Preşedintele polonez a prezentat astăzi o nouă lege de conversie a creditelor în franci elveţieni

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2016

 Andrzej Duda, preşedintele Poloniei

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei

Actualizare 20:15

Preşedinţia Poloniei a propus astăzi un proiect de lege pentru conversia în zloţi a unor credite ipotecare în valută echivalente cu 42 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul de conversie a creditelor, care va fi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar, înainte de a fi trimis la Parlament, prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar "corect", dacă părţile nu se înţeleg pentru transformarea voluntară a acestora, a declarat Maciej Lopinski, consilier al preşedintelui Andrzej Duda.

Costul programului pentru bănci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski reporterilor.

În urma informaţiilor, acţiunile PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, au scăzut cu 1,5%, iar cele ale Bank Pekao, a doua din piaţă, cu 1,1%.

Titlurile Commerzbank au coborât cu 1% şi Bank Zachodni WBK, divizie a Banco Santander, cu 1,9%.

Polonia urmează exemplul altor ţări din Europa de Est, care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elveţieni, după creşterea puternică a acestora, înainte de criza financiară din 2008.

Legea referitoare la conversia creditelor din valută în monedă locală va mări costurile suportate de bănci, după ce parlamentarii au adoptat vineri o nouă taxă pe activele instituţiilor financiare, echivalentă cu 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde dolari), respectiv o treime din profiturile lor din ultimele 12 luni.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a avertizat joi că această combinaţie între noua taxă şi conversia creditelor poate pune în pericol unele bănci şi să afecteze economia Poloniei.

Cursul de schimb "corect" va fi stabilit individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, şi va fi calculat prin compararea costului împrumuturilor în zloţi cu cel al creditelor în valută, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a spus Lopinski.

Împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanţie pentru împrumut, pentru anularea ipotecii fără costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la preşedinţie.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:25 Parlamentul Poloniei a aprobat taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări

Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari) în 2015, transmite Bloomberg.

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasiguratorilor, preci.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat vineri modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

Taxarea băncilor şi asiguratorilor trebuie semnată de preşedintele Andrzej Duda şi va intra în vigoare de la 1 februarie.

Anul trecut, falimentul SKOK Wolomin, cea mai mare bancă cooperatistă din Polonia, şi planul Guvernului de la Varşovia de a impune o nouă taxă pe active a redus capitalizarea bursieră a sectorului bancar cu 24%. Profitul combinat al băncilor a scăzut în perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 30%, la 10,8 miliarde de zloţi (2,7 miliarde de dolari), conform datelor Băncii Centrale a Poloniei.

'Acesta nu este un semnal pozitiv şi situaţia altor bănci cooperatiste rămâne neclară. Industria bancară suferă de pe urma ieşirilor constante de fonduri', a declarat Marcin Materna, analist la Bank Millennium în Varşovia.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

(I.D.)

------

Actualizare 13:44 Bugetul de stat nu va fi afectat de proiectul de conversie

Preşedintele Poloniei a prezentat astăzi o nouă propunere legislativă care permite creditorilor să-şi convertească în zloţi creditele ipotecare în franci elveţieni, oficialii susţinând că bugetul de stat nu va fi afectat de operaţiunea de conversie, transmite Reuters.

Conform sursei citate, deşi nu a fost oferit niciun detaliu privind costul pe care îl aduce această lege sectorului bancar, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale au declarat că bugetul de stat nu va suporta niciun cost de conversie.

(A.L.)

----------------------

Actualizare 12:54 Proiectul de lege polonez FX nu cuprinde costurile ipotecare de conversie

Preşedintele polonez le-a înmânat deţinătorilor de credite ipotecare în franci elveţieni un proiect de lege care deschide calea pentru conversia unor împrumuturi în zloţi, la un curs potenţial mai mic faţă de cel al pieţei,dar proiectul nu cuprinde niciun calcul al costului, a declarat, astăzi, un reprezentat al grupului de lobby, relatează Reuters.

"Proiectul de lege include un algoritm complicat, care prezintă modul de calculare a conversiei la o rată echitabilă", a declarat Maciej Pawlicki.

"Conform acestei rate (care rezultă din algoritm), nici debitorii în zloţi, nici cei în valută nu sunt privilegiaţi unul faţă de celălalt", a spus el .

Totodată, Pawlicki a subliniat faptul că proiectul de lege nu include costul operaţiunii de conversie pentru bănci. Acest cost se calculează de autoritatea de reglementare a sectorului financiar (KNF).

(A.L.)

----------------------------

Administraţia prezidenţială din Polonia va prezenta astăzi o nouă propunere legislativă care permite creditorilor să-şi convertească în zloţi creditele ipotecare în franci elveţieni, au declarat ieri pentru Reuters două din principalele grupuri de lobby ale debitorilor.

Noua propunere legislativă ar putea afecta acţiunile băncilor şi cursul de schimb al zlotului pentru că în presa poloneză au apărut informaţii potrivit cărora planurile de conversie a creditelor în franci, care ar putea costa băncile mai multe miliarde de euro, au fost suspendate.

"Am fost invitaţi mâine (astăzi) la ora 8,00 GMT la Palatul prezidenţial, unde urmează să primim un proiect de lege prezidenţial destinat soluţionării problemei instrumentelor financiare toxice vândute sub formă de credite ipotecare", a declarat Maciej Pawlicki de la un grup de lobby care apără interesele debitorilor în lupta cu băncile.

La rândul său, Tomasz Sadlik de la "Pro Futuris", un alt grup de lobby care apără interesele debitorilor, a spus şi el că Administraţia Prezidenţială va prezenta un proiect de act normativ vineri la ora 8,00 GMT, adăugând că jurnaliştii au fost invitaţi la o conferinţă de presă care va începe la ora 10,30 GMT, potrivit Agerpres.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în 2007 şi 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul iar conversia creditelor ipotecare în moneda locală a devenit un subiect de dispută politică.

Partidul conservator Lege şi Justiţie, care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie, intenţionează să introducă o taxă pe activele băncilor, care ar urma să intre în vigoare la finele acestui an. În luna decembrie, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat că o introducere simultană a taxei pe bănci şi a celei privind conversia creditelor ipotecare ar provoca probleme grave pentru unele bănci.

Conversia creditelor în franci, în atenţia unor guverne europene

Aprecierea puternică a francului, în prima parte a anului trecut, ca urmare a eliminării pragului impus cursului, a generat reacţii ale autorităţilor din ţări precum Croaţia, Ungaria şi Polonia. În România, există mai multe propuneri de legi pentru conversia creditelor în franci elveţieni, însă deocamdată nu a fost luată nicio deczie.

În Ungaria, încă de la finele anului 2014, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinţi a creditelor ipotecare în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori, dar a afectat băncile.

Anul trecut, în toamnă, Senatul Poloniei a modificat un proiect de lege privind conversia creditelor în franci, după ce, în vară, camera inferioară a Parlamentului ţării aprobase legea. Însă, actul a fost retrimis de preşedintele Andrzej Duda în Parlament, iar dezbaterile ar putea fi reluate abia pe la mijlocul anului curent. Executivul din Croaţia a adoptat un act normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci, măsură de care vor beneficia mai multe zeci de mii de debitori. (V. RIBANA)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Toate bancile nationale plang de mila bancilor.

    peste tot se poate, numai in Romania nu (sau nu se vrea )

    Iohannis are alte preocupari, ca de exemplu, sa se plimbe prin tari straine, iar consilerii lui sunt interesati cum de femeile cu credit in CHF si-au permis sa ramana insarcinate si de ce nu le ajuta parintii sa isi achite ratele. mereu ne uitam la unguri, la polonezi, la balctici, la bulgari si mereu ii vedem ca sunt in stare sa faca mai multe decat noi.

    GHINION ca ati luat astfel de credite, curat ghinion, eu nu pot sa fac nimic ca de aceea m-ati ales.

    PSD nu doreste un astfel de proiect motiv pentru care proiectul de lege a fost plasat intr-un sertar…..influentati de BNR. Asteptam cu drag alegerile sa distrugem PSD-ul din temelie.

    1. Securitatea nu doreste un astfel de proiect, motiv pentru care proiectul de lege a fost plasat in sertarul lui Iohannis... influentat de BNR, sectia financiara a Securitatii. Asteptam cu drag alegerile sa legitimam Securitatea din toate punctele de vedere. Sclavi am fost si sclavi vom romane pentru totdeauna.

    Domnule Iohhanis ce ziceti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb