Preşedintele Moon Jae-in doreşte un tratat de pace între Corei

D.I.
Internaţional / 19 aprilie 2018

Moon Jae-in (Sursa foto: Twitter)

Moon Jae-in (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi-a exprimat dorinţa încheierii unui tratat de pace prin care să se pună capăt în mod oficial Războiului Coreei (1950-1953), odată cu apropierea unui summit cu Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, relatează AFP, citat de News.ro.

Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu, fără a fi semnat un tratat de pace, cele două ţări aflându-se în continuare, teoretic, în conflict.

Zona Demilitarizată (Demilitarized Zone - DMZ), care împarte peninsula şi unde va avea loc summitul intercoreean pe 27 aprilie, este înţesată de mine şi fortificaţii.

"Armistiţiul care durează de 65 de ani trebuie să se încheie", a declarat astăzi Moon pentru presă la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreeane, oficialul adăugând că "Trebuie să se caute să se semneze un tratat de pace după declarea sfârşitului războiului".

Însă Moon a subliniat că încheierea unui tratat de pace va depinde de abandonarea de către Nord a programelor sale nuclear şi balistic: "Dacă summitul intercoreean şi summitul între Coreea de Nord şi Statele Unite conduc la dezarmarea nucleară, eu cred că nu va fi foarte dificil să ajungem la acorduri practice în sens larg cu privire la un regim al păcii, normalizarea relaţiilor între Nord şi Statele Unite sau un ajutor internaţional în vederea îmbunătăţirii economiei nord-coreene".

Summitul între Kim Jong-Un şi Moon Jae-in va fi punctul culminant al efervescenţei diplomatice care a pus stăpânire pe regiune după Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de PeyongChang (Sud). El va fi totodată preludiul unui summit istoric foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb