Aproape 20% din medici lucrează atât în sistem public cât şi în privat, iar obligarea lor să aleagă între cele două va aduce mari prejudicii, pentru că doctorii cu notorietate vor pleca acolo unde sunt mai bine plătiţi, declară preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astarastoae, citat de Mediafax, potrivit HotNews.ro.
"Nu pot spune cu exactitate câţi medici lucrează în sistemul public şi în privat deopotrivă. Estimez că ar fi cam 20 la sută. Riscul unui astfel de act care i-ar pune pe medici să aleagă între cele două sectoare şi pe care ministrul Sănătăţii vrea să-l pună în dezbatere publică ar putea face ca doctori de notorietate să plece în privat, unde sunt foarte bine plătiţi şi unde au condiţii de lucru de excepţie, lăsând libere posturi", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
1. Ce nesimtit!
(mesaj trimis de Radu în data de 21.08.2010, 00:35)
Si in prezent doctorii si oricare oameni normali "merg" acolo unde castiga mai bine.
Daca doctorii vor sa lucreze cu totii in sistemul privat, foarte bine, doar ca daca romanii nu vor avea cu totii bani pentru a apela la sistemul privat, s-ar putea sa nu mai fie atat de bine platiti cu totii.
Nu este normal ca doctorii sa lucreze in doua sisteme concurente. Nu este normal ca doctorii sa atraga pacienti "rentabili" din sistemul de stat catre cabinetele lor private, dar pentru consultatii neprofitabile si analize sa ii trimita pe pacienti tot la policlinicile de stat.
Iar apropos, mita data doctorilor in sistemul de stat ar trebui si ea interzisa. Sau ce, doctorii nu se pricep sa faca si ei un pic de puscarie acolo?
Tara are lipsa de doctori, dar asta fiindca cei tineri nu sunt lasati sa lucreze si multi dintre cei tineri sunt extrem de prost pregatiti in minunatul sistem de invatamant public/privat romanesc. Din acest motiv nu sunt doctori, nu fiindca ar castiga prea pubin.