şapte spitale din ţară, iar în condiţiile în care va exista finanţare nu îşi va pierde această poziţie.
Irinel Popescu a explicat: "Una dintre priorităţile mele din campania electorală a fost acest spital regional din Craiova pe care îl doresc colegii mei de aici şi care în continuare nu şi-au schimbat intenţiile. Prima decizie aparţine ministrului Sănătăţii, dar pot să spun, pentru că formăm o echipă unită la conducerea ministerului, că în condiţiile în care va exista finanţare, deşi am mari dubii, Craiova va fi cu siguranţă între primele spitale care vor fi luate în discuţie pentru o astfel de finanţare".
Potrivit preşedintelui CNAS, dacă acest proiect nu va fi cuprins în buget, s-ar putea apela şi la instituţii de finanţare.
Irinel Popescu a adăugat: "Sunt domeniile majore cum sunt sănătatea şi educaţia cărora li se va acorda prioritate. Pentru astfel de proiecte cum sunt spitalele regionale există instituţii internaţionale ca Banca Mondială, FMI şi am înţeles că există intenţia să apelăm la aceste instituţii ca să nu oprim proiectele în derulare. Eu, personal, mă simt dator faţă de omul bolnav pe care-l văd la vizită în spital. Construcţia unui spital regional mai poate să aştepte şi între timp facem nişte modernizări în spitalele pe care le avem, dar acel om care are un cancer sau o boală mai puţin gravă, dar care oricum necesită tratament, nu poate să aştepte. Şi atunci, dacă ierarhizăm priorităţi, pacientul este principala prioritate".
La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că Ministerul Sănătăţii se află într-un proces de reevaluare a acestor investiţii, dar spitalul de la Craiova se va realiza însă se va analiza dacă se justifică construcţia a opt spitale regionale, potrivit Agerpres.
Mircea Geoană a explicat: "Craiova, Oltenia au nevoie de asistenţă medicală de nivel european. Din punctul de vedere al reordonării calendarului investiţional al Ministerului Sănătăţii sunt convins că noul ministru o va face în funcţie de buget. Împreună cu conducerea CNAS şi cea a Ministerului Sănătăţii vom face o vizită la Craiova peste două săptămâni şi vom stabili calendarul şi finanţarea pentru acest spital regional. Sunt justificate opt spitale regionale de urgenţă? Poate că da, poate că nu, dar asta nu înseamnă că nu vor fi resurse pentru modernizarea spitalelor româneşti".