PREŞEDINTELE, HUIDUIT DE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR: Băsescu: "Ştiam ce o să se întâmple!"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2011

Băsescu: "Ştiam ce o să se întâmple!"

Puterea acuză opoziţia că ar fi pus la cale manifestaţiile împotriva preşedintelui

Opoziţia susţine că Traian Băsescu ar trebui să se aştepte la huiduieli oriunde merge

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit, ieri, la Iaşi, în cadrul manifestaţiilor festive organizate cu prilejul împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, la care au participat circa 1000 de persoane.

În timp ce şeful statului primea onorul Gărzii Militare, din mulţimea adunată în Piaţa Unirii a răsunat un cor de huiduieli şi fluierături. Printre protestatari s-a aflat şi un grup de aproximativ o sută de pensionari militari nemulţumiţi de controversatul proces de recalculare a pensiilor. Aceştia au scandat "Cuza cel Mare, Băsescu Dezbinare" şi "Vânzători de ţară".

Pentru scurt timp, preşedintele şi-a părăsit locul amenajat pentru oficialităţi şi a mers să discute cu grupul de militari în rezervă care îl huiduiau şi scandau "Demisia", după ce s-a consultat cu şeful dispozitivului de securitate al SPP.

Şeful staului a stat de vorbă cu aceştia câteva minute, după care s-a întors pe scările de lângă scena amenajată în piaţă. După acest moment incomod, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-a adresat mulţimii, împlorându-i pe oameni să respecte "această sărbătoare a naţiunii".

Şeful statului a spus, în cadrul dis-cursului său, că o sărbătoare trebuie în primul rând respectată şi trebuie să fie un pilon în legătură cu care românii să se gândească la viitor. Traian Băsescu a declarat: "Nimeni nu are secretele viitorului. Privind în istorie, trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de respectul faţă de momentele pe care înaintaşii noştri le-au valorificat".

Preşedintele a mai afirmat că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar fi trebuit să înţeleagă faptul că "modernizarea statului român nu este o himeră, nu este o lozincă, nu este o dorinţă a cuiva, ci este o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări". Traian Băsescu le-a urat cetăţenilor să aibă tăria să continue reforma în sănătate, în educaţie, să facă reformă în justiţie, în agricultură, "adică să modernizeze ţara".

Hora cu garduri

Potrivit Mediafax, după ce Traian Băsescu a fost huiduit, oamenilor nu li s-a permis accesul în jurul statuii lui Cuza pentru a se prinde în Hora Unirii.

În jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la o distanţă de aproximativ zece metri, au fost montate garduri metalice, iar în momentul în care a început intonarea Horei Unirii oamenii nu au fost lăsaţi să se prindă în horă alături de oficialităţi.

Conform sursei citate, a fost pentru prima dată în ultimii ani când se întamplă acest lucru, în anii trecuţi gardurile de protecţie fiind demontate pentru ca oamenii să se prindă în horă.

În Hora Unirii s-au prins Victor Ponta, Crin Antonescu, Elena Udrea, Gheorghe Flutur şi autorităţile locale. Pentru scurt timp, în horă a intrat şi Traian Băsescu.

Huiduit şi la Focşani

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, ieri după-amiază, în Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani, unde au loc manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor. Şi aici, ca şi la Iaşi, şeful statului a fost primit de o parte a mulţimii cu huiduieli. "Şi la Iaşi şi aici ştiam ce o să se întâmple", a spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat că vine la Focşani în fiecare an din respect pentru istorie, şi nu pentru voturi sau aplauze şi "nici măcar pentru fluierături". La Focşani, preşedintele s-a plimbat prin mulţime, a stat de vorbă cu oamenii, iar apoi s-a prins într-o horă a Unirii alături de elevi de liceu şi de alte persoane.

Băsescu a adăugat că se pare că la Focşani este mai mult "respect" pentru Unire. "Vă doresc la anul să trăiţi într-o ţară puţin mai modernă, într-o ţară cu mai mult respect pentru Ziua Unirii", a mai spus şeful statului.

Iliescu: "Băsescu trebuia să se aştepte la huiduieli, nu este o surpriză"

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se aştepte să fie primit cu huiduieli la Iaşi, în actualul context social şi economic şi al situaţiei legate de recalcularea pensiilor militarilor: "Era de aşteptat aşa ceva, iar el trebuia să fie conştient că va fi primit astfel. Ceea ce este surprizător este că manifestă în ultimul timp o imprudenţă care pe mine mă uimeşte, adică îşi asumă întreaga răspundere pentru măsurile nepopulare şi, implicit, şi riscurile care decurg de aici, mai ales că era şi în contextul deciziilor asupra personalului militar. Aşadar, nu cred că e o surpriză cum a fost primit la Iaşi şi el trebuia să se aştepte la aşa ceva".

Puterea acuză opoziţia că a pregătit huiduielile de la Iaşi

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur susţine că huiduielile care au fost la Iaşi cu ocazia manifestărilor legate de Ziua Unirii Principatelor au reprezentat un moment pregătit de opoziţie, dovada fiind că Gheorghe Nichita a citit apelul la calm pe care l-a făcut către mulţime. "Huiduielile de la Iaşi au fost pregătite de opoziţie dinainte", a declarat Flutur. Viceliderul PDL a susţinut că acest fapt este dovedit de faptul că apelul primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost citit: "Eram lângă el. Nichita şi-a citit tot discursul de pe nişte foi. În discursul scris era şi apelul să nu se huiduiască. De unde ştia că se va huidui?". Flutur consideră că faptul că Nichita a citit apelul la calm este proba organizării huiduielilor de către PSD. "Era o regie pregătită", a mai spus Flutur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb