Preşedintele Cubei s-a întâlnit cu CEO-ul grupului rus Rosneft pe fondul unei penurii de combustibili

D.T.
Internaţional / 6 martie 2023

Preşedintele Cubei s-a întâlnit cu CEO-ul grupului rus Rosneft pe fondul unei penurii de combustibili

Igor Secin, directorul general al companiei petroliere ruse Rosneft, s-a întâlnit sâmbătă seara cu preşedintele Cubei Miguel Diaz-Canel, a declarat liderul insulei, pe fondul unei penurii acute de combustibil, care a dus la închiderea temporară a unor staţiile de benzină şi la cozi la care oamenii aşteaptă cu orele pentru a cumpăra benzină, transmite News.ro.

Secin i-a spus lui Diaz-Canel că, atunci când vine vorba de probleme legate de Cuba, "Putin îi supraveghează direct şi personal", a spus biroul lui Diaz-Canel.

Mai multe tweet-uri pe contul Preşedinţiei Cubei au subliniat relaţiile bune dintre cele două ţări, dar nu au precizat motivul vizitei şefului companiei petroliere de stat.

Secin urmează să călătorească în Venezuela pentru a zecea aniversare de la moartea fostului preşedinte al ţării sud-americane Hugo Chavez, un aliat apropiat atât al Cubei, cât şi al Rusiei, precizează sursa. Fostul lider al Cubei, Raul Castro, a zburat şi el la Caracas cu această ocazie.

Cuba condusă de comunişti se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, producţia sa fiind decimată de pandemia de coronavirus, sancţiunile SUA şi o economie planificată centralizat ineficientă, care nu reuşeşte să răspundă problemelor.

Cozile de câteva ore pentru alimente, combustibil şi medicamente au devastat insula şi au contribuit la un exod în masă al cubanezilor în ultimul an, mulţi îndreptându-se spre nord, spre Statele Unite, se mai precizează în sursă.

Rusia a oferit în februarie Cubei o donaţie "de urgenţă" de 25.000 de tone de grâu, pentru a combate penuria de pe insulă, al doilea astfel de cadou într-un an şi un semn al aprofundării legăturilor dintre cei doi aliaţi de lungă durată.

Rusia, lovită de sancţiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, caută să consolideze legăturile politice şi economice cu alte ţări, opuse a ceea ce numeşte hegemonia SUA. Cuba se află sub un embargo economic al SUA din 1962, după o revoluţie comunistă condusă de fostul lider Fidel Castro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In ceea ce priveste Cuba Dvs ziaristii tineri nu prea aveti rabdare sa va uitati in cartile de istorie si repetati stereotipuri consacrate. Se uita ca venirea la putere a regimului castrist a survenit in urma unei revolutii populare impotriva unui regim super corupt al dictatorului Batista. Organizatorii revolutiei nu erau comunisti da s-au confruntat cu o reactie ostila din partea marelui licurici la presiunea unui loby virulent interesat in industria jocurilor de noroc si altor activitati conexe. S-a aplicat cu duritate doctrina Monroe si noul regim cubanez a fost practic impins in bratele URSS.

    Ultima incercare de indulcire a relatiilor Cubei cu SUA a fost incercata de Administratia Obama dar suntata apoi de Trump din motive electorale. 

    1. "organizatorii revolutiei nu erau comunisi" ????!!!!! bai, ce tupeu poti sai ai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb