Preşedintele Eurogrupului nu exclude utilizarea eurobondurilor pentru contracararea crizei coronavirusului

S.B.
Macroeconomie / 15 aprilie 2020

Mario Centeno (Sursa Foto: Facebook)

Mario Centeno (Sursa Foto: Facebook)

Emiterea de obligaţiuni comune rămâne una din soluţiile posibile în zona euro, pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a declarat preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, într-un interviu publicat joi în cotidianul italian Corriere della Sera, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

Ţările din zona euro au convenit în data de 9 aprilie un pachet de măsuri de urgenţă în valoare de aproximativ 500 de miliarde de euro pentru a susţine activitatea economică, însă persistă în continuare divergenţe cu privire la finanţarea unui viitor plan de relansare. Dezacordul vizează în special posibilitatea recursului la emiterea de obligaţiuni comune. Clivajul care există cu privire la acest subiect opun ţări precum Germania şi Olanda, care nu sunt de acord cu acest mecanism, statelor cele mai afectate de pandemie cum sunt Italia sau Franţa, care sunt favorabile.

Întrebat despre posibilitatea de a emite eurobonduri în situaţia actuală, Mario Centeno a răspuns pentru Corriere della Sera: "Nu neapărat, dar nu exclud o astfel de posibilitate. Există o propunere de a utiliza bugetul european şi una de a emite instrumente comune de datorie. Şi una nu o exclude pe cealaltă".

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să dezbată aceste chestiuni cu prilejul unei videoconferinţe care va avea loc în data de 23 aprilie.

"Va fi o reuniune importantă. Mă aştept să ne indice o direcţie", a spus Centeno, întrebat despre deciziile ce ar putea fi luate la acest summit cu privire la un posibil fond de relansare de 1.500 miliarde de euro.

Un acord este necesar în câteva săptămâni, iar o parte dintr fondurile de care ţările europene au nevoie pentru a-şi relansa economiile trebuie să fie disponibile "imediat ce vom ieşi din carantină", adică la sfârşitul primăverii sau începutul verii, a declarat Mario Centeno.

Acesta a mai estimat că va fi nevoie de cel puţin doi ani pentru ca Produsul Intern Brut al Uniunii Europene să revină la nivelul din 2019.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. existenta eurobondurilor pentru tarile din zona euro (atentie! DIN ZONA EURO, NU DIN UE!) e o datorie neacoperita de prea multi ani!

    Coronabondurile pot fi un experiment care trebuie sa se desfasoare - intai la nivelul tarilor parte a zonei euro.  

    O moneda comuna implica natural o datorie comuna. Niciodata nu am inteles de ce nu a fost unificata datoria inca de la bun inceput!  

    Emiteti datorie federala in zona euro! Coronabondurile sunt secventa de test ideala pentru a observa si aplica pe viu mecanismele implicite.  

    UE trebuie sa ajunga sa fie un concurent direct si real al SUA! Absenta unificarii datoriei statelor zonei euro e un handicap major. Eliminati-l !  

    1. Pai ca sa ai datorie comuna,federala, este nevoie mai intai de un guvern comun,federal! Inca nu avem asa ceva! Comisia europeana este un fel de guvern federal european,dar fara puteri sporite de decizie! Statele membre continua sa-si pastreze suveranitatea in foarte multe domenii,inclusif formarea bugetelor,cheltuirea banilor obtinuti din taxele care se decid la nivel national,si multe altele!

      Principala problema este ca politicienii de la nivel national nu vor sa cedeze puterea pe care o au catre Comisia Eurnpeana si Parlamentul European! Si chiar si atunci lucrurile nu vor fi simple! Sunt tari care au nivel de trai diferit si nivel al datorie diferit! Tu ai accepta ca datoria Romaniei de 35% din pib sa fie pusa la comun cu cea a Greciei care este la 170% din pib? Sau crezi ca Olanda va accepta sa-si imparta banii cu tarile sarace precum Grecia! Se ua ajunge si acolo dar nu asa deodata! Este nevoie de timp pentru ca tarile sarace,cu ajutorul celor bogate,sa recupereze treptat diferenta dintre ele!

      tocmai asta e si ideea cu UE si zona euro.

      Pisica moarta trebuie rupta la un moment dat!  

      Cred ca acum e momentul oportun!  

      Europenii sa fie sinceri intre ei, nu asa mincinosi ca pana acum!  

      Bagam de o Europa unita? Cu guvern unic si buget unic ? Au ei curaj? Cu salariu minim UNIC LA NIVEL UE? Au ei curaj sa mearga pana la capat!  

      E nevoie sa vedem REALITATEA!  

      Ori se unesc total, ori sa se rupa total!  

      Am nevoie si avem nevoie de abordare frontala si sincera!  

      trebuie sa vedem realitatea cu ochii nostri!  

      Si daca am renuntat la ramuri economice intregi pentru un vis de plastic - intrarea in UE.... nici o problema! Exista si intrumentul reevaluarii privatizarilor, instrumentul justitiei impotriva coruptilor care au facilitat slabirea Romaniei si instrumentul nationalizarilor pe ramura economica.  

      HAI OAMENI BUNI ! SA VEDEM ADEVARUL ! Se pune bogatul la aceeasi masa cu saracul ?  

      Asta sa vad!  

      TOTI OAMENII SA FIE ATENTI DIN 22-23 APRILIE INCOLO !  

      VOR VEDEA MARELE ADEVAR LEGAT DE UE SI MONEDA EURO!  

      ...imparatul nu are haine! ;) ! 

      SA TRIUMFE ADEVARUL IN FATA OCHILOR TUTUROR!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb